buna ziua. puteti sa-mi spuneti in ce conditii poate fi considerat un contract de donatie ca fiind nul? daca se demonstreaza ca e "deghizat" se poate anula si care ar fi consecintele? mai concret: dupa noile modificari ale codului fiscal (Legea 571/2003, OUg 106/2007), persoanele fizice platesc TVA la vanzarea proprietatilor imobiliare, daca aceste vanzari sunt repetate si depasesc un anumit prag anual. daca detin n imobile si le donez unor prieteni pentru a ocoli plata TVA-ului (ei le vand mai departe si eu incasez sumele), pot fi tras la raspundere fiscala mai tarziu, sau poate chiar penala? multumesc anticipat.
Daca se dovedeste, da.
Insa nu vad nici prieteni asa de multi sa fie dispusi sa faca asta... Caci ar fi si ei incriminati... :D Si nici cumparatori documentati care sa accepte... caci ar risca si cumparatorul...
Daca el nu-si demonstreaza buna-credinta, ca a platit pretul etc... :D
Apoi, actul care a dus la frauda fiscala va fi desfiintat. Adica donatia... si daca acel cumparator nu dovedeste ca a fost de buna-credinta... #-o
Eu as accepta ca si cumparator, dar mi-as face un act singurica, ca sunt jurist, apoi as negocia la pret (ca-mi asum un risc, nu?) si poate as plati dupa ceva timp acel pret... :D
Nu stiu cat de ok ar fi pentru vanzator insa... Sau ce se face daca prietenul nu mai vrea sa vanda... :)) Nu ar fi singurul caz. ;) Si prietenii aia sa ramana cu datorii in urma ajutorului dat, la Fisc etc... :((
Eu nu as proceda asa in locul vanzatorului cu siguranta, as mai cauta cai. B-)
Da, am inteles ca e riscant. "Prietenii" sunt din familie, mama, tata, frati, bunici...deci nu risc nimic. Intrebarea e: exista vreo lege care sa prevada expres: CONTRACTELE INCHEIATE IN SCOPUL FRAUDARII LEGII SUNT NULE? scrie asta undeva?
Domnule, poate nu am fost clara: risca si ei! La fel de mult ca dv. !!! Dv. ati risca degeaba pentru cineva?
Eu nu.
Si sa dea naiba sa ma prosteasca sor-mea sa fac ceva si apoi sa aflu ca nu e legal! Oare cum as reactiona? Cum ar reactiona in mod normal un om? Nici un pic de razbunare, de "rascumparare" a greselii celuilalt?
Din experienta mea, pana se vad cu bani sau bunuri pe mana, oamenii au o atitudine, dupa insa, des, se schimba... Si nu in bine.
Despre frauda la lege, ce sa mai spun... :)) Nu scrie nicaieri expres asa ceva (a scris, dar e abrogat). Dar nu are nicio importanta caci, asa cum a spus colegul meu... sunt nule! :P
Nu e o solutie buna!