avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Firma Apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Firma Apartament

Un proprietar vrea sa primeasca chitanta de la asociatie cu cotele de cheltuieli pe firma. Este legal?
Este Corect?
Ultima modificare: Marți, 14 Decembrie 2010
ContSters166949, utilizator
Cel mai recent răspuns: veritass , utilizator 18:54, 16 Decembrie 2010
Daca In spatiul comercial am banca cum il afisez jos pe lista ?

Banca cutare sau spatiu comercial al proprietarului cutare?

Daca se divizeaza un spatiu in mai multe(doar pentru inchiuriere nu cu acte) cum ii afisez? un spatiu nu?Nu e treba proprietarului sa adune bani de la chiriasi?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Decembrie 2010
Nivea, utilizator
@veritass
De unde ati scos-o pe-asta cu raportul juridic obligational intre proprietar si asociatie cu privire la completarea chitantei de plata?
Daca proprietarul si-a inchiriat apartamentul cu contract si, conform spuselor dv., chitanta i s-ar da chiriasului la plata pe numele proprietarului, iar intre acestia la un moment dat intervine un conflict in legatura cu plata intretinerii.....cum poate chiriasul dovedi ca a platit, daca aceasta chitanta este pe numele proprietarului?

Chitanta, in principiu, se da celui care plateste, conform unui act oficial (contract de inchirere sau act de proprietate).....si numai daca acesta doreste sa fie consemnat alt nume, atunci se completeaza alt nume, pe propria lui raspundere.
Important pentru asociatie este completarea numarului de apartament ca sa se scada corect din sarcina de plata a acelui apartament suma cu pricina.
Lista de plata nu mai contine numele proprietarului, identitatea acestuia fiind protejata prin lege.

elga50 a scris:

Lista de plata nu mai contine numele proprietarului, identitatea acestuia fiind protejata prin lege.

Si eu va pun aceasi intrebare - de unde ati scos aceasta afirmatie? :O.
Recunosc ca pana acum eu nu am mai auzit de asa ceva, dar poate ca am ramas in urma. Motiv pentru care va rog mult sa-mi indicati temeiul legal.

Cat despre raportul obligational intre asociatie si proprietar - este cel mai elementar lucru. Daca citici cu atentie legea asociatiilor de priprietari si normele de aplicare a legii, veti constata ca toate obligatiile si (drepturile) se desfasoara intre asociatie si proprietar, nicidecum intre asiciatie si chirias.
Dar sa nu credeti ca discut aiurea va indic cateva exemple;
Art.46 di Lg."Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar, conform listei de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari..." Art. 48 din Lg" Stabilirea si repartizarea cheltuielilor ce revin fiecarei proprietar..." Art. 49, Art.50 "Asociatia are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar..."

Si daca tot a venit vorba de chiriasi, acestia au raporturi juridice stric cu proprietarii de la care inchiriaza apartamentul sau spatiul.(Daca va intereseaza va indic si acst articol).

Si de ce va limitati doar la apartamente,pt. ca asociatia poate fi constituita si din spatii, si daca un spatiu este impartit intre doi chiriasi sa presupunem doua firme (asa cum a descris si nivea) pe numele careia scrieti chitanta daca vin amandoi cu banii? Sau dati chitante in fiecare luna in mod alternativ ?
Sesizati ca nu este logica teoria D.-tra?
Simplu si corect este sa se scrie chitanta pe numele proprietarului indiferent de destinatia spatiului si indiferent cati chiriasi sunt si ce fel de chiriasi folosesc imobilul (persoane fizice, banci, societati, sau institutii)
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
veritass, utilizator
In asociatia noastra unii proprietari si-au schimbat destinatia locuintei in spatii comerciale, drept pentru care care am incheiat acele conventii despre care face vorbire si @Locatar B. Fiind firme cu profil comercial (unele spatii sunt inchiriate), mai ales in conditiile in care avem incheiate conventii (cu acordul proprietarilor), sigur ca oamenii platesc serviciile oferite de as. pentru care eliberam si facturi, iar chitanta este pe numele firmei respective pentru a le inregistra in contabilitate. Pe noi nu ne deranjeaza de fel aceste aspecte, mai ales ca colaborarea dintre noi este f. buna. Subliniez faptul ca acolo unde proprietarii si-au inchiriat spatiile, conventia s-a incheiat intre asociatie si firma cu acordul proprietarului, astfel incat daca vor fi "probleme" proprietarul va fi raspunzator in final.
Cum ar fi @veritas daca eu sunt chirias intr-un ap. ANL unde proprietar este Statul - prin reprezentantii sai legali in teritoriu, respectiv Consiliul Local si cand merg la asociatie sa achit, admin-ul imi scrie la platitor Statul roman sau ma rog, Consiliul Local... ? Veti spune ca eu am un contract de inchiriere. Si ce daca am un asemenea contract daca L 230 sau chiar L 114 spune altceva cu privire la relatiile proprietar-as.loc/prop.? Din aceleasi ratiuni as. prop. incheie conventii cu proprietarii sau chiriasii acestora, pentru ca acestia sa-si poata deconta cheltuielile cu utilitatile si serviciile!
La blocurile ANL se aplica Legea 114,si nu 230 pt. ca acesta din urma se refera la asociatiile de proprietari, iar in cazul chiriasilor din bl.ANL nu putem discuta de asociatie de proprietari, tocmai pt. ca exista un singur proprietar staul sau unitatea adm. teritoriala.
Lg. 114/96 reglementeaza tocmai inchirierea locuintelor de stat cu detinatia de locuita.
Iar in contractul de inchiriere sunt prevazute clauzele privind conditiile de plata.
Ultima modificare: Joi, 16 Decembrie 2010
veritass, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract furnizare apa elenaadriana elenaadriana Am inchiriat un spatiu intr-un bloc de locuinte, la parterul acestuia, spatiu comerciial prevazut din constructie, unde urmeaza sa functioneze o societate ... (vezi toată discuția)
Chitanta as. de proprietari Wal99 Wal99 Asociatia de Proprietari refuza sa elibereze chitanta de plata contributiilor la intretinere pe numele firmei. Societatea inchiriaza de la proprietar un garaj ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere georgescuvaleria georgescuvaleria Sunt o persoana fizica care a inchiriat un apartament unei persoane juridice pe o perioada de 3 luni Contractul de inchiriere inregistrat la administratie a ... (vezi toată discuția)