avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită poprire
Discuție deschisă în Executare silită

poprire

sunt la inceput de drum si nu stiu daca se poate face poprire pe somaj ?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:46, 9 Octombrie 2012
art. 409 din codul de procedura civila prevede printre altele si urmatoarele: Ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in caz de desfacere a contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, potrivit legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.
Urmarirea drepturilor mentionate la alin. 4 se va putea face in limita a 1/2 din cuantumul acestora.
Ultima modificare: Marți, 9 Octombrie 2012
Alin Gon, Avocat

Nu. Conform art 149, alin (4) din codul de procedura fiscala :
[ link extern ]

"(4) Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi numai în condiţiile prevăzute de Codul de procedură civilă."
Din Norme :
"144.4. Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile, precum şi alte sume ce se plătesc periodic şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale debitorului sunt urmăribile în condiţiile prevăzute de art. 409, alin (4) din Codul de procedură civila"

art 409 alin (4) :
(4)Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 43.
(1) Indemnizaţia de şomaj se plãteşte lunar în cuantumul prevãzut la art. 39 alin. (2), respectiv la art. 40 alin. (1).
...
Art. 46. - Drepturile bãneşti prevãzute la art. 43 fac obiectul executãrii silite pentru debite provenite din plata necuvenitã a acestora, precum şi pentru cazurile prevãzute de Codul de procedurã civilã ori de alte dispoziţii legale speciale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprirea indemnizatiei de somaj iuliana moraru iuliana moraru Buna ziua! Am si eu o intrebare. Daca sunt in somaj, bancile au dreptul sa puna popriri? Va multumesc? (vezi toată discuția)
Poprire somaj Claudiu_O Claudiu_O Buna ziua, Am cautat pe forum dar nu am ramas lamurit cu ce am gasit.Daca exista decizie judecatoreasca de poprire pe salar si de la 01.07 persoana este in ... (vezi toată discuția)
Poprire pe ajutorul de somaj adapter adapter Buna ziua. Am 2 intrebari: 1. se poate pune poprire pe ajutorul de somaj, si daca da in ce situatii, pt. ce anume (pensie alimentara, rate banci, etc)? 2. ... (vezi toată discuția)