avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare

In ce conditii se poate obtine?
Eu nu am avut niciodata un astfel de dosar, doar mi-a cerut cineva parerea in legatura cu nerespectarea obligatiei promitentului vanzator asumata prin antecontract de a transmite proprietatea asupra unui bun imobil.
Eu consider ca promitentul cumparator ar putea cere doar restituirea avansului si daune-interese de la promitentul vanzator, pentru nerespectarea obligatiei si ca nu este admisibila o actiune pentru constatarea vanzarii, ca nu poate fi obligat promitentul vanzator sa instraineze bunul, ci doar sa repare prejudiciul cauzat prin nerespectarea obligatiei asumate prin antecontract.
Ce parere aveti? V-ati confruntat cu astfel de situatii?
Ultima modificare: Duminică, 16 Martie 2008
Lorena Chirila, Avocat
Cel mai recent răspuns: Lorena Chirila , Avocat 23:39, 16 Martie 2008
Romy a scris:

Ma bucur pentru tine:"> dar de consemnarea penalitatilor la CEC poate sa se foloseasca si promitentul vanzator in cazul in care se razgandeste si nu vrea sa mai vanda.;)


Nu inteleg, Romy.... Tocmai vanzatorul s-a razgandit si nu vrea sa mai vanda... ce penalitati sa consemneze la CEC?
Nu intelegi acum? Sau nu-ti era clar inainte?...
Am lucrat contracte de gen "la hectar". :D Asa ne intreba investitorul, cate hectare am mai facut azi... zici ca dadeam cu sapa... :))
Stiu cam ce clauze folosesc, unele dintre ele sunt numai la intimidare trecute, ca nu-si pot produce efectele (in procuri am vazut asta mai des).
Da' daca a ajuns in instanta si a mai si pierdut in prima faza... cam nasol contractul ala, nu? Era ceva neclar, incert in el?
Daca-mi spui ce anume prevede sau ce mai e neclar, dau o parere... Daca nu aici, poate pe privat. Mie imi place mult subiectul contractelor imobiliare... si nu numai.
care trebuie sa le plateasca pentru ca nu vrea sa mai vanda, de obicei de 2 ori avansul.:P
Romy a scris:

care trebuie sa le plateasca pentru ca nu vrea sa mai vanda, de obicei de 2 ori avansul.:P


Tie iti place sa tot postezi.... De ce raspunzi fragmentat?
Ok, sa zicem ca ambii consemneaza la CEC sumele ce si le-ar datora... penalitati/diferenta de pret.
Deci ne intoarcem de unde-am plecat. Ce se poate obtine in instanta si in ce conditii? Tine exclusiv de interpretarea instantei daca pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic sau nu?
Liliana spunea ca stabilirea unor penalitati/daune pt. neexecutare echivaleaza cu stipularea dreptului pt. parti de a se razgandi.
Daca esti de alta parere, te rog argumenteaza.
Ei, tocmai asta e Liliana, ca nu am vazut contractul si m-am tot intrebat de ce a pierdut procesul (de fapt, mie mi se paruse ca nici nu avea cum sa castige)...
Dupa explicatiile pe care mi le-ai dat, cred ca acel antecontract e "bine facut".
Am sa-i spun cumparatorului sa-mi dea o copie.... Si am sa revin cu amanunte.

Alte discuții în legătură

Antecontract - clauza de razgandire mirelamaria mirelamaria Buna ziua! intr-un antecontract ce presupune clauza de razgandire.......o razgandire pur si simplu sau implica o ,, razgandire\'\' din motive intemeiate ... (vezi toată discuția)
Revocare antecontract de vanzare cumparare teren agricol la initiativa vanzatorului PRONET PRONET Buna ziua, Am auzit multe variante pe aceasta tema atat din discutiile avute cu unii notari cat si din discutiile avute cu avocati. Nu-mi este clar pana la ... (vezi toată discuția)
Vanzare /cumparare - vanzator inselat leusan leusan Se intocmeste o promisiune de v/c , se plateste pretul integral. , imobilul nu are carte funciara si din acest motiv nu s-a facut direct ... (vezi toată discuția)