Buna seara .
Am fost azi intrebat daca stiu ceva despre posibilitatea ca o persoana aflata pensie de boala , in varsta de 58 de ani , barbat , poate sa fie pensionata pentru limita de varsta , definitiv , ca urmare a adoptarii unui act normativ , recent intrat in vigoare , cu caracter temporar. .
Mi-ar fi de mare folos orice informatie in aceasta privinta .
Va multumesc
Nu exista un asemenea act normativ. Numai persoanele care au implinit varsta prevazuta de lege pot beneficia de pensie pentru limita de varsta. Persoana pentru care intrebati poate trece de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta cand va implini 65 de ani (cu conditia sa nu fi realizat stagii in grupe de munca, dar n-ati precizat nimic in mesaj despre stagiile de cotizare).
Este vorba de tatal meu , care a auzit ca ar exista o astfel de prevedere.
Eu n-am avut de-a face pana acum cu aceste chestiuni asa ca imi sunt destul de neclare prevederile legale in domeniu.
Tatal meu este pesionat de 2 ani . in prezent are 58 de ani , datorita unei probleme cu inima . Trebuie sa mearga anual la un control medical efectuat de o comisie , si cu aceasta ocazie trebuie sa prezinte o serie intreaga de analize medicale si documente.
El si-ar dori sa scape de stresul pe care i-l creeaza aceasta comisie , si sa se pensioneze defintiv. Are 24 de ani -stagiu de cotizare .
Asta seara , deborda de entuziasm , pt ca a auzit de la cineva ca ar exista o posibilitate in sensul celor aratate anterior.
Eu n-am gasit nimic pe google , speram sa fi auzit cineva totusi .
Va multumesc foarte mult oricum , cu toate ca detest sa-i dau vesti proaste.
P.S> Am gasit t ceva legat de trecerea obligatorie de la pensia anticipata la cea pt limita de varsta , incepand ci 1 ian 2011 , dar asta intelg ca se refera la altceva(Legea 119/2010)
Legea nr. 119/2010 se refera la pensiile de serviciu, deci nu are legatura cu situatia tatalui dvs. De la pensie de invaliditate nu se poate trece decat la pensie pentru limita de varsta.
De categoriile de pensie anticipata / anticipata partiala poate beneficia doar o persoana:
-care a fost depensionata (comisia de expertiza medicala constata, prin decizie, ca persoana si-a recapatat capacitatea de munca), si
-care a realizat stagiul complet de cotizare. In cazul tatalui dvs. acest stagiu este de 35 de ani, deci nu indeplineste aceasta conditie intrucat nu a lucrat decat 24 de ani (perioada in care a beneficiat de pensie de invaliditate este avuta in vedere ca stagiu numai la acordarea pensiei pentru limita de varsta).
Inteleg din mesaj ca tatal dvs. ar dori sa scape de stresul prezentarii la revizuirea medicala periodica. Imi pare rau, nu se poate, prezentarea la revizuirea medicala periodica este o obligatie legala a tuturor beneficiarilor de pensie de invaliditate, neprezentarea ducand la suspendarea platii pensiei.
Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care:
1. prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca. Indeplinirea acestei conditii o constata medicul de la comisia de expertiza medicala, emitand o decizie in acest sens.
2. au implinit varstele prevazute de lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Tatal dvs. nu indeplineste aceasta conditie. Asa cum am scris in mesajul precedent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani.
3. au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare. Tatal dvs. nu indeplineste aceste conditii, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani si nu a implinit 60 de ani.
Pensionare
titel_gheorghis
As dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu revizuirea pt.pensie medicala?data nasterii 05-08-1951,pensionare invaliditate gr.II,din 11-04-2006,stagiu de ... (vezi toată discuția)