avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 575 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cerere ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cerere ajutor public judiciar

Buna ziua,
pentru acordarea scutirii de la taxa de timbru judiciar instanta verifica veridicitatea declaratiilor facute? Daca scutirea este acordata pe baza unei declararii pe propria raspundere ca nu obtine venituri se mai poate reveni asupra deciziei? Ulterior se mai fac verificari? Daca ulterior formularii cererii persoana obtine venituri care sunt consecintele?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 19:46, 24 Noiembrie 2012
Da, e vorba de un proces de partaj ce care ma tot amana din diverse motive pentru ca el sta comod in apartament si eu cu chirie. Stiu ca a obtinut venituri si voi cere de la locul de munca informatiile. Multumesc pentru raspunsuri.
Cine se poate sesiza de acest fapt ? Eu ca parte adversă pot depune dovezi că cel care a cerut ajutorul public deține mai multe proprietăți care îi pot produce venituri ? Sau pot cere în cazul acordării ajutorului public, reexaminarea ? Sau se sesizează instanța din oficiu dacă depun acte de proprietate ?
Art. 17 OUG 51/2008

(1) Orice persoana interesata va putea sesiza oricand instanta care a incuviintat ajutorul public judiciar, prezentand dovezi cu privire la situatia reala a celui caruia i s-a incuviintat cererea; ajutorul public judiciar nu se suspenda in cursul noilor cercetari.

(2) Daca instanta constata ca cererea de ajutor public judiciar a fost facuta cu rea-credinta, prin ascunderea adevarului, va obliga, prin incheiere, pe cel care a beneficiat nejustificat de ajutor public judiciar la restituirea cu titlu de despagubire a sumelor de care a fost scutit, precum si la o amenda in cuantum de pana la 5 ori suma pentru care a obtinut nejustificat scutirea.

(3) Impotriva incheierii se poate face numai cerere de reexaminare, putandu-se solicita motivat sa se revina asupra despagubirii sau a amenzii ori sa se dispuna reducerea acestora. Cererea se face in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii si se solutioneaza de un alt complet, prin incheiere irevocabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de reexaminare ajutor public judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Poate o persoana sa beneficieze de ajutor public judiciar daca este asociat unic la societate comerciala tip SRL, are PFA, venit lunar 1.200lei ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru. reclamantul a dat o declarație falsa precum ... sorin33 sorin33 Taxa de timbru. Reclamantul a dat o declarație falsa precum ca el nu are venituri (el lucrând în străinătate),și a obținut ajutor judiciar iar acum ... (vezi toată discuția)
Esalonare taxa timbru pe 36 luni Cris1971 Cris1971 Buna ziua, va rog raspundeti-mi la urmatoarea intrebare: Se poate esalona taxa de timbru pentru mai mult de 24 luni? Eu stiam ca nu. Fostul meu sot, pt ca-si ... (vezi toată discuția)