avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactie versus donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactie versus donatie

Nu am stiut cum sa-mi intitulez subiectul, dar cred ca aceasta este cea mai cool exprimare :)
Oricum sunt necesare explicatii.

"Eroii" spetei:
MG - subsemnatul
MM - fosta sotie a subsemnatului
MC - fiul nostru

In anul 2003 luna 04 ziua 14 divortez si sunt chemat in fata instantei in calitate de parat de catre MM.
MM solicita desfacerea casatoriei, incredintarea minorului, pensie alimentara si partaj bunuri comune, iar in paraj intra un apartament cumparat in 1997 pe legea 112.
Pentru partaj avocata ei intocmeste o tranzactie, care suna cam asa:

Noi partile intelegem sa partajam imobilul in cote egale de 50%
MG parat in proces intelege sa doneze cota ce-i revine lui MC, fiul nostru, in termen de 4 ani de la semarea tranzactiei.
MM se declara de acord cu obligatia asumata de MG.
Noi partile stingem prin aceasta tranzactie orice litigiu cu privire la partaj


Divortul si toate celelalte capete de chemare in judecata se pronunta intr-o singura sedinta - 14.04.2003

Voi motiva pe scurt de ce am semnat aceasta tranzactie in aceasta forma.
- stiam ca nu putem vinde casa, fiind cumparata pe legea 112
- chiar si in cazul in care s-ar fi putut, nu doream acest lucru deoarece asta insemna sa-mi pun fiul intr-o situatie delicata - in acel moment MC avea 14 ani.
- cunosteam foarte bine situatia financiara a MM si nu avea de unde sa-mi plateasca o sulta, iar indatorarea ei avea sa se rasfranga in mod direct asupra fiului meu.

Dupa divort, MM se comporta din ce in ce mai agresiv si incepe sa ma zugraveasca in termeni de genul: nenorocitul care a plecat cu o curva imi cer scuze pentru termeni dar ... Pe langa aceasta chiar si fiul meu incepe sa se comporte in aceasta maniera...
In anul 2005 o notific pe MM si pe MC spunand ca daca MC nu-si reviziuiestre atitudinea voi reveni asupra promisiunii de a dona, promisiune cuprinsa in tranzactie.
In continuare MM se comporta, hai sa spunem neserios.
In anul 2007 in data de 2.05 dupa ce trecuse tremenul de 4 ani din tranzactie, o notific pe MM s-i spun ca nu voi mai dona si ii cer sa vina sa gasim o solutie pentru iesirea din indiviziune.
Vine la discutie pe data de 26.05 dar nu semneaza nimic si placa fara sa fi decis ceva.
In data de 01.06.2007 primesc acasa DECLARATIE DE ACCEPTARE A OFERTEI DE DONATIE declaratie facuta de fiul nostru MC asistat de fosta mea sotie MM.

Acestea sunt faptele.

In anul 2008 merg in instanta unde cer sa se constate ca eu nu am facut niciodata un act de donatie si in consecinta aceptarea facuta de MC prcum si intabularea dreptului de proprietate pe numele lui nu sunt ok.

Instanta de fond se pronunta astfel:
Se respinge cererea facuta de MG ca neintemeiata.
Se motiveaza astfel:
- Termenul de la care incepe sa curga cei 4 ani este data la care ramane definitiva hotararea judecatoreasca si nu data semnarii tranzactiei.
- Conventia partilor obliga la indeplinirea obligatiilor asumate;
- Tranzactia trebuiesa aiba un efect (ca si cum faptul ca MM si MC folosesc cota lui MG timp de 4 ani fara sa plateasca nimic nu ar fi un efect suficient) instanta considerand ca trebuie sa aiba efectul maxim;
- Revocare pe care eu o fac in 02.05.2007 nu poate fi primita fiindca incalc obligatia asumata in conventie eu gasindu-ma in interiorul celor 4 ani

Cu alte cuvinte instanta pune semnul egal intre obligatie si donatie.

Totusi instanta nu spune:
- De unde stia MC ca are de primit o donatie?
- Care este actul prin care i-a fost adus la cunostinta lui MC ca MG i-a facut o oferta?
- Cum putea MM sa asiste minorul MC la intocmirea actului de acceptare, in conditiile in care MC urma sa accepte un bun ce provenea dintr-un litigiu in care MM este parte?
- Cum de s-a putut dispune de dreptul provenit dintr-o haotarare judecatoreasca (cota lui MG) fara inscrierea acesteia in cartea funciara (legea 7/1006 republicata in 2006 art 26 alin 3)

Tare mult imi doresc sa cunosc si opinii ale altor persoane.

