avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA inracomunitar - firma platitoare/neplatitoare de ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA inracomunitar - firma platitoare/neplatitoare de TVA

As vrea sa-mi spuneti, daca se poate, care sunt avantajele si dezavantajele unei firme neplatitoare de TVA, fata de una platitoare de TVA?
Ma intereseaza o situatie legata de o firma neplatitoare de TVA care vrea sa cumpere niste produse de laborator de la o companie platitoare de TVA din Marea Britanie (mai exact Irlanda). In cazul acesta, firma din Romania cum trebuie sa plateasca TVA-ul si la ce valoare?
Va rog sa-mi indicati si articolele de lege in care se gasesc specificate explicatiile la aceasta situatie.
Astept un raspuns cat mai curand.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: jester , utilizator 15:19, 14 Decembrie 2010
ce valoare au aceste produse pe care firma neplatitoare doreste sa le achizitioneze?
care este obiectul de activitate al firmei din romania?
este vorba despre un pachet de 7 produse, fiecare produs avand o valoare de aproximativ 100 EUR.
firma din romania este un laborator de analize medicale, si ar dori sa achizitioneze aceste produse pornind de la ideea ca este neplatitoare de TVA.
activitatea pe care dvs. o desfasurati se incadreaza in categoria operatiunilor scutite de tva si in aceste conditii nu veti deveni platitori de tva.
fiindca achizitia totala este de 700 euro, firma din anglia va factura cu tva englezesc.
atentie! cand depasiti plafonul de 10.000 euro pentru astfel de achizitii intracomunitare, va trebui sa va inregistrati in scopuri tva intracomunitar si sa platiti tva aferenta in romania (24%), dar asta nu inseamna, asa cum am precizat si mai sus, ca deveniti platitori de tva in romania pentru activitatile interne.
Prin urmare, sa inteleg ca firma din Anglia trebuie sa factureze TVA-ul in mod obligatoriu. Stiu ca incepand cu 2011 TVA-ul va fi la ei 20%.
Problema este ca ei nu par a sti exact legislatia in sensul acesta.
Multumesc pentru lamuriri.
va convine mai mult sa platiti tva 24% in romania?
nu cred...dar puteti sa va inregistrati prin optiune in scopuri tva, chiar daca nu depasiti plafonul de 10.000 euro.
oricum lor le trebuie un cod tva valid ca sa poate sa va factureze fara tva.
daca dvs. nu furnizati codul si ei totusi factureaza fara tva, e problema lor.

art. 153^1 cod fiscal
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România, neînregistrate şi care nu au obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu sunt deja înregistrate conform lit. b) sau c) sau alin. (2), care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, înainte de efectuarea achiziţiei intracomunitare, dacă valoarea achiziţiei intracomunitare respective depăşeşte plafonul pentru achiziţii intracomunitare în anul calendaristic în care are loc achiziţia intracomunitară
(2) Persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, dacă nu este înregistrată şi nu este obligată să se înregistreze conform art. 153, şi persoana juridică neimpozabilă stabilită în România pot solicita să se înregistreze, conform prezentului articol, în cazul în care realizează achiziţii intracomunitare, conform art. 126 alin. (6).


observati diferenta intre "are obligatia" si "pot solicita"

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitii intracomunitare tva iflorin11 iflorin11 Avem o firma neplatitoare de TVA, in Romania. Am achizitionat acum cateva luni servicii IT de la o firma din Grecia care mi-a facturat fara TVA. Firma din ... (vezi toată discuția)
Srl nou neplatitor de tva a achizitionat din spania produse de 14 300 euro , devine platitor de tva in urma acestei achizitii? hilo hilo un srl infiintat in luna noiembrie 2010 ca fiind neplatitoare de tva a achizitionat dintr-un stat membru ue adica spania confectii in valoare de 14 300 ... (vezi toată discuția)
Achizitii intracomunitare - firma neplatitoare de tva Adinel84 Adinel84 Buna ziua, Am o firma neplatitoare de tva si vreau sa fac achizitii intraconunitare. Trebuie sa ma inregistrez in ROI, daca valoarea achizitiilor intr-un an ... (vezi toată discuția)