avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... NOUA LEGE PRIVIND CONCEDIUL DE CRESTERE A COPIILOR
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

NOUA LEGE PRIVIND CONCEDIUL DE CRESTERE A COPIILOR

Daca nasc pana in 31 decembrie merg pe legea veche, ceea ce inseamna ca dupa un an pot schimba cu sotul meu, adica sa mearga el in paternitate?? Daca nasc in schimb dupa 1 ianuarie 2010 si aleg varianta a doua, adica sa stau doi ani in maternitate mai pot schimba cu sotul meu dupa un an sau trebuie sa stau eu pana la capat???
Cel mai recent răspuns: Dana Oancea , Consilier juridic 14:21, 2 Ianuarie 2011
Tatal poate solicita concediu paternal in primele 8 saptamani de la nasterea copilului pentru o perioada de 5 zile lucratoare....Indemnizatia aferenta concediului paternal se stabileste in functie de salariul de baza si sporul de vechime al tatalui, fiind suportata de angajator din fondul de salarii. Dispozitii speciale care apropie cele doua tipuri de concedii se regasesc in art. 5 din Legea nr. 210/1999 si in instructiunile privind acordarea concediilor medicale cuprinse in Ordinul comun al M.S. nr. 60/2006 si al C.N.A.S. nr. 32/2006.
Tatal poate beneficia doar o singura data de acest concediu paternal;

Concediul pentru cresterea copilului se scorda optional unuia dintre parinti.
Pana acum parintele care beneficia de acest concediu il putea intrerupe oricand, de la data intreruperii putand beneficia de CIC celalalt parinte.
In noua ordonanta n-am vazut nimic care sa interzica acest lucru, asa ca ar trebui sa fie in continuare la fel, dar cel mai bine intrebati si la Agentia pentru Prestatii Sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de paternitate in austria elviramariachirila elviramariachirila As dori daca se poate sa ma ajutati cu o informatie legata de concediul de paternitate. Din cate cunosc, in Romania, conform Legii nr. 210/199, in cazul ... (vezi toată discuția)
Concediu de paternitate morozancarmen morozancarmen am inteles ca in prezent concediul de sarcina si leuzie este de 168 zile ( 63 inainte si 105 dupa ) Din cate stiu acestea trebuie respectate in totalitate si ... (vezi toată discuția)