Multumecs anticipat.




Pare putin incurcata..aceasta speta, insa opinez ca MM. il putea asista pe MC. la inchieeerea actului de acceptare, fiind reprezentantul legal al acestuia la incheieerea actelor jurdice, atata timp cat fiul dvs. este minor. cat priveste celalalt aspect, ca MM nu ar fi putut sa o faca ,fiind parte in litigiu, trebuie sa realizati ca litigiul a fost stins tocmai pe calea tranzactiei, deci nu se mai pune problema existentei litigiului. Cat priveste promisiunea de a dona, dvs. v-ati asumat aceasta obligatie si ca atare nu mai este loc de intors. Ceea ce puteti face..candva, poate stiti, donatia este un act revocabil , iar in conditiile in care donatarul va continua sa isi manifeste ingratitudinea , este posibil sa cereti revocarea. Insa , nu stiu sigur daca si in aceste conditii, la mijloc este o tranzactie prin intermediul careia a fost stins sau preantampinat un litigiu. Daca ar opera aceasta revocare, ar insemna sa se revina la situatia initiala, si anume cea de la care s-a pornit. legea prevede ca: hotararea prin care se ia act de tranzactia intervenita intre parti dezin-vesteste instanta de acel litigiu. b) Prin faptul ca instanta ia act de tranzactia intervenita, conventia partilor doban-deste astfel valoarea unui act autentic. c) Hotararea de expedient a instantei are valoare de titlu executoriu, dand astfel eficacitate deplina contractului judiciar intervenit intre parti.Dar sigur , alte opinii va vor fi de mai mare folos.
Mgore a scris:

Instanta de fond se pronunta astfel:
Se respinge cererea facuta de MG ca neintemeiata.
Se motiveaza astfel:
- Termenul de la care incepe sa curga cei 4 ani este data la care ramane definitiva hotararea judecatoreasca si nu data semnarii tranzactiei.
- Conventia partilor obliga la indeplinirea obligatiilor asumate;
- Tranzactia trebuiesa aiba un efect (ca si cum faptul ca MM si MC folosesc cota lui MG timp de 4 ani fara sa plateasca nimic nu ar fi un efect suficient) instanta considerand ca trebuie sa aiba efectul maxim;
- Revocare pe care eu o fac in 02.05.2007 nu poate fi primita fiindca incalc obligatia asumata in conventie eu gasindu-ma in interiorul celor 4 ani


Va mai amintiti ce va scriam eu pe forumul acesta prin martie 2008?

romascanu a scris:


Nu stiu altii ce cred, dar, in masura in care vrei sa interpretezi acest "inteleg sa donez" intr-un fel in care sa aiba sens (sa produca un efect) iese o oferta de a dona care a fost urmata de acceptarea ei in interiorul termenului de 4 ani. Adica un contract de donatie incheiat prin acte separate (intre absenti - fiul nefiind parte in proces).



Eu am luat ca punct de plecare al curgerii termenului data ramanerii definitive a hotararii de expedient (care inteleg ca a fost 11 septembrie 2003) in raport de urmatoarele consideratii:

Donatiile se fac prin act autentic. Consimtamantul ambelor parti trebuie sa fie exprimat in forma autentica. (oferta/acceptarea).
In cazul tranzactiei, daca in schimbul renuntarii facute de o parte, celalta parte instraineaza un bun, instrainare pentru care legea prevede forma solemna, atunci contractul de tranzactie va trebui incheiat, sub sanctiunea nulitatii absolute, in forma prev de lege, devenind act solemn.
In cazul tranzactiei judiciare, hotararea de expedient are functia de a autentifica acesta invoiala. In acest caz hotararea de expedient are valoare unui inscris autentic, suplinind cu prisosinta forma notariala.

Ca atare eu cred ca oferta dvs, daca ajungem sa o calificam astfel, isi produce efecte de la data ramanerii definitive a hotararii de expedient care a consfiintit tranzactia...



romascanu a scris:


Fraza scrisa cu picioarele in tranzactia dvs. este asta: "inteleg sa donez fiului meu ... in termen de 4 ani".
In masura in care dvs. veti ataca tranzactia ce cuprinde acesta clauza se va pune problema interpretarii ei.
Una din regulile de interpretare ale unei conventii este aceea potrivit careia: "Cand o clauza e primitoare de doua intelesuri ea se interpreteaza in sensul in care poate avea un efect, iar nu in acela ce n-ar putea produce nici unul" (978 C. civ).

