avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pot solicita in instanta copia dosarului de pensie al ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pot solicita in instanta copia dosarului de pensie al altor persoane?

Buna ziua,
Am rugamintea de a ma ajuta cu sfat pentru cazul meu.
Am lucrat in grupa I de munca ca si conducator formatie de lucru in sectie(incadrat ca personal TESA)
in schimburi 24 de ani inscrisa in cartea de munca in procent de 75%.Am aflat cu stupoare ca mecanicul-sef conducatorul meu direct si colegele de birou au indeplinit conditii de pensionare la 50 ani-deci beneficiind de incadrare in grupa I de munca in procent de 100%(probabil prin eliberarea adeverintei de grupa I de munca in procent de 100%).Am solicitat adeverinta de grupa de I munca in procent de 100% dar am fost refuzat cu adnotarile de rigoare.
Mentionez,toti colegii mei de schimb( maistru conducator formatie de lucru) au beneficiat de grupa I de munca in procent de 100% actualmente fiind pensionari.Ce ma sfatuiti,pot deschide o actiune ,instanta sa solicite casei de pensii copie de pe dosarul de pensii al colegilor iesiti la pensie beneficiari de adeverinta de grupa I de munca in procent de 100% ?
Cel mai recent răspuns: tatarusu , utilizator 13:00, 17 Decembrie 2010
tatarusu a scris:
Ce ma sfatuiti,pot deschide o actiune ,instanta sa solicite casei de pensii copie de pe dosarul de pensii al colegilor iesiti la pensie beneficiari de adeverinta de grupa I de munca in procent de 100% ?

Puteti sa investiti instanta cu orice actiune doriti (discutand in principiu), dar asta nu inseamna ca veti si castiga. Potrivit art. 191 din Legea nr. 19/2000, "baza de date privind asiguraţii sistemului public este proprietatea CNPAS şi are caracter confidenţial".

Chiar daca, in prezent, instantele pot solicita orice informatii partilor dintr-un litigiu, specialul deroga de la general si se aplica intotdeauna cu intaietate. Ceea ce inseamna ca nu are nimeni obligatia sa comunice date cu caracter confidential, ba dimpotriva, acest lucru nu este permis.

Ultima modificare: Vineri, 10 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Multumesc mult pentru raspuns si promptitudine.
Se merita sa incercati sa va judecati.
Incercati sa analizati dosarele in mod neoficial ca sa intelegeti ce s-a intamplat in acele dosare pana sa le solicitati instantei.
Nu cred ca instanta va incuvinta ceea ce vreti dar exista si posibilitatea de a se face o adresa de catre instanta prin care sa se raspunda care este situatia cu acele dosare si in ce grad au fost incadrati respectivii oameni.
Succes!

avocat Claudiu Lascoschi
Buna ziua,
Multumesc mult pentru raspuns.Situatia reala este urmatoarea:colegii respectivi
"s-au descurcat" de adeverintelor de grupa I de munca in procent de 100% desi
pe cartile de munca activitatea lor era incadrata total s-au partial in grupa I de munca in procent de 75%,ca si a mea la timpul respectiv.Am solicitat si eu adeverinta-fiind conducator formatie de lucru,activitaea s-a desfasurat in schimburi(dovedind cu adeverinta de spor de noapte) dar am fost refuzat ,cu textele de rigoare.Gurile rele spun ca acest lucru a fost interzis de casa de pensii(neoficial)
datorita amploarei fenomenului.
Da asta e si intrebarea ,poate instanta sa ceara casei de pensii actele pe baza carora s-au indeplinit conditiile de pensionare la limita de varsta?In cazul meu este clar dar nu am dovada,adeverintele de grupa I de munca in procent de 100%.
Va multumesc mult si va doresc un sfarsit de saptamana placut!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sporuri nevalorificate la calculul pensiei ContSters122901 ContSters122901 O situatie putin neclara.... S-au depus actele pentru o pensionare anticipata (anticipatie de 9 luni) 1. Perioada 1969- 1972 - in carnet de munca - ... (vezi toată discuția)
Adeverinta gr. ii a&a a&a Buna ziua! Va rog sa ma ajutati sa lamuresc urmatoarea problema (imi cer scuze dar nu pot sa scriu mai succint decat atat): un fost angajat a fost incadrat ... (vezi toată discuția)
reducere procent la grupa ii de munca de la 100% la 70% iuly00 iuly00 Buna seara! Daca cineva ma poate lamuri in speta de fata.Am lucrat in anii 90-97 ca asistent veterinar ,la incheierea contractului de munca am primit ... (vezi toată discuția)