as avea va rog si eu o intrebare, nelamurire, problema daca ma poate ajuta cineva as fi recunoscatoare. locuiesc cu chirie, iar de curand mi-a venit un apel de la asociatia de proprietari referitor la certificarea ISCIR pentru centrala de apartament, certificare ce e valabila 2 ani de zile si care a expirat la 3 luni dupa ce am inchiriat apartamentul. acum , proprietarul, neffind roman, nu intelege de ce trebuie sa plateasca el acest cost, iar eu as vrea sa ii trimit o lege pe care sa o studieze . am citit legea chiriasului 114/1996 , dar cred ca nu ma poate ajuta in acest caz. ma puteti ajuta cu vreo lege, sau reglementare?
multumesc,
diana
In situatia mentionata,proprietarului ii revine obligatia achitarii costurilor certificarii/
verificarii centralei de apartament
Totusi ,suportarea acestora poate fi reglementata concret inclusiv prin clauzele contractual negociate si asumate
Art. 14 din legea 230/2007 a asociatiilor de proprietari: "Proprietarul este obligat să menţină proprietatea sa individuală, apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, în stare bună, pe propria cheltuială. Niciun proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalţi proprietari din condominiu.
Art. 17 din aceeasi lege: "Dacă proprietarul unui apartament ori spaţiu sau
oricare altă persoană care acţionează în numele său provoacă daune oricărei părţi din proprietatea comună sau unui alt apartament sau spaţiu, respectivul proprietar sau respectiva persoană are obligaţia să repare stricăciunile sau să plătească cheltuielile pentru lucrările de reparaţii.
Despre obligativitatea efectuarii acestor verificari tehnice periodice, proprietarul centralei a fost informat de catre personalul autorizat ISCIR la instruirea initiala, cu ocazia primei puneri in functiune a centralei termice si inmanarii si semnarii livretului aparatului.
Neefectuarea reviziei conduce pe de o parte la sistarea livrarii de gaz iar pe de alta parte reprezinta un real pericol care poate aduce prejudicii majore celorlalti proprietari din condominiu si care pot atrage despagubiri consistente in sarcina proprietarului.
Centrala terminca in discutie este in evidenta autoritatilor in drept si a asociatiei de proprietari,prin proprietarul acesteia ,care detine obligatiile precizate de @justicemn si care raspunde personal,pentru neajunsurie sau eventualele prejudicii cauzate