avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... care este varsta pana la care se primeste pensie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

care este varsta pana la care se primeste pensie de intretinere?

va prezint o speta cu multumirile anticipate pentru lamuriri,este un caz real si o sa incerc sa fiu cat mai explicita.
copilul este major are 23 de ani,tatal a continuat cu plata pensiei de intretinere pana la aceasta varsta;copilul a intrat la o facultate de stat si din cauza impossibilitatilor materiale a renuntat si sa inscris la o faculatate particulara si la distanta.copilul este in penultimul an pana la finalizarea facultatii.
in acest caz daca se gaseste in imposibilitate materiala acesta mai poate pretinde pensie de intretinere pana la finalizarea facultatii daca tatal refuza sa ii dea?se poate intenta o actiune in rectifdicare,respectiv majorare a pensiei de intrtinere daca tatal are venit net mai mare decat de 4 ori a 4 parte acordata copilului,de catre copil(mama nu are venituri si nu este incadrata in munca).copilul se afla in acest caz in necesitate a de a fi incapabil de munca sau actiunea se poate intenta in orice conditii?
va multumesc foaret mult pentru viitoarele raspunsuri si lamuriri.va doresc o zi buna ,sarbatori fericite si un an nou fericit.

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:15, 11 Decembrie 2010
Pana la 18 ani,adica pana la moajorat si in cazul continuarii studiilor,nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani
daca este angajat cu carte de munca, nu va mai primi pensie
cu tot respectul mai am unele intrebari ca nu sunt lamurita.
1.in cazul de mai sus copilul datorita intreruperii se afla in" continuarea studiilor superioare" ?
2.are relevanta faptul ca facultatea este la distanta?
3. mai poate intenta o actiune pentru majorare ?
4.copilul trebuie sa fie inapt de munca sau pur si simplu neincadrat cu carte de munca?
va multumesc inca o data
o zi buna
Potrivit art.86 c.fam.are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie nevand putinta unui castig din munca din cauza incapacitatii de munca.
Din punctul meu de vedere atata vreme cat majorul urmeaza cursurile unei facultati la distanta nu sunt indeplinite conditiile pentru a fi acordata o pensie de intretinere pentru ca cel ce le urmeaza are posibilitatea unui castig din munca proprie.:sorry:
Cred ca punctul de vedere al distinsei d-ne avocat este pertinent,dar vedeti care ar fi si interpretarea instantei.
Daca fiul dvs nu a implinit varsta de 26 de ani si nu este incadrat in munca,promovati actiune si vedeti care este punctul de vedere al instantei.
Pot exista mai multe moduri de interpretare a legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara calinsas calinsas Sunt divortat si recasatorit. Din prima casatorie a rezultat un copil caruia i-am pplatit pensie alimentara pana la finalizarea liceului (19 ani). Urmeaza sa ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere pentru copil major Livia Moldovan Livia Moldovan Eu am doi copiii in intretinere, unul de 18 ani impliniti in luna octombrie 2009 si unul de 16 ani. Incepand cu luna noiembrie 2009 mi s-a sistat pensia pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere copil elena13 elena13 Buna ziua.Sunt divortata si copilul meu implineste luna asta 18 ani.Deja pensia de intretinere a venit redusa in aceasta luna.Baiatul este in clasa a xii.Ce ... (vezi toată discuția)