Art. 46. - Drepturile băneşti prevăzute la art. 43 (adica indemnizatia de somaj) fac obiectul executării silite pentru debite provenite din plata necuvenită a acestora, precum şi pentru cazurile prevăzute de Codul de procedură civilă ori de alte dispoziţii legale speciale.
2. Un jurist va poate raspunde daca retinerea ratelor bancare din indemnizatia de somaj intra sub incidenta Codului de procedura civila sau a altor dispozitii legale speciale.
Daca este vorba despre credite, bancile nu au dreptul sa puna poprire. Indemnizatia de somaj poate fi urmarita numai pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere si pentru sumele datorate cu titlu de despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte, potrivit art. 409, alin. (4) Cod procedura civila.
ART. 409
...........................
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
(5) Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Poprire somaj
Claudiu_O
Buna ziua,
Am cautat pe forum dar nu am ramas lamurit cu ce am gasit.Daca exista decizie judecatoreasca de poprire pe salar si de la 01.07 persoana este in ... (vezi toată discuția)