avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Tranzactie versus donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Tranzactie versus donatie

Nu am stiut cum sa-mi intitulez subiectul, dar cred ca aceasta este cea mai cool exprimare :)
Oricum sunt necesare explicatii.

"Eroii" spetei:
MG - subsemnatul
MM - fosta sotie a subsemnatului
MC - fiul nostru

In anul 2003 luna 04 ziua 14 divortez si sunt chemat in fata instantei in calitate de parat de catre MM.
MM solicita desfacerea casatoriei, incredintarea minorului, pensie alimentara si partaj bunuri comune, iar in paraj intra un apartament cumparat in 1997 pe legea 112.
Pentru partaj avocata ei intocmeste o tranzactie, care suna cam asa:

Noi partile intelegem sa partajam imobilul in cote egale de 50%
MG parat in proces intelege sa doneze cota ce-i revine lui MC, fiul nostru, in termen de 4 ani de la semarea tranzactiei.
MM se declara de acord cu obligatia asumata de MG.
Noi partile stingem prin aceasta tranzactie orice litigiu cu privire la partaj


Divortul si toate celelalte capete de chemare in judecata se pronunta intr-o singura sedinta - 14.04.2003

Voi motiva pe scurt de ce am semnat aceasta tranzactie in aceasta forma.
- stiam ca nu putem vinde casa, fiind cumparata pe legea 112
- chiar si in cazul in care s-ar fi putut, nu doream acest lucru deoarece asta insemna sa-mi pun fiul intr-o situatie delicata - in acel moment MC avea 14 ani.
- cunosteam foarte bine situatia financiara a MM si nu avea de unde sa-mi plateasca o sulta, iar indatorarea ei avea sa se rasfranga in mod direct asupra fiului meu.

Dupa divort, MM se comporta din ce in ce mai agresiv si incepe sa ma zugraveasca in termeni de genul: nenorocitul care a plecat cu o curva imi cer scuze pentru termeni dar ... Pe langa aceasta chiar si fiul meu incepe sa se comporte in aceasta maniera...
In anul 2005 o notific pe MM si pe MC spunand ca daca MC nu-si reviziuiestre atitudinea voi reveni asupra promisiunii de a dona, promisiune cuprinsa in tranzactie.
In continuare MM se comporta, hai sa spunem neserios.
In anul 2007 in data de 2.05 dupa ce trecuse tremenul de 4 ani din tranzactie, o notific pe MM s-i spun ca nu voi mai dona si ii cer sa vina sa gasim o solutie pentru iesirea din indiviziune.
Vine la discutie pe data de 26.05 dar nu semneaza nimic si placa fara sa fi decis ceva.
In data de 01.06.2007 primesc acasa DECLARATIE DE ACCEPTARE A OFERTEI DE DONATIE declaratie facuta de fiul nostru MC asistat de fosta mea sotie MM.

Acestea sunt faptele.

In anul 2008 merg in instanta unde cer sa se constate ca eu nu am facut niciodata un act de donatie si in consecinta aceptarea facuta de MC prcum si intabularea dreptului de proprietate pe numele lui nu sunt ok.

Instanta de fond se pronunta astfel:
Se respinge cererea facuta de MG ca neintemeiata.
Se motiveaza astfel:
- Termenul de la care incepe sa curga cei 4 ani este data la care ramane definitiva hotararea judecatoreasca si nu data semnarii tranzactiei.
- Conventia partilor obliga la indeplinirea obligatiilor asumate;
- Tranzactia trebuiesa aiba un efect (ca si cum faptul ca MM si MC folosesc cota lui MG timp de 4 ani fara sa plateasca nimic nu ar fi un efect suficient) instanta considerand ca trebuie sa aiba efectul maxim;
- Revocare pe care eu o fac in 02.05.2007 nu poate fi primita fiindca incalc obligatia asumata in conventie eu gasindu-ma in interiorul celor 4 ani

Cu alte cuvinte instanta pune semnul egal intre obligatie si donatie.

Totusi instanta nu spune:
- De unde stia MC ca are de primit o donatie?
- Care este actul prin care i-a fost adus la cunostinta lui MC ca MG i-a facut o oferta?
- Cum putea MM sa asiste minorul MC la intocmirea actului de acceptare, in conditiile in care MC urma sa accepte un bun ce provenea dintr-un litigiu in care MM este parte?
- Cum de s-a putut dispune de dreptul provenit dintr-o haotarare judecatoreasca (cota lui MG) fara inscrierea acesteia in cartea funciara (legea 7/1006 republicata in 2006 art 26 alin 3)

Tare mult imi doresc sa cunosc si opinii ale altor persoane.

Multumecs anticipat.




Vreau sa multumesc inca o data celor care-si exprima puncte de vedre.

Continuand discutia, nu pot sa nu ma arat surprins vazand urmatoarea realitate:
Marea majoritate a persoanelor care vad aceasta speta, analizeaza foarte repede donatia ca oferta cuprinsa in interiorul tranzactiei. Surprinderea mea este cu atat mai mare cu cat chiar o instanta face acest lucru scapand din vedere esentialul.
Iata lucrurile:
In 2003 eu sunt chemat intr-o instanta pentru partaj bunuri comune. Intru in acest proces pentru a imparti un imobil spunand ca voi dona cota ce-mi apartine in termen de 4 ani si dupa 4 ani ies din aceasta istorie cu casa donata...??!
Acestea sunt faptele.
Surprinderea mea vine in momentul in care marea majoritate a persoanelor incearca sa teoretizeze clauzele din tranzactie in scopul de a se obtine o oferta de donatie si nimeni nu vede nedreptatea care s-a facut in cea ce ma priveste. Eu nu vin la tribunal ca sa donez, nu cer sa se faca asta (in paranteza fie spus, de ce sa mergi la judecator pentru a dona un bun? Pentru asta nu mergi la notariat?) si cu toate astea...

