avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 239 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Posibilitatea de a reintra in drepturile de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Posibilitatea de a reintra in drepturile de somaj

Am o mare intrebare...poate sa ma ajute cineva?
Am fost in somaj pana in luna noiembrie cand am fost angajata la o firma cu data de 23 noiembrie.Doresc sa va informez ca am avut dreptul la 12 luni de somaj,din care la data sus mentionata am parcurs doar 5 luni.Am candidat la un post pe perioada nedeterminata am dus instiintarea la somaj dar intre timp am aflat ca este o firma neseriosa si cu multe semne de intrebari din punct de vedere juridic!!!
Care sunt sansele mele sa pot reintra in drepturile mele de somaj....sunt inca in perioada de proba si nu am adus nici avizul medical de la medicina muncii.
Astept sfaturile juridice si va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:16, 15 Decembrie 2010
puteti notifica angajatorul cu privire la incetarea c.i.m. in baza art. 31alin. 1 (4^1) Codul Muncii, dupa care va duceti la AJOFM .
1. In CIM, la capitolul "L.Alte clauze", aveti trecuta perioada de proba.
2. Codul muncii spune:
Art.31...
(4.1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
3. Asadar faceti o notificare scrisa catre angajator prin care anuntati intelegeti sa incetati CIM cu art.31 (4.1) din Codul muncii.
4. Mergeti inainte la AJOFM sa intrebati deoarece art.31(4.1) are doua variante:
- daca notificarea o face salariatul atunci incetarea CIM ii este imputabila acestuia (si nu mai beneficiqati de indemnizatie de somaj);
- daca notificarea este facuta de angajator atunci salariatul va beneficia de indemnizatie de somaj.
5. Nu veti putea sa continuati perioada de somaj anterioara deoarece aceasta a incetat cand ati incheiat un CIM pe perioada nedeterminata.
6. Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj oricand veti indeplini cele doua conditii legale:
- sa va inceteze CIM din moptive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni lucrate si cotizate la somaj.
7. Din cele 24 de luni scadeti lunile in care ati fost in somaj si trebuie sa va ramana cel putin 12 luni cotizate la somaj.
8. Daca de la AJOFM veti primi un raspuns nesatisfacator reveniti tot pe acest topic sa va mai spun ce ati mai putea face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - incetare cim in perioada de proba IstrateA IstrateA Indemnizatia de somaj inceteaza la inregistrarea CIM. Bon. Ce se intampla insa daca, in timpul perioadei de proba inceteaza CIM, incheiat pe perioada ... (vezi toată discuția)
Angajare doar pe perioada de proba in timpul somajului ContSters146211 ContSters146211 Sunt un ``proaspat`` somer, inregistrat din data de 20 mai a.c. De-abia am luat prima plata ! Ma confrunt cu o situatie interesanta: am gasit un loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Somaj in caz de notificare in perioda de proba Cat Black Cat Black Buna ziua, Sotul meu a fost angajat la o firma cu contract pe perioada nedeterminata pe un post de conducere. Relatiile de munca au incetat deoarece a ... (vezi toată discuția)