avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 981 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... insolventa si raspunderea penala
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

insolventa si raspunderea penala

daca o firma este in insolventa si impotriva administratorului este inceputa cercetarea penala privind falsificarea unei file cec noi, in calitate de creditori chirografari inscrisi la masa credala in procedura insolventei, be putem constitui si parte civila in eventualul proces penal. ma intereseaza ce implicatie are procedura insolventei, deja pornita, asupra procesului penal d.p.d.v al recuperarii datoriei de catre noi.
Cel mai recent răspuns: bossman , utilizator 10:01, 30 Decembrie 2010
Buna seara.
Craciun fericit !
Legea 85 este legea speciala,iar unde aceasta este incompleta,se aplica prevederile legii generale,adica cele ale C.de proc.civ.
Marius Bote .
Asa e. Legea 85/2006, e o lege speciala, iar principiul penalul tine in loc civilul deroga in cazul insolventei.
Chiar daca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva adm. statutar, procedura insolventei isi urmeaza cursul ei, iar sindicul nu poate suspenda judecarea cauzei.
Pentru a intelege rationamentul legiutorului sa ne intoarcem la carte de Teoria Generala a Dreptului si la art.15 din legea nr.24/2000 privind privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative republicata :

Art. 15. - (1) O reglementare din aceeaşi materie şi de acelaşi nivel poate fi cuprinsă într-un alt act normativ, dacă are caracter special faţă de actul ce cuprinde reglementarea generală în materie.
(2) Caracterul special al unei reglementări se determină în funcţie de obiectul acesteia, circumstanţiat la anumite categorii de situaţii, şi de specificul soluţiilor legislative pe care le instituie.
(3) Reglementarea este derogatorie dacă soluţiile legislative referitoare la o situaţie anume determinată cuprind norme diferite în raport cu reglementarea-cadru în materie, aceasta din urmă păstrându-şi caracterul său general obligatoriu pentru toate celelalte cazuri.

Pe de alta parte,masura suspendarii dosarului de insolventa ar intra in conflict cu principiul celeritatii care guverneaza procedura insolventei si este consacrt de art.5 alin.(2) din legea insolventei precum si cu disp art.720 ind 6 C.pr.civ. care prevede judecata cu precadere si desfasurarea cu celeritate a proceselor in materie comerciala.

Ultima modificare: Joi, 30 Decembrie 2010
bossman, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exceptiile de neconstitutionalitate si insolventa florindbro florindbro Exceptiile de neconstitutionaliate-admisibile- pentru articole din legea insolventei pot suspenda executarea procedurilor de insolventa? (vezi toată discuția)
Firma in faliment cu datorii sori67 sori67 In cazul unei firme in insolventa ( inceputa in martie 2009), cu datorii la impozite , tva, contributii, care se afla in stadiul ca lichidatorul sa ceara ... (vezi toată discuția)
Insolventa tikurila tikurila firma mea are datorii catre stat intrebarea mea este urmatoarea:neavand din ce sa platesc statul va porni procedura de insolventa si exista vreun risc prin ... (vezi toată discuția)