In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele:
1. S-a desfacut casatoria din culpa comuna;
2. S-a incredintat minorul M.C. (fiul nostru) fostei sotii;
3. S-a stabilit pensia alimentara ...;
4. S-a luat act de faptul ca eu M.Ghe. sunt de acord ca fosta sotie sa pastreze numele meu;
5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului...
Mentionez ca eu nu mai aveam, nici la momentul divortului si nici in prezent, alta proprietate. Promisiunea de donatie facuta de mine la momentul divortului am considerat-o ca fiind un gest prin care asiguram in acel moment stabilitatea necesara fiului meu.
Mentionez ca "definitiv si irevocabil" s-a luat in data de 11 septembrie 2003
In anul 2004 m-am recasatorit
In anul 2005 datorita faptului ca nu eram multumit de felul in care este educat fiul meu, de notele obtinute de el la scoala, am notificat-o pe fosta sotie si pe fiul meu, asupra faptului ca nu sunt de acord cu situatia mai sus aratata si ca daca lucrurile nu se schimba imi voi revizui oferta de donatie in sensul de a renunta la ea. Notificarea este facuta de un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc.
In anul 2006 mi se naste un copil din a doua casatorie.
In anul 2007 in luna Mai o notific (printr-un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc) pe fosta sotie ca nu mai vreau sa donez cota mea fiului nostru M.C. si doresc pentru stingerea oricaror litigii o sulta in valoare de ....
Spre surprinderea mea pe data de 1 Iunie 2007 fiul meu M.C. (minor la acea data) insotit de mama lui (fosta mea sotie) merg la notariat si fac o acceptare de donatie pe care mi-o notifica in aceiasi zi. Ulterior fosta sotie face toate demersurile si il trece pe fiul meu in cartea Funciara, la Administratia financiara, etc...
Privind cele de mai sus va rog s-mi spuneti daca:
a. pot sa cer revocarea donatiei (pe care de altfel nici nu am facut-o) pentru nasterea celui de al 2 lea fiu?
b. pot sa-i cer despagubiri pentru perioada in care eu am fost lipsit de bunul meu (cota de 50% din imobil)?
Nasterea unui copil este cauza de revocare a donatiei doar daca la data cand ati facut donatia nu ati fi avut niciun copil, deci in cazul de fata nu se aplica.
Dvs. ati facut donatia valabil la data divortului (consfintita prin hotarare judecatoreasca), doar transferul dreptului de proprietate fiind afectat de termenul de 4 ani. Intrucat donatia se facuse prin tranzactia semnat si de dvs. si de fosta sotie, ca si tutore al copilului, nici nu mai era nevoie de acceptarea donatiei, aceata fiind doar o masura de pprecautie in plus.
Eu nu vad cum ati putea revoca donatia.
Dar poate mai sunt si alte pareri.
Ciudata tranzactie, ca sa nu-i zic altfel. Cine a gandit-o?
Nu stiu altii ce cred, dar, in masura in care vrei sa interpretezi acest "inteleg sa donez" intr-un fel in care sa aiba sens (sa produca un efect) iese o oferta de a dona care a fost urmata de acceptarea ei in interiorul termenului de 4 ani. Adica un contract de donatie incheiat prin acte separate (intre absenti - fiul nefiind parte in proces). Din aceasta pricina eu, spre deosebire de lory, zic ca era nevoie de acceptarea ei.
Cat priveste revocarea lory are dreptate, nasterea celui de-al doilea copil nu are nici o influenta. Survenienta de copil este cauza de revocare a donatiei, cu conditia sa nu fi avut un alt copil la momentul facerii donatiei (legea vine sa-i protejeze pe cei care, crezand ca nu vor avea copii, doneaza bunuri si apoi li se naste un copil).
Speta cred ca e doar un ... aviz amatorilor care fac acte fara sa stie ce le rezerva viitorul... ca de revocat eu nu vad cum.
La chestiunea cu acceptarea donatiei, de acord cu Nicoleta. Mama era reprezentantul legal, parintele caruia i se incredintase minorul, numai dupa divort; care, la data semnarii tranzactiei, nu era definitiv.
Si, oricum, mama trebuia sa semneze acceptarea donatiei in numele fiului care, asa cum spunea Nicoleta, nu era parte in dosar. Nu am auzit de avand-cauza intr-un contract de tranzactie judiciar... :O
Dar... inteleg sa donez... depinde care este intentia partilor si cum a fost formulata ea. Caci, pe langa intrabarea: "Ce dumnezeu e cu donatia asta???", ma mai intreb: pot eu vinde printr-o tranzactie partea mea de imobil rezultat din tranzactie? Cum se poate interpreta oferta de donatie acea hotarare, in conditiile in care fiul nu era parte in dosar pe acel capat de cerere? Acea oferta trebuia notificata, trimisa fiului, nu?
Daca eu inchei cu sotul o tranzactie la notar si ma oblig sa-i donez surorii lui partea mea de imobil, plecand de la notar sotul moare... cine-i mai spune surorii?:-/ Ea trebuie instiintata legal, ca doar n-o sa ma dea in judecata ca a auzit de la cineva ca i-am facut o oferta de donatie, nu? :))
Oferta trebuie facuta in anumite conditii...
Astfel, eu consider ca, in primul rand, acea promisiune din tranzactie se poate interpreta ca o promisiune de a face o oferta. Trebuie citit cu atentie, dar...
Apoi, nu vad nici cum poate instanta sa pronunte o hotarare care sa consfinteasca un fapt juridic ce excede cererii de chemare in judecata (divort etc., chestiuni de dreptul familiei, chiar partaj...)?
Nu stiu ce sa spun, cert e ca tranzactia e proasta, la fel hotararea instantei... dar... ce va faceati daca deja ati fi facut tranzactia la notar? :D
Sincer vorbind nu inteleg care este diferenta intre faptul ca am un copil in momentul cand se face donatia sau nu. Copilul nascut dupa ce se face donatia cu ce este mai prejos decat primul nascut? Pe de alta parte din textul de lege (ART. 836 Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut... sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim...) eu personal inteleg ca face referire la copii nenascuti pe cere vine sa-i puna in drepturi si nicidecum la cei care sunt in viata pentru ai proteja.
ART. 836 Orice donatiuni prin acte între vii fãcute de persoane ce n-au copii sau descendenti existenti în timpul facerii lor, oricare ar fi valoarea acestor donatiuni si sub orice titlu s-ar fi fãcut, fie chiar donatiunea mutualã sau remuneratorie, fie în fine donatiunea în favoarea maritagiului fãcutã sotilor de oricare altã persoanã, afarã de ascendentii lor, sunt revocate de drept, dacã donatorul, în urma donatiunii, dobândeste un copil legitim, un postum, sau chiar când a legitimat pe un copil natural, prin maritagiu subsecvent .
..deci?