Va rog ajutati-ma cu un raspuns!
in societatea unde lucrez, un salariat a facut o boacana:s-a urcat cu motostivuitorul societatii pe care il conducea pe cintar(un cintar electronic de 60t)provocind avarii cantarului si motostivuitorului. Isi recunoaste vinovatia. Conducerea societatii vrea ca el sa suporte chelt.ocazionate de verificarea tehnica a motostivuitorului si verificarea metrologica a cantarului plus sa-i dea o penalizare de 5%din salariu pe 2 luni. In ROI am stipulat, numai ca eu cred ca sanctiunile disciplinare se dau in ordine: intii avertisment, apoi suspendare, retrogradare, penalizare,desf CM. Daca este la prima abatere se poate sanctiona la bani direct?
Apoi pot sa-i dau 2 sanctiuni pt.acceasi abatere? Eu zic ca nu! or sa plateasca daunele or penalizare la sal.
Voi ce ma sfatuiti? Si bineinteles trebuie cercetarea disciplinara inainte,nu?
Va multumesc!
PS .In legatura cu zilele de CO ramase neefectuate pe 2007 se pot efectua pina la sf. anului 2008, nu?
Multumesc!
Sanctiunea disciplinara este una, repararea prejudiciului este alta. Sanctiunile nu se aplica neaparat in ordine, ci in functie de gravitatea faptei; daca credeti ca avertismentul este suficient ca omul sa inteleaga mesajul, atunci e ok.
In privinta prejudiciului, salariatul trebuie sa semneze un angajament de plata (de preferinta, la notar).
1. sanctiunile disciplinare nu cred ca se dau in ordine, deoarece sunt aplicate in raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise .
2. da, trebuie facuta cercetarea disciplinara prealabila
3. da, concediul neeefectuat in 2007 se poate efectua in 2008 pana la sfarsitul anului.
chelt.ocazionate de verificarea tehnica a motostivuitorului si verificarea metrologica a cantarului nu pot face obiectul repararii prejudiciului decat in masura in care acestea sant consecutive reparatiei acestora.
se face cercetarea prealabila, se incheie proces-verbal, se calculeaza pagubele produse( fara cheltuielile ocazionate de verificarea tehnica a motostivuitorului si verificarea metrologica a cantarului ) si abia apoi se dispun sanctiuni cu sau fara imputarea pagubelor.
se face cercetare disciplinara in baza art.263 coroborat cu art.264Codul Muncii,
salariatul se sanctioneaza disciplinar in functie de gravitatea faprei cu o singura sanctiune din cele prevazute la art. 264(1)Codul Muncii
se face p.v. al comisiei de disciplina care se va semna de catre membrii comisiei si salariatul cercetat disciplinar,iar art.270alin(1)C.Muncii :Salariatii rãspund patrimonial, în temeiul normelor si principiilor
rãspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si în legãturã cu munca lor.