avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de schimb ce dezavantaje are in comparatie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de schimb ce dezavantaje are in comparatie cu cel de vanzare-cumparare

am un imobil dobandit prin contract de habiatie viagera si vreau sa il dau la schimb cu un alt imobil de valoare mai mica,iar cel cu carte fac schimb sa preia toate clauzele din contractul de habiatie viagera(cei aflati in" intretinere sunt de acord) o data cu imobilul.ce ma sfatuiti sa fac un contract de schimb sau de vanzare-cumparare
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 14:20, 13 Decembrie 2010
In primul rind, eu nu inteleg cum puteti schimba ceva ce inca nu ati achitat. Dvs, inteleg ca ati incheiat un contract de intratinere sau care contine o clauza de intretinere, deci, nu v-ati achitat integral prestatia corespunzzatoare transferului dreptului de proprietate. Prin urmare sunteti nud proprierat, insa sub conditie rezolutorie. Aceea de a presta intretinere. daca dvs nu mai prestati intretinerea, actul poate fi rezolutionat. Asadar, nu puteti da ceea ce inca nu aveti pe deplin. Intretinere este o obligatie intuitu persone si prin urmare va incumba numai dvs. Ea nu se poate transmite.
De asemeni, nici intretinutul nu are niciun cuvint de spuns in acest caz, ptr ca el are doar un drept de creanta.
Daca doriti sa faceti un schimb cu o alta persoana va trebui sa va stingeti raportul obligational fata de intretinut. Adica, sa novati acea clauza de intretinere. Novind obligatia de intretinere, adica achitind intretinutului contravaloarea intretinerii (evident, numai cu acordul sau) dvs deveniti proiprietar deplin.
Numai dupa aceea veti putea incheia contractul de scbimb, care, are aproape aceleasi caracteristici ca si contractul de vinzare cumparare. nici chiar dpdv al taxelor, ele nu difera, patindu-se de doaua ori, impozit, cadastru samd.
...exista si novatia prin schimbare de debitor nu doar cu schimbare de obiect...astfel, daca intretinutii sunt de acord locul intretinatorilor/debitorilor poate fi luat linistit de alte persoane...astfel bunul afectat de conditia rezolutorie a prestarii intretinerii trece din patrimoniul intretinatorilor initiali in patrimoniul intretinatorilor secunzi...
De acord, insa atunci ce rost mai are schimbul, din moment ce primii pierd calitate de proprietari ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere și constituire uzufruct viager ContSters457659 ContSters457659 Transmit fiului meu din actuala căsătorie, nuda propietate asupra imobilului proprietatea mea , în schimbul asumării obligației de a ne intretine pe mine ... (vezi toată discuția)
Contract de intretine dublu anonimiu anonimiu Buna! mama mea acum 15 ani a facut contract de intretinere cu o femeie care acum are 98 aniDar si mama e in varsta asa ca doreste la randul ei sa faca ... (vezi toată discuția)
Uzufruct aandrra aandrra speta: contract de v-c cu clauza de intratinere+ uzufruct viager. unul din uzufructuari moare. eu ca si cumparator pot sa beneficiez de cota de 50% din ... (vezi toată discuția)