Ca atare, orice judecator cu scaun la cap, va fi tentat sa o interpreteze ca pe o oferta de donatie, pentru ca altminteri ar trebui sa o interpreteze ca ceva de genul ..."donez daca vreau" sau propunere facuta iocandi cauza... sau orice altceva ce n-ar fi avut ce sa caute intr-un contract de tranzactie. .. (variante care duc intradevar la nulitate, dar care vor fi inghitite cu greu sau deloc).

Urmatorul pas ar fi sa analizeze asa zisa revocare a ofertei ...Dar exista si aici o tendinta dominanta, care afirma ca desi oferta a fost revocata, intrucat acceptarea s-a produs in termen, contractul va trebui sa fie considerat incheiat, cu titlu de reparatie in natura a prejudiciului produs ca urmare a revocarii ofertei... cu termen.

Ca atare un avocat BUN care s-ar apuca sa atace tranzactia, ar fi acela care ar spune: domnule, n-ai sanse, dar daca vrei putem sa jucam la cacialma...




Din pacate pt. dvs., se pare ca instanta a gandit /a interpretat actele pe care le-a avut in fata, exact asa cum va povesteam eu cu un an in urma, desi eu mergeam pe ... ghicitelea (eu neavand alte date decat cele scrise de dvs. pe acest forum).
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2009
romascanu, moderator
Ma bucur ca va amintit de aceasta speta.

De la acea data - 2008 - am capatat alta intelegere asupra lucrurilor si pot sa afirm:
Daca aceasta clauza din tranzactie ar fi interpretata ca fiind o donatie, atunci ne vom gasi in fata unei donatii infaptuite fara cauza!
La intrebarea: de ce doneaza MG?, raspunsul va fi: pentru a incheia litigiul cu privire la partaj. Ori atunci nu mai apare donandi causa :O
Donatia asa cum o arata codul civil este o liberalitate si nu o concesie sau o negociere asa cum este descrisa tranzactia, tot de codul civil.
Practic o donatie infaptuita pe acest act se poate revoca cu succes pentru lipsa cauzei (exista destula jurisprudenta in acest sens)

In cea ce priveste valoarea de act autentic a hotararii de expedient, aceasta este neindoielnica in privinta formei, dar nu poate fi retinuta ca fiind un act ad pobationem in proba ceruta pentru consimtamantul dat de carte MG in privinta donatiei, instanta nefiind investita cu o cerere privitoare la donatie.

In opinia mea singulul mod in care se poate interpreta aceasta clauza din tranzactie este ca in termen de 4 ani inteleg sa fac un act de donatie.

Eu vad cauza si inca una pe care ar admite-o ca legala orice instanta si orice notar: in ciuda divortului parintilor, vreau ca fiul meu sa aiba o locuinta, asa incat renunt de buna voie si gratuit la dreptul meu de proprietate asupra cotei mele din bunul imobil x.
E corect, e o cauza, e donandi, e legala...
Nu stiu in ce masura reiese vreo conditionare a acestei donatii, nu stiu daca reiese din tranzactie vreun santaj impicit etc.
In plus, printr-un act pot face mai multe tranzactii: o vanzare, o promisiune si o donatie, poate o declaratie, poate o oferta... Nu e interzis.
Si acest act poate fi interpretat ca o tranzactie pe partaj si o promisiune unilaterala de donare. Eu ma indoiesc de faptul ca a fost musai promisiune, dar se pare ca instanta asa a crezut. Si instanta a vazut actele etc.

Nu vad sigur de ce anume sa curga prescritia de la definitivare si de ce definitivarea a fost tocmai in septembrie... Sentinta pe capatul de cerere privind partajul/tranzactia e direct definitiva conform 271-273 Procedura. Nu? :O In plus, dovada se poate face si inainte de redactarea hotararii cu un certificat de grefa continand minuta... deci nu era un impediment, nu?
Sigur ca putem spune tot ce dorim, inclusiv ca donatia se face in acest act ca o dornta nemarturisita a lui MG da a dona. Nu trebuie sa uitam insa un lucru; motivul pentru care se inheie tranzactia este acela de a stinge un litigiu.

Alte discuții în legătură

Revocarea donatiei Mgore Mgore In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele: 1. S-a ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort, cedare cota din apartament minorului DeliaSandor DeliaSandor fiul meu divorteaza.detine impreuna cu sotia un apartament la cumpararea caruia am contribuit substantial. fiul meu doreste sa doneze jumatatea lui fetitei ... (vezi toată discuția)
Donatie astridamel astridamel Buna ziua, as dori sa stiu daca cineva caruia i-a fost donat un teren poate sa-l doneze la rindul sau,si daca donatia este valabila daca atunci cind s-a ... (vezi toată discuția)