avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa prima inmatriculare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa prima inmatriculare

Ce trebuie sa fac pentru a-mi recupera taxa pe care am platit-o catre FP ca si taxa de prima inmatriculare?
Mentionez ca am platit-o la data de 05 06 2010 in loc. Reghin- Tg Mures ,daca are vreo importanta data si locul. Multumesc
Cel mai recent răspuns: Istvan Dalyay , Avocat 23:59, 21 Decembrie 2010
Aveti grija la subtilitatile juridice cu care finantele muresene incearca sa mai castige timp, respectiv, profitand de lipsa de cunostinta a maselor revin cu intrebari la cererile de restituire in ideea sa precizeze petentul "daca prin contestatia introdusa intelege sa prevaleze de procedura prev de art. 207 OG 92/2003".
Asta ca in ideea in care se solicita restituirea taxei dp term de 30 de zile sa poata respinge ca tardiv introdusa!
Ori, in cazul deciziei de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule, asta nu reprezintă titlu de creanţă în sensul arătat de art. 110-111 OUG 92/2003 ci, aşa cum o indică şi titlul, este un act constând în efectuarea unui calcul.
Prin aceasta doar a fost calculată, ca urmare a cererii, taxa de poluare, prin aplicarea elementelor de calcul prev de OUG 50/2008. Această decizie, spre deosebire de titlurile de creanţă reglementate de OG 92/2003, nu este supusă executării din oficiu, deci nu urmează să producă efecte prin însăşi emiterea sa.
Existand posibilitatea ca dupa efectuarea calculului, cel interesat sa nu-si mai doreasca inmatricularea si sa nu treaca la plata taxei. Intr-o astfel de situatie Statul nu-l poate obliga sa execute plata, ca in cazul actelor administrative fiscale ce contin un titlu de creanta al Statului.
Ca urmare, decizia de calcul neconstituind un titlu de creanţă, nu sunt aplicabile dispoziţiile art. 205-207 din OG 92/2003 privind contestarea acesteia pe cale administrativă.
In cazul taxei de poluare nu se contesta modalitatea de calcul, temeinicia sau legalitatea deciziei de calcul, ci se doreste recuperarea taxei pe baza neconformitatii ei cu dreptul Comunitar ! Practic este vb despre LEGALITATEA TAXEI IN SINE!
Ultima modificare: Miercuri, 22 Decembrie 2010
Istvan Dalyay, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea taxei de prima inmatriculare radu_caia radu_caia va rog sa ma ajutati cu o informatie,ma numesc Radu si am inmatriculat un autoturism marca Seat toledo anul trecut, in urma efectuari inspectiei la RAR masina ... (vezi toată discuția)
Recuperare taxa de poluare 2010 pentru masini second-hand wwk wwk Va salut. In data de 09.04.2010 am achizitionat un autoturism second-hand din Germania, pentru care in data de 06.05.2010 am platit taxa de poluare in ... (vezi toată discuția)
Taxa de poluare Andreea Istrate Andreea Istrate In baza legii contenciosului administrativ este necesar sa se formuleze o cerere prealabila adresata administratiei finantelor publice, prin care sa se ... (vezi toată discuția)