avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... \"ETAPELE\" PLATII PENSIEI DE INTRETINERE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

"ETAPELE" PLATII PENSIEI DE INTRETINERE

Buna ziua,
Doresc sa stiu care sunt "etapele de parcurs" in vederea platii pensiei de intretinere?
Astfel la finalizarea procesului de divort s- a hotarat,printre altele, urmatoarele: plata pensiei de intretinere pt minora si plata a 300 lei cheltuieli de judecata catre parat(eu fiind in procesul de divort reclamant). Mentionez ca hotararea judecatoreasca urmeaza sa fie legalizata dupa 25 decembrie.
Pentru a plati pensia si cheltuielile de judecata unde trebuie sa ma adresez, ce demersuri trebuie sa fac in situatia aceasta?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:31, 18 Decembrie 2010
Daca dvs. aveti de platit aceste cheltuieli, o puteti face de bunavoie (sa nu mai asteptati executarea din oficiu pentru pensie alimentara si executarea silita pentru cheltuieli de judecata).

Practic, luati legatura cu paratul/ parata (ce-o fi), si cereti sa va spuna un cont in care sa platiti.
Recomand plata prin virament bancar, pentru a avea dovezi ca ati platit. Veti plati prin ordin de plata separat fiecare luna de pensie alimentara, si separat chletuielile de judecata, indicand de fiecare data la banca ce reprezinta plata (de ex. "pensie intretinere luna iulie", chelt. de jud. in dosar nr. _/_ /_).

Daca nu se poate prin virament bancar, aplicati aceleasi reguli prin mandat postal, la domiciulul parintelui parat. (costa insa).
Daca fiica are buletin, pensia o veti trimite pe numele ei. Daca nu, pe numele parintelui.

Pastrati dovezile de plata, sa le puteti arata la nevoie (chiar si la serviciul dvs., daca aveti).
Hotararea judecatoreasca stabileste 1/4 din venitul net realizat ... in concluzie cum se stabileste suma exacta ce o am da platit? Va trebuii sa solicit in fiecare luna adeverinta de venit de la locul de munca?
Suma exacta o veti stabili dvs., pe baza castigurilor pe care le aveti (presupun ca stiti cat castigati in fiecare luna).
La un moment dat, dupa ce se va redacta hotararea, ea va fi comunicata din oficiu la locul dvs. de munca, impreuna cu o ordonanta de poprire.
Din acel moment, platile le va face direct unitatea unde lucrati. Atunci ei vor fi cei care vor calcula 1/4 din net.

Nu este in niciun moment necesara adeverinta.
Hotararea instantei de fond in ceea ce priveste pensia de intretinere in favoarea minorului este executorie (definitiva) de la data pronuntarii.
Avand in vedere ca pensia de intretinere in cazul dvs. a fost stabilita in functie de venitul realizat de catre dvs., instanta in data pronuntarii comunica angajatorului o ordonanta de poprire , ordonanta in baza careia acesta va popri venitul dvs.
In privinta cheltuielilor de judecata, pentru a preintampina o executare silita si implicit o cheltuiala in plus pe care tot dvs. va trebui sa o suportati, expediati pe adresa mamei minorului prin mandat postal cu confirmare de primire suma respectiva, mentionand pe confirmarea de primire "cheltuieli de judecata conform. sent. civ. nr. x, a judecatoriei x din data x.
Pastrati chitanta de plata si confirmarea de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consultare balcania balcania In urma sentintei de divort minorul a fost incredintat mamei urmand sa platesc pensie de intretinere stabilita prin hotarare judecatoreasca. La locul de munca ... (vezi toată discuția)
Modalitati de plata a pensiei alimentare maveryck maveryck imi este necesar un act lla mina (ce chitante se admit in mod lgal).viramentulbancar eadmis in instanta? (vezi toată discuția)
Cod procedura civila - divort laur77ro laur77ro Pe data de 24.09.2010 s-a admis cererea pentru desfacerea casatoriei in sedinta publica. Am primit comunicarea astazi (06.12.2010) prin Posta Romana. ... (vezi toată discuția)