Vreau sa intru in posesia unor actiuni la un SA care a fost privatizat prin metoda MEBO. O ruda de-a mea doreste sa imi ofere cu titlu gratuit aceste actiuni. Societatea are lista de actionari, la oficiul registrului comertului cand ceri un certificat constatator nu apare numele tuturor actionarilor(fiind peste 140).
Intrebari:
1.se pot cesiona aceste actiuni cu titlu gratuit?
2.trebuie inregistrat contractul la notariat si/sau la Registru Comertului(atentie la ORC este lista actionari)
3.Daca nu se poate inregistra cu titlu gratuit, atunci eu sau cel care imi da actiunile datoreaza ceva Bugetului de Stat?
Multumesc frumos
1. Nu are importanta cum se cesioneaza, adica pretul de vanzare. Daca se pot cesiona in afara societatii, adica la altii decat actionarii initiali, nu exista nici un alt impediment.
2. La notariat nu trebuie facut nimic. Cesionarea se anunta societatii care are are obligatia de a o inscrie in registrul societatii. La ORC se va face de societate, daca acest lucru este prevazut in actul constitutiv.
3. Pentru castigurile obtinute, diferenta dintre pretul de achizitie si cel de vanzare, vanzatorul are obligatia de a plati impozitul de 16%.
Un avocat mi-a spus ca se pot cesiona actiunile doar la valoarea nominala a lor din contabilitate sau cu titlu gratuit.
1."Cica" nu se pot vinde sub valoarea nominala!?
2."Cica" s-ar putea cesiona cu titlu gratuit, dar daca se cesioneaza cu titlu gratuit atunci trebuie autentificat actul la notariat?! Cica ar echivala cu o donatie.
Care este parerea dvs?
Referitor pct.2
Art.1202 CC
"(1) Cesiunea poate fi cu titlu oneros ori cu titlu gratuit.
(2)Dispozitiile prezentei sectiuni se completează, în mod corespunzător, cu cele din materia contractului de donatie în cazul cesiunii cu titlu gratuit.
(3)Dacă cesiunea este cu titlu oneros, dispozitiile sectiunii de fată se completează, în mod corespunzător, cu cele din materia contractului de vânzare-cumpărare sau, după caz, cu cele care reglementează orice altă operatiune juridică în cadrul căreia părtile au convenit să se execute prestatia constând în transmiterea unei creante." Referitor pct.1
Valoarea de vanzare-cumparare ("valoarea de piata") poate diferi de valoarea nominala a unei actiuni, in cazul in care opereaza cesiunea cu titlu oneros sau orice vanzare-cumparare de actiuni.
In plus, kappauser are dreptate =D>