buna ziua. puteti sa-mi spuneti in ce conditii poate fi considerat un contract de donatie ca fiind nul? daca se demonstreaza ca e "deghizat" se poate anula si care ar fi consecintele? mai concret: dupa noile modificari ale codului fiscal (Legea 571/2003, OUg 106/2007), persoanele fizice platesc TVA la vanzarea proprietatilor imobiliare, daca aceste vanzari sunt repetate si depasesc un anumit prag anual. daca detin n imobile si le donez unor prieteni pentru a ocoli plata TVA-ului (ei le vand mai departe si eu incasez sumele), pot fi tras la raspundere fiscala mai tarziu, sau poate chiar penala? multumesc anticipat.
in sfarsit ne apropiem de raspunsul cautat. sincer, nici in dreptul civil nu cred ca un judecator da sentinte doar pe baza unor probe administrate care duc la concluzia ca X a facut o fapta "imorala" sau iesita din limitele bunului simt, cum spunea cineva... vred ca judecatorul da sentinta pe baza LEGII si ARTICOLULUI cutare; ca daca nu e prevazut nicaieri, oricat de nesimtita ar fi fost fapta...pa. multumesc mult pentru raspunsuri.
Pai daca dv. cautati un raspuns anume (de exemplu: aveti dreptate, asa e!), v-ati adresat gresit.
Noi incercam sa dam raspunsuri bazate pe legi, nu pe dorintele userului.
Eu nu stiu cum va imaginati dv. ca da judele hotarari, dar va spun ca legea are ceva la baza: culpa, prezumtii, un scop pe care-l urmareste... :D
Consider ca, in cazul aratat de dv., daca se sesizeaza cineva, nici nu va fi greu sa se demonstreze evaziunea... :))
Ca sa nu mai spun ca nu e nici economicos: platiti taxe notariale de doua ori, plateste donatarul impozit la vanzare... ajungeti sa fi riscat inchisoare pentru... #-o cateva procente, acolo... :O
Mult succes!
P.S. Nu este o atitudine tocmai placuta acest dispret pe care il aratati fata de cei care incearca sa va indrume sa nu ajungeti la inchisoare. :(
Obligatia fara cauza sau fondata pe o cauza falsa sau nelicita, nu poate avea nici un efect. (966 c civ.).
Conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: capacitatea..., consimtamantul..., obiectul si o cauza licita (948 c. civ).
801 c. civ. "donatiunea este un act de liberalitate prin care donatorele da irevocabil un lucru donatarului ..."
So, ceea ce caracterizeaza donatia este intentia de a dona si nu intentia de frauda dispozitiile legale in materie fiscala.
Iata cum ar putea sa sune, in raport de textele legale mai sus expuse, un inceput de motivare a hotararii care ar admite actiunea in nulitate pentru lipsa cauzei.
Existenta contractului cu titlu gratuit este determinata de intentia celui ce gratifica de a procura un folos unei alte persoane, fara a urmari sa primeasca ceva in schimb. Ori in speta nu se poate retine intentia paratului X de a gratifica pe Y cu imobilul respectiv, ci ....., astfel incat contractului de donatiei ii lipseste una din conditiile esentiale de fond, insasi cauza, ca element de valabilitate, asa cum e ea prevazuta de art. 948 c. civ.
Chiar daca in speta art 967 C. civ prezuma existenta si valabilitatea cauzei, acestea sunt prezumtii relative si in speta ele au fost rasturnate prin ..... (si vor fi insirate aici toate acele acte care arata ca va izbit pe dvs. din senin un drag de a va "gratifica" toti prietenii care au vandut 3 zile mai tarziu... Credeti ca judecatorii sunt coboratori din Marte? Le trebuie doar intima convingere ca lucrurile nu stau chiar asa cum par... ca-n rest oricand poti demonstra ca albul e negru daca uzezei de o vasta bibliografie...juridica sau de alt fel).