Am o mare intrebare...poate sa ma ajute cineva?
Am fost in somaj pana in luna noiembrie cand am fost angajata la o firma cu data de 23 noiembrie.Doresc sa va informez ca am avut dreptul la 12 luni de somaj,din care la data sus mentionata am parcurs doar 5 luni.Am candidat la un post pe perioada nedeterminata am dus instiintarea la somaj dar intre timp am aflat ca este o firma neseriosa si cu multe semne de intrebari din punct de vedere juridic!!!
Care sunt sansele mele sa pot reintra in drepturile mele de somaj....sunt inca in perioada de proba si nu am adus nici avizul medical de la medicina muncii.
Astept sfaturile juridice si va multumesc anticipat.
1. In CIM, la capitolul "L.Alte clauze", aveti trecuta perioada de proba.
2. Codul muncii spune:
Art.31...
(4.1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
3. Asadar faceti o notificare scrisa catre angajator prin care anuntati intelegeti sa incetati CIM cu art.31 (4.1) din Codul muncii.
4. Mergeti inainte la AJOFM sa intrebati deoarece art.31(4.1) are doua variante:
- daca notificarea o face salariatul atunci incetarea CIM ii este imputabila acestuia (si nu mai beneficiqati de indemnizatie de somaj);
- daca notificarea este facuta de angajator atunci salariatul va beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Nu veti putea sa continuati perioada de somaj anterioara deoarece aceasta a incetat cand ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata.
6. Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj oricand veti indeplini cele doua conditii legale:
- sa va inceteze CIM din moptive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
7. Din cele 24 de luni scadeti lunile in care ati fost in somaj si trebuie sa va ramana cel putin 12 luni cotizate la somaj.
8. Daca de la AJOFM veti primi un raspuns nesatisfacator reveniti tot pe acest topic sa va mai spun ce ati mai putea face.