avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1236 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dovezi in instanta
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dovezi in instanta

am o intrebare.pot folosi in instanta mail-uri primite,inregistrari cu telefonul mobil,sms-uri trimise si primite?o persoana poate fi obligata sa se prezinte ca martor?
Cel mai recent răspuns: ad2010 , utilizator 16:21, 11 Ianuarie 2011
le puteti folosi
Da, in principiu le puteti folosi. Ramane de vazut cat de concludente sunt! Trebuie coroborate cumva si cu alte mijloace de proba.
Martorul are obligatia legala de a se prezenta, in caz contrar poate fi si amendat!

Av. Claudiu Sorin Feteanu
Se pot folosi.
Formulati cerere de probatorii,asupra careia se va pronunta instanta in conformitate cu disp.art.67 c.pr.pen.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

In procesul penal pot fi folosite.
Se poate efectua si perchezitie infomatica.


Scuze: perchezitie sau expertiza informatica?!
Perchezitie, legea 161/2003
[ link extern ]

Art. 56. - (1) Ori de cate ori pentru descoperirea si strangerea probelor este necesara cercetarea unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, organul competent prevazut de lege poate dispune efectuarea unei perchezitii.


(2) Daca organul de urmarire penala sau instanta de judecata apreciaza ca ridicarea obiectelor care contin datele prevazute la alin. (1) ar afecta grav desfasurarea activitatii persoanelor care detin aceste obiecte, poate dispune efectuarea de copii, care pot servi ca mijloc de proba si care se realizeaza potrivit art. 55 alin. (3).

(3) In cazul in care, cu ocazia cercetarii unui sistem informatic sau a unui suport de stocare a datelor informatice, se constata ca datele informatice cautate sunt cuprinse intr-un alt sistem informatic sau suport de stocare a datelor informatice si sunt accesibile din sistemul sau suportul initial, se poate dispune, de indata, autorizarea efectuarii perchezitiei in vederea cercetarii tuturor sistemelor informatice sau suporturilor de stocare a datelor informatice cautate.
(4) Dispozitiile din Codul de procedura penala referitoare la efectuarea perchezitiei domiciliare se aplica in mod corespunzator.

Alte discuții în legătură

Inregistrari telefonice -probe in dosar? ANDREI ANCA ANDREI ANCA Inregistrarile audio ,facute cu telefonul mobil pot fi folosite in instanta,sunt admise? (vezi toată discuția)
Infractiune sau nu? un sait de pe care se pot trimite sms false valentin1988 valentin1988 buna ziua! vreau sa fac si eu un site de fake sms(poti sa trimiti sms oricui de la oricine, avand posibilitatea de a alege numele sau numarul de telefon ce va ... (vezi toată discuția)
Sms-ul poate fi considerat ca proba sau nu ? loanabelciu loanabelciu SMS-ul (mesajul trimis de pe telefonul mobil) poate fi considerat ca proba in instanta sau nu ? (vezi toată discuția)