avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inregistrarile convorbirilor telefonice....
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inregistrarile convorbirilor telefonice....

Ma poate ajuta cineva cu un raspuns???? am apelat si la alte site-uri de genul ...si nu am primit raspuns.:(
In cadrul unei institutii publice, personalului contractual (deci nu functionar public) ii este solicitat telefonic de catre o terta persoana o informatie in legatura cu serviciu, dar nu confidentiala.....poate fi folosita aceea inregistrare ca proba in instanta ....?
se poate folosi IN INSTANTA decaT DACA PERSOANA CARE A REALIZAT INREGISTRAREA A AVUT IN PREALABIL ACORDUL PROCURATURII (POLITIEI).
Multumesc!
asa stiam si eu, dar am mai auzit varianta ca pot sa o depuna ca proba si daca se accepta se accepta. Ideea e ca daca era telefonul personalll...dar era cel de serviciu(fix) si fiind o informatie de interes public sa nu fie vreo exceptie...!!!
Subiectul...fiind de actualitate...poate imi dati un sfat mai amplu!:">
In urma unei convorbiri telefonice in care unei firme de exemplu X i se explica ca trebuie sa depuna decont pentru o suma nerambursabila (bani publici)-folosita pentru un proiect cultural...acesta refuza depunerea lui pe motiv ca acest lucru nu a fost stipulat in contract. (ceea ce e si a devarat). Din aceea convorbire ei au inteles ca li s -a sugerat un decont nereal-probabil ca sa se lege de ceva pentru ca nu vor sa depuna decont . Daca s-a inregistrat convorbirea ...aceasta poate fi depusa ca si proba in instanta? sau este egala cu zero atata timp cat nu s-a avut acordul procurorului?>
Multumesc.
Si ce infractiune poate constituii"sugerarea de decont ireal"?
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2008
Ramona24, utilizator
1. infractiunea de evaziune fiscala poate sugera ideea de "decont nereal" ;)

2. Sunt două cazuri în care interceptarea şi înregistrarea convorbirilor, comunicărilor sau imaginilor se face fără autorizarea instanţei:
a) În caz de urgenţă, când întârzierea obţinerii autorizării ar aduce grave prejudicii activităţii de urmărire.
b) În cazul înregistrărilor prezentate de părţi, care pot servi ca mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege (art.916 alin. 2 C.pr.pen.). Consider ca sunt interzise de lege înregistrarea convorbirilor sau comunicărilor făcute persoanelor obligate la păstrarea secretului profesional care, conform art.79 C.pr.pen., nu pot fi ascultate nici ca martor, cu privire la faptele şi împrejurările de care au luat cunoştinţă în exerciţiul profesiei. De altfel, aceste convorbiri sau comunicări, în conformitate şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, nu pot fi interceptate şi înregistrate nici cu autorizarea organului competent (Cauza Campbell versus Regatul Unit, in Jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de Vincent Berger, Editura IRDO, Bucureşti, 1998, p. 404).
Dacă însă înregistrarea respectivă nu este interzisă de lege (şi nu s-a dovedit a fi trucată) ea constituie mijloc de probă dacă este prezentată de părţi, deşi este făcută fără autorizarea organului competent şi nu este certificată conform art.913 C.pr.pen.
Convorbirile sau comunicările interceptate şi înregistrate de părţi trebuie să fie adresate lor deoarece dacă vreuna din ele ar înregistra convorbiri între terţe persoane ar intra sub incidenţa art.195 C.pen. care incriminează violarea secretului corespondenţei şi ar fi interzisă de lege.

3. Inregistrarea efectuata nu cred ca indeplineste conditiile necesare ca sa fie considerata ca proba.
Domnule Elis multumesc mult! doar raspunsul dumneavoastra l-am primit!
Ideea e ca -acel decont nici macar nu s-a depus de catre firma nici acum-cand oricum nu mai are valabilitate-deci nu cred ca aici se poate pune problema de o infractiune cum ati mentionat dumneavoastra(evaziune fiscala) pentru ca nu exista obiect al infractiunii ...sau "sugestia" este considerata tentativa?!!:)
a.. si inca o intrebarea cel care "sugereaza decont ireal" ce infractiune a comis, daca a comis?
multumesc multumesc multumesc!!!!!!!!!
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2008
Ramona24, utilizator

Alte discuții în legătură

Furt informatii - inregistrat audio adriantemax adriantemax In ce masura sunt valabile interceptarile audio realizate la un birou. Spre ex sa lase cineva un mp3 player pe "record" care poate ramane si 20 de ore si sa ... (vezi toată discuția)
Legalitatea inregistrarii si fotografierii salariatilor unei intreprinderi de stat bosianu bosianu Am aflat intamplator ca angajatorul meu institutie de stat ma fotografiaza si ma inregistreaza pe ascuns ca parte dintro hartuire continua de doi ani . Au ... (vezi toată discuția)
Fostul angajator ma ameninta ca ma distruge..iar daca am curajul sa-l dau in judecata.la martor va taia tendoanele de la picioare. dorudoru dorudoru Pana pe data de: 01.06.2011, am lucrat intr-un restaurant ca :Ajutoare Bucatar. Va spun ca am lucrat pentru ca inaine de: 01.06.2011 am aflat ca ... (vezi toată discuția)