in anul 2003 Judecatorul de la procesul de divort spune:
Analizand contractul de v-c si tranzactia partilor constata indplinite cerintele art 271 C.proc.civ, si art 1704-1706 si 1709 C.civ, partile terminand un proces inceput cu privire la drepturi asupra carora vor dispune. (citat exact din sentinta de divort, mai putin prescurtarile)
Instanta vede in tranzactia incheiata faptul ca partile vor dispune asupra drepturilor. Practic urmeaza sa mai fie facute acte in acest sens.
Iar ma vad nevoita sa citez aici ceea ce scriati pe forum prin 2008

Mgore a scris:

Mentionez ca "definitiv si irevocabil" s-a luat in data de 11 septembrie 2003

In anul 2005 datorita faptului ca nu eram multumit de felul in care este educat fiul meu, de notele obtinute de el la scoala, am notificat-o pe fosta sotie si pe fiul meu, asupra faptului ca nu sunt de acord cu situatia mai sus aratata si ca daca lucrurile nu se schimba imi voi revizui oferta de donatie in sensul de a renunta la ea.
In anul 2007 in luna Mai o notific (printr-un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc) pe fosta sotie ca nu mai vreau sa donez cota mea fiului nostru M.C.


O vorba romaneasca zice ca fiecare pasare pe limba ei piere.
Ori chiar dvs. spuneati prin 2005 ca acel "inteleg sa donez" era o oferta de donatie.
Acum ati dori ca un judecator sa nu o vada ca pe o oferta. Dar ca pe ce sa o vada? Ca pe o gluma scrisa intr-o tranzactie?

In conditiile in care contractul de donatie poate fi incheiat si prin oferta (in forma autentica) urmata de acceptare (in forma autentica), acel "inteleg sa donez in termen de 4 ani" cuprins intr-un act autentic (hotararea de expedient care a consfiintit tranzactia) nu prea are cum sa fie privit altfel decat ca o oferta de donatie pe termen de 4 ani.
Actul care urma sa mai fie facut era ...acceptarea ofertei. Si acceptarea a fost facuta si v-a fost comunicata. Din momentul intalnirii ofertei cu acceptarea s-a nascut ...donatia.

Daca acel "inteleg sa donez" n-ar fi fost privit ca o oferta ferma, atunci judele n-ar fi luat act de tranzactie.
Pentru ca:
- ori inteleg sa donez (ferm) = oferta de donatie
- ori inteleg sa donez :pleasantry: doar daca vrea muschiu' meu :pleasantry: (scuzati expresia). = clauza potestativa din partea celui care se obliga = tranzactie de care judecatorul nu putea sa ia act, tocmai din pricina acelui "daca vreau" despre care ziceti dvs. astazi ca s-ar subantelege in tranzactia de atunci.

Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2009
romascanu, moderator
Domnule, daca eram convinsa anterior tot mai mult ca aceea nu e o oferta, aceasta convingere a mea a scazut simtitor in ultimul timp...
Spuneti ca intentia a fost ca veti dona, dar timpul verbului din tranzactie e altul decat cal din explicatiile dv...
Actele incheiate se interpreteaza in sensul in care produc efecte juridice, daca aceea nu e donatie, ce alt efect vedeti dv. ca putea produce?
Cum spunea colega, doar o gluma buna?

Nu stiu cum a putut un jude scoate minunea aia de ne-ati citat-o dv., anume ca se stinge un litigiu azi prin faptul ca pe viitor se vor incheia niste acte... Jenant!
Litigiul se incheie printr-o tranzactie prin care la momentul tranzactiei partile isi fac unele concesii reciproc, anume la acel moment se dispune de unele drepturi. Nu candva, pe viitor, si numai daca mai vor ei a se tine de cuvant...
Da, o tranzactie proasta a dus la pagube mai mari... iar exprimarea tranzactiei dv. e destul de deficitara.

Imi e greu de inteles cum se putea stinge partajul daca dv. ramaneati, dupa tranzactie si hotarare definitiva, inca proprietar pe jumatate.
Scopul tranzactiei e sa se termine litigiul, in speta sa se incheie partajul, daca tot fosta sotie avea jumatate si dv. cealalta jumatate, dupa tranzactie, cum naiba era incheiat partajul in ceea ce priveste acel imobil??? :O
Ca sa nu spun ca o astfel de tranzactie eu nu as fi acceptat-o ca jude... Nu incheie conflictul, conflictul depinde de o terta persoana care, poate nu accepta donatia. Si daca e asa, atunci ramaneti in devalmasie iar...
Pai putea exista un astfel de efect al acestei tranzactii? Isi mai pastra ea scopul de a termina un litigiu?

Eu admiteam tranzactia numai daca suspendam dosarul pana la acceptare... sau nu o admiteam deloc.
E stupid cum a inteles instanta aia sa scape de un dosar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revocarea donatiei Mgore Mgore In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele: 1. S-a ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort, cedare cota din apartament minorului DeliaSandor DeliaSandor fiul meu divorteaza.detine impreuna cu sotia un apartament la cumpararea caruia am contribuit substantial. fiul meu doreste sa doneze jumatatea lui fetitei ... (vezi toată discuția)
Donatie astridamel astridamel Buna ziua, as dori sa stiu daca cineva caruia i-a fost donat un teren poate sa-l doneze la rindul sau,si daca donatia este valabila daca atunci cind s-a ... (vezi toată discuția)