avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine imi plateste 20 zile din 126?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine imi plateste 20 zile din 126?

Va rog sa ma ajutati si pe mine. Am nascut in 31 august 2010. Sunt profesoara si chiar in ziua aceea mi s-a terminat contractul de munca pe perioada determinata. Si de atunci numai probleme. Am luat prenatal 61 de zile. Teoretic imi raman 65 de zile postnatal. Eu am cerut numai septembrie, octombrie, 61 de zile. Casa de asigurari nu vrea sa-mi plateasca numai 42 de zile. Si cu restul ce se intampla? Am dreptul la 126 de zile, dar 20 de zile nu se platesc? Nu stiu ce sa fac. Sutem la sfarsitul lui decembrie si mie nu mi-au luat inca dosarul la primarie din cauza aceasta.
Cel mai recent răspuns: melicy , utilizator 19:17, 20 Decembrie 2010
1. Nu inteleg ce vreti sa spuneti cu:
Casa de asigurari nu vrea sa-mi plateasca numai 42 de zile.

2. Daca nu vrea sa va plateasca numai 42 de zile inseamna ca vrea sa vi le plateasca pe toate, pana la 126 de zile, nu? Asa inteleg eu din modul cum v-ati exprimat.
3. Dar banuiesc ca ati vrut sa spuneti ca va plateste numai 42 de zile de postnatal.
4. Nu stiu de ce procedeaza asa (cred ca vor sa scape de a mai da niste bani) dar dvs. puteti intra in CCC din a 43-a zi de nastere a copilului.
5. Atat Casei de Asigurari de Sanatate cat si Primariei sa le cereti baza legala a refuzului lor.
6. Sesizati Agentia Judeteana de Prestatii Sociale, care aproba CCCsi plateste indemnizatia aferenta, cu privire la situatia dvs. Veti fi indrumata sa procedati legal.
Multumesc pentru raspuns.

Da intr-adevar Casa de asigurari imi plateste numai 42 de zile de postnatal. Nu vreau sa intru in CCC din a 43-a zi, fiindca primesc mai multi bani pentru postnatal.
Cei de la Casa mi-au zi ca nu am dreptul numai la 42 de zile dupa nastere. Din cate am citit si m-am informat nu este asa.
1. Nimeni nu va poate obliga sa renuntati la concediul de maternitate sau la o parte din el, nici chiar Casa de Asigurari de Sanatate care plateste aceasta indemnizatie.
2. Norma de aplicare a OUG 148/2005 spune:
Art. 20 - (1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine şi se plăteşte după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
...
3. Asadar dvs. veti alege data cand veti intra in CCC, incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului si nu CJAS.
4. Cereti CJAS sa va spuna baza legala a modului cum procedeaza si aratati-le textul legal de mai sus.
5. Puteti face o sesizare (prin e-mail) si la CNAS.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului carmen f carmen f Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dosarul pentru ICC se poate depune dupa cele 42 de zile de lauzie sau este nevoie sa fie consumate toate cele 126 de zile ... (vezi toată discuția)
Postnatal obligatoriu? eleonard eleonard Concediul de 42 de zile de dupa nastere este obligatoriu ca sa intri apoi in concediul de crestere a copilului sau este doar un drept la care putem renunta? ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal fractionat irina19867 irina19867 Buna ziua.Sunt profesoara suplinitor, urmeaza sa nasc in 12 august.As avea doua nelamuriri...prima este aceea ca as mai avea 3 saptamani de practica la scoala ... (vezi toată discuția)