avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... somatie de plata
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

somatie de plata

se poate invoca exceptia autoritatii de lucru judecat in cazul unui dosar avand ca obiect somatia de plata?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 18:16, 15 Martie 2008
Daca v-ati mai judecat odata pe o somatie de plata care a avut acelaşi obiect, întemeiată pe aceeaşi cauză şi între aceleaşi părţi, făcută de ele şi în contra lor în aceeaşi calitate, in acest caz puteti invoca autoritatea de lucru judecat.
Ordonanţa privind somaţia de plată nu are autoritate de lucru judecat cu privire la fondul raporturilor juridice dintre părţi.

Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
eu consider ca ordonanta de somatie de plata nu are putere de lucru judecat. In acest sens observati si ce a spus ICCJ Secţia comercială, decizia nr.1376 din 20 aprilie 2004- “Ordonanţa preşedinţială nu are putere de lucru judecat faţă de procesul în fond, în curs de judecată, sau angajat ulterior între părţi şi nici faţă de o nouă cerere de ordonanţă preşedinţială dar este executorie prin ea însăşi , în temeiul legii şi poate fi executată înaintea definitivării, fără a fi investită cu formulă executorie, înscriindu-se între excepţiile prevăzute de art.374 C.proc. civ.”
Noroc ca practica noastra nu-i izvor de drept....;)

De altfel solutia nu e chiar gresita, dar ar fi trebuit nuantata... nu data cu barda.
Daca imprejurarile de fapt ceare au justificat pronuntarea ordonantei presedintiale nu s-au schimbat nu poate fi primita o noua ordonanta. In acest caz se poate vorbi de puterea lucrului judecat a ordonantei presedintiale, determinata de pastrarea situatiei de fapt. Masura vremelnica ar putea fi schimbata printr-o alta ordonanta daca imprejurarile de fapt avute in vedere cu ocazia primei judecati nu mai subzista ori sau schimbat.

Cum in somatia de plata am o crenta certa, lichida si exigibila .... care imprejurari de fapt sa se fi schimbat ca sa fie admisibila o a doua cerere?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordonanta presidentiala relu30 relu30 Hotararea de ordonanta presidentiala vizitare minor se poate investi cu titlu executoriu?? Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Ordonanta presedintiala tiberiucezar tiberiucezar Buna Ziua, Va rog sa mi spuneti daca Ordonanta Presedintiala de program vizitare minor are \"puterea lucrului judecat\". mentionez ca am facut o a doua OP ... (vezi toată discuția)
Efectele ordonantei presedintiale in materia divortului Ioannaki Ioannaki Buna ziua, Am si eu o nelamurire in aceasta materie: efectele ordonantei presedintiale inceteaza la momentul pronuntarii unei hotarari pe fondul cauzei sau la ... (vezi toată discuția)