Sunt proprietarul unei gospodarii intr-o comuna din judetul Brasov (obtinuta prin mostenire de la parintii mei).
Curtea care imi apartine se invecineaza cu un teren (o alta curte cu deschidere la strada) ai carui proprietari au decedat fara sa lase mostenitori.
Acest teren invecinat nu are in acest moment proprietar legal, si nici nu exista vreo persoana care sa plateasca impozit pentru el.
Cu toate acestea, terenul este folosit de catre cel ce se invecineaza cu el pe cealalta latura. O parte din casa pe care si-a construit-o vecinul se afla pe terenul fara proprietar, iar restul terenului este folosit de vecin ca gradina. Aceasta, repet, in conditiile in care nu are acte de proprietate asupra terenului si nu plateste impozit pentru el.
Eu doresc sa concesionez / cumpar acest teren ramas fara proprietar, cel putin partea ramasa libera de constructii. Care sunt demersurile pe care trebuie sa le intreprind?
Conform legii, mostenirile vacante revin statului. Daca fostii proprietari au decedat fara nici un fel de mostenitori, respectivul imobil revine primariei, dupa desfasurarea unor anumite formalitati. Ati putea incepe prin a sesiza primaria cu privire la situatia imobilului in cauza, cu mentionarea numelor fostilor proprietari (daca le cunoasteti). Secretarul primariei ar trebui sa initieze dezbaterea procedurii succesorale notariale. Dupa finalizare, primaria poate vinde/concesiona imobilul respectiv.
O alta varianta ar fi sa va folositi de terenul in cauza sub aparenta proprietatii, pentru 30 de ani, iar apoi sa invocati uzucapiunea pentru constatarea dreptului dvs. de proprietate.:)
Mostenitori nu sunt doar copii, sunt parintii, fratii, unchii, nepotii....... daca chiar nu mai exista nici un fel de ruda de nici un grad este o mostenire vacanta ce revine statului. Cu greu se poate crede ca nici unul dintre soti nu are descendent pentru a mostenii......
Teren primarie
frorinel
Se poate lua un teren aflat in proprietatea primariei dar neutilizat si lasat in paragina de primarie ?,Exista vre-o solutie la aceste trenuri? (vezi toată discuția)