Mama mea inainte cu 3 saptamini de a muri a lasat un testament .Fratele meu care locuia cu ea in casa parineasca a adus un notar acasa a chemat si pe sora ei ca martor si de forma asta s-a intocmit acest testament pe care mama nu la semnat (in acea perioada fiind foarte bolnava nu se ridica din pat) a pus doar degetul cu toate ca stia sa scrie si bineinteles sa citeasca lasand partea care ii revenea ei din casa fratelui meu.Intrebarea mea este :este valabil acest testamen
Dacă a venit notarul acasă înseamnă că e în formă autentică. Este valabil chiar dacă în locul semnăturii este amprenta, doar că eu nu pricep ce rol avea martorul. Probabil că a fost voinţa mamei să fie prezent la act.
Din fericire pentru dumneavoastra, poate fi atacat chiar daca este autentificat de notar.
Daca testamentul a fost intocmit cu incalcarea rezervelor succesorale nu este valabil.
Avand in vedere faptul ca testamentul a fost intocmit si semnat inainte cu 3 saptamani de deces, fiind si foarte bolnava, s-ar putea invoca o lipsa de discernamant.
Rolul martorului este acela de a demonstra discernamantul la momentul semnarii, in eventualitatea in care testamentul ar fi atacat.
Mă îndoiesc de faptul că notarul şi-ar fi luat ca măsură de precauţie un martor în locul unui certificat medico legal, dar mă rog... În ce calitate poate sora să dovedească faptul că testatorul era zdravăn la cap ?
Pentru a se elibera certificat medico-legal, trebuia efecuata o expertiza. Niciun notar nu ataseaza la dosar certificat medico-legal. Martorul nu reprezinta masura de precautie pentru notar, pentru ca notarul nu are de ce sa-si ia masuri de precautie. In aceasta situatie, el nu poate fi tras la raspundere, decat daca se dovedeste ulterior, faptul ca nu exista discernamant (sunt nenumarate asemenea cazuri). De obicei, in aceste situatii, martorul face act de prezenta, asta daca nu a fost trecut "...s-a incheiat astazi, in prezenta martorului X ..."
va multumesc pt raspuns sint intr-o situatie destul de delicata dupa moartea mamei nu a facut suscesiune in timpul celor 6 luni si anul trecut am fost chemata in instanta de catre fratele meu pe motivul ca ma-m instrainat de mult de mama mea si de familie si daca nu ma prezint la tribunal pina in data x pt a ma repune in drpturi el ramine cu tot iar eu trebuie sa platesc si cheltuieli de judecata.Problema e ca eu locuiesc in spania de 13 ani si dupa inmormitare am" taiato"repede inapoi servici, copil de 2 ani nu m-am gindit o clipa ca eu si fratele meu nu ne putem intelege.De anul trecut sintem in proces totul a decurs normal eu mi-am ajutat mult familia am participat la mormitari am platit impozit ,curent etc si acum colac peste pupaza inainte de sentinta apare testamentul eu am sperat ca nu e valabil .Avocata ma sfatuit sa deschid un nou proces ca daca nu o fac nu ramin cu nimic nu inteleg de ce testamentul e facut doar pe jumatate de casa ce se intimpla cu cealanta jumatate? egal eu nu mai am nici nervi nici bani (20 mii euro pina acum avocata din bucuresti proces la alba 500 euro pe fiecare drum care la facut )va multumesc
Alte discuții în legătură
Despre testament
Dora21
Buna ziua !
Am o mare rugaminte !
Pana reusesc sa ma “redresez” financiar, si sa consult direct un avocat/notar, ma poate ajuta cineva, de pe ... (vezi toată discuția)