Buna ziua,
pentru acordarea scutirii de la taxa de timbru judiciar instanta verifica veridicitatea declaratiilor facute? Daca scutirea este acordata pe baza unei declararii pe propria raspundere ca nu obtine venituri se mai poate reveni asupra deciziei? Ulterior se mai fac verificari? Daca ulterior formularii cererii persoana obtine venituri care sunt consecintele?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Da, e vorba de un proces de partaj ce care ma tot amana din diverse motive pentru ca el sta comod in apartament si eu cu chirie. Stiu ca a obtinut venituri si voi cere de la locul de munca informatiile. Multumesc pentru raspunsuri.
Cine se poate sesiza de acest fapt ? Eu ca parte adversă pot depune dovezi că cel care a cerut ajutorul public deține mai multe proprietăți care îi pot produce venituri ? Sau pot cere în cazul acordării ajutorului public, reexaminarea ? Sau se sesizează instanța din oficiu dacă depun acte de proprietate ?
(1) Orice persoana interesata va putea sesiza oricand instanta care a incuviintat ajutorul public judiciar, prezentand dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspenda in cursul noilor cercetari.
(2) Daca instanta constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, va obliga, prin incheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea.
(3) Impotriva incheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putandu-se solicita motivat sa se revina asupra despagubirii sau a amenzii ori sa se dispuna reducerea acestora. Cererea se face in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii si se solutioneaza de un alt complet, prin incheiere irevocabila.