avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Control financiar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Control financiar

Buna seara ! Sunt o PFA cu obiect de activitate "comert..."am avut un control fiscal initial pentu 2007-2009 apoi si pe 2006 ( toata activitatea ). Eu am trecut la cheltuieli deductibile toata marfa platita pana la sfarsitul anului (deci si stocul de marfa de la sfarsitul anului ). Rezultatul controlului dezastru pentru mine .Cheltuiala aferenta stocului data jos ,inpozit venit suplimentar plus majorari+penalitati (aproape duble )
Va rog sa-mi spuneti daca exista vreo cale de atac sau macar de diminuare a sumei tinand cont ca suma este destul de mare pentru mine . Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 23:03, 19 Decembrie 2010
Buna seara. Nu inteleg foarte bine mesajul cu marfa.
Trebuia descarcata doar cheltuiala cu marfa vanduta..............
Puteti sa contestai raportul de control fiscal, si o sa va vina altcineva in control, dar nu vad scopul daca tot spuneati ca recunoasteti greseala..........
Eu am trecut la cheltuieli toata valoarea de aprovizionare ,gandindu-ma ca este o cheltuiala in scopul relizarii de venituri . Va rog sa-mi spuneti care este modul de calcul al cheltuielilor deductibile in acest caz . Multumesc !
Viorel-nt-s a scris:

Eu am trecut la cheltuieli toata valoarea de aprovizionare ,gandindu-ma ca este o cheltuiala in scopul relizarii de venituri .

Ce inregistrare(i) ati facut pentru ceea ce ati descris mai sus si la ce moment? Pentru toata marfa aprovizionata, deodata, inainte sa vindeti?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Decembrie 2010
ContSters55280, utilizator
In ziua in care am platit factura am inregistrat chitanta in registrul de casa . Cand am intocmit declaratia de inpunere am calculat venitul scazand din totalul incasarilor (suma rapoartelor zilnice ) suma tuturor platilor din registru de casa (toate chitantele pt .marfa achizitionata si platita +chitante pt .alte cheltuieli , din tot anul respectiv .
Comertul are niste reguli mai complexe fata de prestarile de servicii .

Sa va dau un exemplu :
- marfa cumparata = 100 buc .... 1000 lei
- marfa intrata in gestiune = 100 buc .... 1000 lei
- marfa vanduta = 50 buc ... 550 lei
-stoc = 50 buc ... 500 lei
( la pret de cumparare-pentru usurinta intelegerii )
Profitul (adaos comercial )= 50 lei (550 -500 )
In registrul de incasari si plati se trece costul marfii vandute , ca element de cheltuiala , respectiv acei 500 de lei , iar pe venituri 550 lei .
Profitul impozabil este 50 lei .
Va sfatuiesc sa luati legatura cu un contabil sa va explice mecanismul .
In locul dvs , daca nu a facut deja fiscul recalcularea, as reface intreaga contabilitate .
In cazul ideal in care intreaga cantitate cumparata ar fi fost vanduta in aceeasi zi, cum ati procedat am putea spune ca ar putea fi corect .
Dar este vorba de momente , de faptul ca declaratia de impunere se face raportat la o data anume iar la acea data exista stoc de marfa, stoc ce nu se poate constitui ca element de cheltuiala .
Cu cat stocul de marfa este mai mic la momentul de referinta - data intocmirii declaratiei fiscale de venit realizat , ca atat diferenta de impozit de plata este mai mica .
Daca insa, stocul este mare, atunci influentele in impozitul pe venit sunt mari .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-comert cu amanuntul-stoc de marfa-calcul impozit ContSters27400 ContSters27400 Buna ziua, Am mare nevoie de ajutor. Sunt PFA cu activitate principala comert cu amanuntul. Eu am gandit calculul impozitului pe venit astfel: Anul N - ... (vezi toată discuția)
Adaug stocul la baza de impozitare? ismi3ismi ismi3ismi Contabilul pe care il am,pt CALCUL PROFIT, a scos VEniturile totale pe o lista si Cheltuielile totale deductibile pe o alta lista si a calculat cu programul pe ... (vezi toată discuția)
Ajutor- intreprindere individuala sub_bass2002 sub_bass2002 Daca ma poate sa ajuta cineva, va rog cat mai repede. Am o intreprindere individuala, un cabinet veterinar. Am cumparat niste medicamente pe care am trecut la ... (vezi toată discuția)