Mgore a scris:
Instanta de fond se pronunta astfel:
Se respinge cererea facuta de MG ca neintemeiata.
Se motiveaza astfel:
- Termenul de la care incepe sa curga cei 4 ani este data la care ramane definitiva hotararea judecatoreasca si nu data semnarii tranzactiei.
- Conventia partilor obliga la indeplinirea obligatiilor asumate;
- Tranzactia trebuiesa aiba un efect (ca si cum faptul ca MM si MC folosesc cota lui MG timp de 4 ani fara sa plateasca nimic nu ar fi un efect suficient) instanta considerand ca trebuie sa aiba efectul maxim;
- Revocare pe care eu o fac in 02.05.2007 nu poate fi primita fiindca incalc obligatia asumata in conventie eu gasindu-ma in interiorul celor 4 ani
Va mai amintiti ce va scriam eu pe forumul acesta prin martie 2008?
romascanu a scris:
Nu stiu altii ce cred, dar, in masura in care vrei sa interpretezi acest "inteleg sa donez" intr-un fel in care sa aiba sens (sa produca un efect) iese o oferta de a dona care a fost urmata de acceptarea ei in interiorul termenului de 4 ani. Adica un contract de donatie incheiat prin acte separate (intre absenti - fiul nefiind parte in proces).
Eu am luat ca punct de plecare al curgerii termenului data ramanerii definitive a hotararii de expedient (care inteleg ca a fost 11 septembrie 2003) in raport de urmatoarele consideratii:
Donatiile se fac prin act autentic. Consimtamantul ambelor parti trebuie sa fie exprimat in forma autentica. (oferta/acceptarea).
In cazul tranzactiei, daca in schimbul renuntarii facute de o parte, celalta parte instraineaza un bun, instrainare pentru care legea prevede forma solemna, atunci contractul de tranzactie va trebui incheiat, sub sanctiunea nulitatii absolute, in forma prev de lege, devenind act solemn.
In cazul tranzactiei judiciare, hotararea de expedient are functia de a autentifica acesta invoiala. In acest caz hotararea de expedient are valoare unui inscris autentic, suplinind cu prisosinta forma notariala.
Ca atare eu cred ca oferta dvs, daca ajungem sa o calificam astfel, isi produce efecte de la data ramanerii definitive a hotararii de expedient care a consfiintit tranzactia...
romascanu a scris:
Fraza scrisa cu picioarele in tranzactia dvs. este asta: "inteleg sa donez fiului meu ... in termen de 4 ani".
In masura in care dvs. veti ataca tranzactia ce cuprinde acesta clauza se va pune problema interpretarii ei.
Una din regulile de interpretare ale unei conventii este aceea potrivit careia: "Cand o clauza e primitoare de doua intelesuri ea se interpreteaza in sensul in care poate avea un efect, iar nu in acela ce n-ar putea produce nici unul" (978 C. civ).
Ca atare, orice judecator cu scaun la cap, va fi tentat sa o interpreteze ca pe o oferta de donatie, pentru ca altminteri ar trebui sa o interpreteze ca ceva de genul ..."donez daca vreau" sau propunere facuta iocandi cauza... sau orice altceva ce n-ar fi avut ce sa caute intr-un contract de tranzactie. .. (variante care duc intradevar la nulitate, dar care vor fi inghitite cu greu sau deloc).
Urmatorul pas ar fi sa analizeze asa zisa revocare a ofertei ...Dar exista si aici o tendinta dominanta, care afirma ca desi oferta a fost revocata, intrucat acceptarea s-a produs in termen, contractul va trebui sa fie considerat incheiat, cu titlu de reparatie in natura a prejudiciului produs ca urmare a revocarii ofertei... cu termen.
Ca atare un avocat BUN care s-ar apuca sa atace tranzactia, ar fi acela care ar spune: domnule, n-ai sanse, dar daca vrei putem sa jucam la cacialma...
Din pacate pt. dvs., se pare ca instanta a gandit /a interpretat actele pe care le-a avut in fata, exact asa cum va povesteam eu cu un an in urma, desi eu mergeam pe ... ghicitelea (eu neavand alte date decat cele scrise de dvs. pe acest forum).