Daca v-ati mai judecat odata pe o somatie de plata care a avut acelaşi obiect, întemeiată pe aceeaşi cauză şi între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate, in acest caz puteti invoca autoritatea de lucru judecat.
Ordonanţa privind somaţia de plată nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre părţi.
eu consider ca ordonanta de somatie de plata nu are putere de lucru judecat. In acest sens observati si ce a spus ICCJ Secţia comercială, decizia nr.1376 din 20 aprilie 2004- “Ordonanţa preşedinţială nu are putere de lucru judecat faţă de procesul în fond, în curs de judecată, sau angajat ulterior între părţi şi nici faţă de o nouă cerere de ordonanţă preşedinţială dar este executorie prin ea însăşi , în temeiul legii şi poate fi executată înaintea definitivării, fără a fi investită cu formulă executorie, înscriindu-se între excepţiile prevăzute de art.374 C.proc. civ.”
Noroc ca practica noastra nu-i izvor de drept....;)
De altfel solutia nu e chiar gresita, dar ar fi trebuit nuantata... nu data cu barda.
Daca imprejurarile de fapt ceare au justificat pronuntarea ordonantei presedintiale nu s-au schimbat nu poate fi primita o noua ordonanta. In acest caz se poate vorbi de puterea lucrului judecat a ordonantei presedintiale, determinata de pastrarea situatiei de fapt. Masura vremelnica ar putea fi schimbata printr-o alta ordonanta daca imprejurarile de fapt avute in vedere cu ocazia primei judecati nu mai subzista ori sau schimbat.
Cum in somatia de plata am o crenta certa, lichida si exigibila .... care imprejurari de fapt sa se fi schimbat ca sa fie admisibila o a doua cerere?