avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 942 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... anabel
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

anabel

va rog frumos sa-mi raspundeti !
Am fost angajat la o firma unde nu mi-a fost primita cartea de munca, nu au avut nevoie de ea. Este normal? Cine imi va face inscrisurile in cartea de munca si cum aflu daca firma mi-a virat contributiile la CAS si sanatate? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:17, 18 Martie 2008
anabel a scris:

va rog frumos sa-mi raspundeti !
Am fost angajat la o firma unde nu mi-a fost primita cartea de munca, nu au avut nevoie de ea. Este normal? Cine imi va face inscrisurile in cartea de munca si cum aflu daca firma mi-a virat contributiile la CAS si sanatate? Va multumesc.

ai semnat vreun contract de munca cu ei? daca nu inseamna ca nu o sa iti scrie nimeni nimic in ea daca ai semnat totusi un contract de munca in momentul cand vei pleca de la firma respectiva o sa primesti o hartie ce vechimea etc . nu mai stiu ce scria in a mea iar apoi cand te angajezi la alta firma le dai si adeverinta respectiva si o sa tio treca ei in cartea de munca cel putin asa a fost la mine
In primul rand in momentul in care te angajezi tr sa semnezi un contract individual de munca in 3 exemplare , in prealabil facandu-ti si formele de angajare(dosar-adeverinta medicala, diplome, certificate, ci).Acum, s-a modificat legislastia iar la sediul fiecarei unitati tr tinut registrul general de evidenta al salariatilor pe suport hartie si pe suport electronic( tr depus si la ITM). Cartile de munca existente tr obligatoriu predate la ITM. Cartea de munca se asigura prin grija angajatorului. El se va duce cu dosarul de angajare si cartea de munca la itm. Daca nu ti-a cerut-o inseamna ca nu esti angajata legal. Inca nu s-a renunta la cartile de munca.
Nu numai ca nu s-a renuntat la cartile de munca insa daca te duci cu un contract individual de munca pentru inregistrare la ITM trebuie sa predai cartea de munca sau cel putin o declaratie pe propria raspundere a angajatului: nu are carte de munca si doreste/ are si o va aduce in x zile....
Din proprie experienta, nu zic ca e imposibil sa inregistrezi un contract de munca fara, insa e GREU. Teoretic ar fi trebuit sa ti se intocmeasca toate formele, contract, fisa de aptitudini, diplome, etc, tot ce a trecut colega mea mai sus.
Am uitat sa trec ceva.La noi in judet, la un moment dat, nu s-au gasit carti de munca de cumparat( vb de cei noi ce se vor angaja). In aceasta situatie angajatorul ar fi tr sa dea o declaratie prin care s-ar fi obligat sa le achizitioneze in momentul in care ar fi aparut. Dar nu s-a practicat si la ITM s-au primit dosare de angajare fara carti de munca.
ITM-urile primesc dosare fara carti de munca, dar cu conditia existentei acelei declaratii de care facea referire colega mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau o carte de munca speedy_emilian speedy_emilian Firma la care lucrez mi-a facut contract de munca,nu din prima zi dar nici dupa prea mult timp,firma serioasa ,de cateva luni ne-au taiat bonurile de masa,s-au ... (vezi toată discuția)
Urgent !! contract individual de munca Marbrax Marbrax Am si eu o problema Am un contract de munca pe perioada determinata ( 4 luni ) inregistrat la ITM ( am un exemplar ), dupa terminarea contractului patronul ... (vezi toată discuția)
Recuperare carte de munca monica.av monica.av Buna ziua, As avea nevoie de un sfat! Matusa mea a lucrat intr-o firma un an de zile. De la inceput i-au fost solicitate copie de pe buletin si cartea de ... (vezi toată discuția)