avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Incident cu un pieton in statia de autobuz
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Incident cu un pieton in statia de autobuz

Buna seara,

Va scriu pentru a va cere parerea despre urmatoarea situatie:
Am oprit autoturismul meu cu avariile puse, la marginea din fata a marcajului zig-zag a unei statii de autobuz. In fata autoturismului era oprit un altul. Fara a se afla un autobuz in statie, m-am asigurat si am dat inapoi jumatate de metru pentru a putea iesi. In acel moment pe carosabil, in spatele meu a coborat de pe trotuar un pieton, pe care l-am atins cu partea din spate a masinii. [edit] Mentionez ca pietonul a cazut pe jos, cu un picior sub masina.
Dupa o discutie, am facut schimb de telefoane. Pietonul a acuzat dureri de picior, dar a refuzat transportul la spital.

Intrebarile mele:
1) care este cadrul legal al acestei situatii? Pietonul din punct de vedere al codului rutier avea voie sa se afle pe carosabil, fara autobuz in statie?
2) care sunt posibilele actiuni la care as putea sa ma astept din partea pietonului?

Un sfat si o explicatie m-ar ajuta enorm.

Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
dan33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:35, 16 Decembrie 2010
Din ceea ce ai explicat inteleg ca incidentul este minor, caz in care e bine sa uiti de el. Nu ti se poate intampla nimic. Probabil ca vrea sa profite de acest incident si sa-ti ceara bani.
Va multumesc pentru raspuns. Totusi, as dori sa stiu, in cel mai rau caz, al unei intrevederi cu politia, care e cadrul legal (daca e vreunul) si care ar fi punctul de vedere pe care ar trebui sa il sustin?

Vorbesc ca un necunoscator in materie care e speriat de eventualele consecinte.
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
dan33, utilizator
Exista si culpa dvs pentru ca nu v-ati asigurat la manevra de dare inapoi.
Este posibil ca pietonul sa formuleze plangere penala pentru lovire si alte violente si sa isi scoata certificat medico-legal,unde legistul va concluziona asupra numarului de zile de ingrijiri medicale de carear beneficia acesta.
In functi de concluziile medicului-legist se va stabili incadrarea juridica a faptei.
Incercati sa luati legatura cu acesta pentru a minimaliza efectele situatiei create.
Este vina conducatorului auto. Totusi n cazul de fata eu inteleg ca pietonul a sters doar praful de pe masina, nu a suferit nicio leziune. Ce viteza putea sa aiba autovehicolul? 2km/h? Daca pietonul avea ceva s-ar fi dus la spital pentru investigatii.

Ai schimbat mesajul initial? Pietonul era cu piciorul sub masina?

La descrieri eronate a situatiei de fapt vei primi sfaturi eronate.
Teorretic,dar put teoretic ,orice mobil aflat in miscare,poate produce consecinte la impactul cu alt corp.
Doare o eventuiala expertiza de stabilire a dinamicii producerii accidentului poate solutiona aceasta intrebare,daca se ajunge la urmarirte penala

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu victima dragos1988 dragos1988 buna seara, acum 2 luni am lovit un pieton care traversa neregulamentar din partea dreapta spre stanga a directiei mele de mers!pietonul avea o concentratie ... (vezi toată discuția)
Accident rutier pe trecerea de pietoni, victima lovita si aruncata in aer si care si-a pierdut cunostinta pana la venirea ambulantei reli_relly reli_relly Buna seara. Am patit un lucru groaznic .Doresc sa ma sfatuiti cum sa procedez ,care sunt procedurile legale de urmat sa imi gasesc dreptatea in justitie ,sa ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis conducere pentru fuga de la locul accidentului aurasbac aurasbac Buna ziua. Ma confrunt cu urmatoarea situatie: cateva saptamaini in urma ma deplasam cu masina, insotita de fratele meu. Eram cam a 4 masina in coloana la ... (vezi toată discuția)