avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Revocarea donatiei
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Revocarea donatiei

In anul 2003 ouna aprilie ziua 14 am divortat. Totul s-a terminat intr-o singura sedinta. In acel proces de divort s-au solutionat urmatoarele:
1. S-a desfacut casatoria din culpa comuna;
2. S-a incredintat minorul M.C. (fiul nostru) fostei sotii;
3. S-a stabilit pensia alimentara ...;
4. S-a luat act de faptul ca eu M.Ghe. sunt de acord ca fosta sotie sa pastreze numele meu;
5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului...
Mentionez ca eu nu mai aveam, nici la momentul divortului si nici in prezent, alta proprietate. Promisiunea de donatie facuta de mine la momentul divortului am considerat-o ca fiind un gest prin care asiguram in acel moment stabilitatea necesara fiului meu.
Mentionez ca "definitiv si irevocabil" s-a luat in data de 11 septembrie 2003
In anul 2004 m-am recasatorit
In anul 2005 datorita faptului ca nu eram multumit de felul in care este educat fiul meu, de notele obtinute de el la scoala, am notificat-o pe fosta sotie si pe fiul meu, asupra faptului ca nu sunt de acord cu situatia mai sus aratata si ca daca lucrurile nu se schimba imi voi revizui oferta de donatie in sensul de a renunta la ea. Notificarea este facuta de un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc.
In anul 2006 mi se naste un copil din a doua casatorie.
In anul 2007 in luna Mai o notific (printr-un cabinet de avocatura prin executor judecatoresc) pe fosta sotie ca nu mai vreau sa donez cota mea fiului nostru M.C. si doresc pentru stingerea oricaror litigii o sulta in valoare de ....
Spre surprinderea mea pe data de 1 Iunie 2007 fiul meu M.C. (minor la acea data) insotit de mama lui (fosta mea sotie) merg la notariat si fac o acceptare de donatie pe care mi-o notifica in aceiasi zi. Ulterior fosta sotie face toate demersurile si il trece pe fiul meu in cartea Funciara, la Administratia financiara, etc...
Privind cele de mai sus va rog s-mi spuneti daca:
a. pot sa cer revocarea donatiei (pe care de altfel nici nu am facut-o) pentru nasterea celui de al 2 lea fiu?
b. pot sa-i cer despagubiri pentru perioada in care eu am fost lipsit de bunul meu (cota de 50% din imobil)?
Cel mai recent răspuns: rarespopa , utilizator 13:37, 27 Iulie 2009
5. S-a luat act de o tranzactie pe care o prezint pe scurt: Noi partile intelegem sa partajam imobilul din str... in cote de 50%. Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii. Noi partile intelegem stingem pe aceasta cale orice litigiu cu privire la partajarea imobilului...

Pentru exercitiu...
Nu considerati "obligatia" de a dona, cota mea din imobil ca fiind o conditie potestativa?
o tranzactie presupune concesii reciproce in cazul dv nu se respecta aceasta conditie iar donatia se face prin act autentic chiar in cazul tranzactiei judiciare exista hotarari ale instantei supreme in acest sens
Oferta de donatie este revocabila in principiu pana la momentul acceptarii ei pe cand contractul de donatie este irevocabil.
In cazul de fata fiind vorba de o perfectare intre absenti atat oferta de donatie cat si acceptarea donatiei trebuie sa imbrace forma autentica pentru ca actul sa fie valabil. Aceasta conditie este indeplinita pentru ca oferta de donatie este consfiintita prin hotarare judecatoreasca act asimilat celui autentic iar acceptarea a fost facuta de catre fiul dumneavoastra in forma autentica.

Prin declaratia facuta de dumneavoastra in fata instantei citez: "Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... in termen de 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii." dumneavoastra ati renuntat de buna voie la beneficiul revocabilitatii ofertei de donatie in interiorul acelui termen de 4 ani. Ati facut practic o oferta ferma de donatie afectata de un termen extinctiv. Exprimarea "in termen de" sugereaza un termen extinctiv. Dupa expirarea acestui termen oferta se considera revocata.

Nu putem sa retinem ca termenul de 4 ani este unul suspensiv in favoarea dumneavoastra pentru oferta de donatie deoarece atunci ar fi trebuit sa sune "Eun M.Ghe. inteleg sa donez fiului meu M.C. cota ce-mi apartine din imobilul din str... dupa 4 ani de la semnarea prezentei tranzactii."

Cele doua notificari nu pot afecta oferta de donatie deoarece prima reprezinta in fapt o revocare conditionata iar a doua o revocare simpla a ofertei. Ori dumneavoastra v-ati obligat ca in termen de 4 ani sa donati fara a pune alte conditii deci ati facut o oferta irevocabila pe termen de 4 ani. Altfel termenul de 4 ani ar fi inutil si orice clauza trebuie interpretata in sensul in care produce efecte juridice iar nu in sensul in care este inutila.

In concluzie consider ca aveti putine sanse de a ataca actul de donatie acesta fiind irevocabil si valabil deoarece la data perfectarii lui (momentul acceptarii ofertei) erau ineplinite toate conditiile de valabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie versus donatie Mgore Mgore Nu am stiut cum sa-mi intitulez subiectul, dar cred ca aceasta este cea mai cool exprimare :) Oricum sunt necesare explicatii. \"Eroii\" spetei: MG - ... (vezi toată discuția)
Donatie parte detinuta din imobil, aflat in litigiu ContSters62689 ContSters62689 Buna ziua! Fosta mea sotie a deschis proces de iesire din indiviziune pentru apartamentul comun, pentru care nu am facut partaj dupa divort. Solicita intregul ... (vezi toată discuția)
Contract donatie intre soti smn smn Buna ziua, Am o problema si sper sa ma ajutati: Am divortat in ian 2006, am deschis partaj pentru apartament si masina tot in ian 2006. Am primit prin ... (vezi toată discuția)