Buna ziua,am si eu nevoie de niste raspunsuri sau mai bine spus trebuie sa ma lamuresc in niste privinte.
Iata pe scurt povestea: sunt cu un barbat care are un copil in varsta de aproape un an,dintr-o relatie anterioara.A recunoscut copilul si plateste pensie alimentara- depune pe un card o suma de bani (mult mai mare decat cea prevazuta de lege).Impreuna cu mama copilului, a decis sa mearga sa vada copilul de cate ori este posibil,2-3 ori pe saptamana.Totul a fost decis pe cale amiabila,asadar nu s-a ajuns la proces. In ultimul timp relatia dintre el si mama copilului s-a inrautatit si probabil ca in cele din urma se va ajunge la un proces. As dori sa stiu ce drepturi are tatal copilului si la ce varsta va putea lua copilul la el acasa, macar pt cateva ore.
Va multumesc.
avand in vedere ca a fost recunoscuta paternitatea sa, se bucura de toate drepturile parintesti, inclusiv cel de a avea legaturi cu copilul, ceea ce se traduce in posibilitatea de a-l vizita sau de a-l lua la domiciliul sau in cadrul unui program de vizitare. Nu cred ca se va permite luarea copilului de langa mama inaintea varstei de 3 ani, date fiind detaliile spetei prezentate. Cred ca este indicat sa vizitati un avocat pentru detalii si prezentarea intregii situatii.
Tatal poate solicita in instanta drept de vizitare a copilului; e in avantajul lui ca a facut acest lucru si pana acum, cu acordul mamei. E bine sa pastreze si extrase de cont cu sumele platite lunar drept pensie de intretinere.
Poate solicita si acum sa ia copilul la domiciliul sau pt. cateva ore, zile, nu exista o limitare legala in privinta varstei copilului, dar se va face o ancheta sociala in functie de care instanta va decide daca aproba cererea sau nu (raportat la conditiile oferite, etc.)
Multumesc mult pentru raspunsuri...as mai vrea sa stiu,daca este posibil, la cate ore de vizita pe saptamana ar putea avea dreptul tatal copilului,in urma unui proces. Din cauza varstei copilului(11 luni) ni s-a spus ba ca poate ba ca nu poate lua copilul acasa...in final poate sau nu?
Multumesc
V-am raspuns deja, va aprecia instanta in functie de conditiile concrete pe care le ofera tatal, daca ii aproba sa ia copilul la domiciliul sau la aceasta varsta (eu, sincer, nu vad niciun impediment).
Nici in privinta nr. de ore de vizita saptamanal nu exista o prevedere speciala, va faceti o socoteala, cam cate ore ati putea sa-l luati si in ce zile, astfel incat sa nu fie un disconfort pt. copil, iar instanta va decide daca aproba programul de vizitare in varianta propusa de tata sau, ascultand si sustinerile mamei, va decide un alt program.
Custodie copil 6 luni
miara
Va rog frumos sa-mi spuneti ce presupune custodia comuna in cazul unui copil de 6 luni. Daca copilul este dat mamei spre ingrijire , ce drepturi are tatal ... (vezi toată discuția)