infinet a scris:
domnilor...cei care ati raspuns, chiar sunteti juristi sau avocati? dumneavoastra nu pricepeti un lucru: nici-un judecator din lumea asta nu inventeaza legi dupa care judeca. de exemplu, in penal scrie clar: "infractiunea este fapta[...] si prevazuta de legea penala". deci degeaba faci ceva "rau" care nu e "scris" nicaieri in legea penala, ca nu te poate condamna nimeni. la fel si in civil: vroiam doar sa stiu daca scrie undeva acel lucru, si anume daca "CONTRACTELE INCHEIATE IN SCOPUL FRAUDARII LEGII SUNT NULE". atat vreau sa stiu. restul e simplu. nu risca nimeni, nici vanzatorul si nici cumparatorul. nici o lege nu ma impiedica sa donez ceva si donatarul sa vanda acel ceva. cred ca nu ati inteles intrebarea sau nu va pricepeti deloc (fie-mi iertata remarca).
Fie-va iertata remarca, cu o serie de precizari, daca mi se permite.
Orice act ce se doreste a fi incheiat, si care are ca efect un fapt ilegal, este nul absolut. Nu imi trebuie un text de lege in cuprinsul caruia sa fie inscris un fapt de bun simt.
Un jude se presupune ca si cunoaste legislatia dar se mai presupune ca stie sa si interpreteze ceea ce legea prevede, sa interpreteze o speta in baza probatoriului administrat si sa se pronunte in consecinta.
De ce credeti ca isi bat gura, de pomana se pare, colegii cand explica si fac referire la buna credinta?
Exista, de exemplu, principiul constituţional al exercitării cu bună-credinţă a drepturilor şi libertăţilor.
In cadrul unui proces in speta, se demonstreaza nu ca ati fost de buna credinta, aceasta se prezuma, dar se demonstreaza ca ati fost de rea credinta, de aici rezulta, in baza principiului amintit, a bunului simt si al legii ca ati incheiat actele juridice cu scopul de a eluda legea fiscala. Punct.
Iar riscul la care va supuneti, vanzator si cumparator este ca veti raspunde in consecinta cu privire la evaziunea fiscala, de ex.
Nu mai aduceti in discutie legea penala pentru ca in penal se pleaca de la alte considerente decat in civil.
E foarte clar, un act juridic care contravine ordinii publice si bunelor moravuri este nul absolut. In cazul de fata trebuie demonstrat, de oricine are interes, ca ati actionat cu rea/credinta.
Riscurile?
3 imobile donate unui prieten, 4 altuia, 5 altuia.
Pe ei ce ii tine sa nu pastreze bunurile? Ma intreb si eu...A explicat AVLIL clar care sunt riscurile.
Pici pt. evaziune, ramai fara proprietati s.a.m.d.
Eu inteleg ca in speta va profita locul donatorului, obtineti beneficiile ref. TVA, dar plecati de la premisa, si o acceptati evident, ca doriti sa eludati dispozitiile legale ref. la instrainarea imobilelor.
Oare exista un "aproape ilegal"? Chiar daca nu exista un text expres de lege care sa spuna "CONTRACTELE INCHEIATE IN SCOPUL FRAUDARII LEGII SUNT NULE", exista o logica juridica, exista principii de drept, exista jurispudenta, exista moduri de analiza a textelor de lege, care, interpretate cu o anumita doza de realism, pot produce o serie de derogari de la logic si normal. Limita este foarte mica si trebuie folosita cu cap.
In speta, se intrece orice limita prin cerinta dvs. vizavi de "CONTRACTELE INCHEIATE IN SCOPUL FRAUDARII LEGII SUNT NULE, vreau text de lege expres, altfel, toate aceste contracte inseamna ca nu sunt nule".