avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA-prestari servicii intracomunitare- e urgent va rog
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA-prestari servicii intracomunitare- e urgent va rog

firma A, din Romania (inregistrata in scopuri de TVA, decont lunar, si inregistrata in ROI) a efectuat firmei B inregistrata in scopuri de TVA in Bulgaria, lucrari de instalatii sanitare+ climatizare in Bulgaria.
deci: firma B- beneficiarul- inregistrat in Bulgaria, cod valid de TVA, locul prestarii serviciilor, in Bulgaria

valoarea lucrarii 40.000,00 lei
tva= 40.000* 24%= 9.600 lei
1. Intrebarea mea, este daca trebuie facturat cu sau fara TVA (eu am facturat fara TVA, insa am facturat 49.600 lei(baza de impozitare, tva 0).
Mentionez ca si situatia de lucrari, anexa facturii a fost refacuta la valoarea de 49.600lei- la "indemnul" celor din Bulgaria.

2.dupa aceasta operatiune, practic nota contabila ar fi 411=704: 49600 lei
Mai am de facut alte inregistrari?
Trebuia sa menzionez pe factura "scutit de taxa" sau "scutit de taxa cu drept de deducere"?

Va rog sa imi spuneti daca am procedat corect.

Multumesc anticipat! O seara buna!

Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 12:36, 16 Decembrie 2010
Nu e bine.
Daca ati primit de la firma din Bulgaria un cod valid de TVA,verificat cu VIES, cel care datoreaza TVA este firma din Bulgaria,care aplica taxarea inversa.
D-voastra trebuia sa facturati doar valoarea lucrarii, adica 40.000, iar la rubrica de TVA din factura ,trebuia inscris :Neimpozabil in Romania". Mai departe era treaba firmei din Bulgaria sa aplice cota lor de TVA la baza din factura (40.000) sa-si inregistreze in contabilitate " taxarea inversa" a tva-ului.
D-voastra nu trebuia sa-i incasati TVA-ul ,incluzandu-l in baza din factura pe care ati intocmit-o.
multumesc foarte mult pentru raspuns!
Citind art. 133-150, Cod Fiscal,si normele, la aceasta concluzie am ajuns si eu.... insa seful a facturat 49.600 la indemnul unui "expert in conta"....cunostiinta de-a lor...
acum sa vad ce voi mai putea face...

Inca o data, multumesc din suflet!
Daca firma din Bulgaria a acceptat situatia de lucrari si factura la suma de 49.600, lasati asa ,considerati ca atata era valoarea lucrarii ( 49600 in loc de 40000 ),considerati ca ati obtinut un pret mai bun ptr.lucrarea executata.Doar daca cei din Bulgaria nu acceptau pretul, trebuia sa refaceti factura.Odata ce au acceptat ,
ptr.ei baza la care vor aplica TVA este 49600, iar la d-voasta inregistrarea va fi
4111 = 704,venituri mai mari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furnizor fara cod valid de tva boda_meli boda_meli Buna, Firma din Romania, platitoare de TVA, achizitioneaza servicii de transport de la un furnizor din Ungaria. Furnizorul nu are cod valid de TVA. Prestarea ... (vezi toată discuția)
Servicii intracomunitare iuliaspin iuliaspin Buna ziua.In ianuarie 2010 am o factura .de prestari servicii (site web) catre un beneficiar din Franta ,acesta din urma fiind inregistrat in scopuri de ... (vezi toată discuția)
Factura din polonia cu tva 19% MuscaAnca MuscaAnca Am primit o factura din Polonia, in lei, cu TVA romanesc 19%. Furnizorul nu are inscris pe factura cod de TVA romanesc. Codul de TVA polonez e valid in VIES. ... (vezi toată discuția)