avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executorul judecatoresc poate fi mai presus de lege?
Discuție deschisă în Executare silită

Executorul judecatoresc poate fi mai presus de lege?

In cadrul unui dosar de executare silita se primesc doua sentinte diferite pentru aceeasi speta:
1.In luna mai 2010 instanta respinge cererea executorului de intrare in incaperi pe art. 384 ind.1 alin.2 pe motiv ca la adresa indicata nu mai are domiciliul persoana ce trebuia sa fie executata(se tine cont de intampinarea depusa la dosar).
2.in luna decembrie 2010 aceasi instanta aproba cererea executorului in aceleasi conditii, din acelasi dosar executional.
Care sentinta se aplica?
Autoritatea de lucru judecat se poate invoca sau mai este de actualitate in acest caz?
Se poate vorbi de rea credinta sau abuz in serviciu din partea executorului?
In cazul acesta vorbim clar de un abuz. Executorul chiar daca nu stia-trebuia sa stie ca nu exista nici un temei legal pentru a inainte o cerere de acest gen. Doar in baza unor documente care atesta domiciliu/proprietatea debitorului, poate solicita o astfel de incuviintare. Intrebarea principala e cum de a admis instanta o astfel de autorizare...in baza caror documente?
Acum, e posibil sa fie vorba de 2 executori diferiti, iar ultimul sa fi mers pe actele din dosar, vechi, in care debitorul aparea cu domiciliul unde s-a dat autorizarea. Sau, executorul, a trimis adresa la evidenta populatiei si detine un act care atesta faptul ca respectivul locuieste inca acolo. Ma indoiesc totusi ca instanta ar fi aprobat fara temei legal, cu siguranta in baza unui act care atesta domiciliul vechi/actual.
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
ContSters7431, utilizator
@florindbro

Ce sustine debitorul in intaminarea depusa la dosar, in legatura cu adresa de domiciliu?Cum au motivat instantele cele doua solutii?

Luati in considerare si faptul ca, in conformitate cu disp. codului de procedura civila, "paratul" poate sa aleaga un domiciliu pentru comunicarea actelor procedurale.

Sau... Art.98 din C.proc.civ. , care prevede, de exemplu, faptul ca:"Schimbarea domiciliului uneia dintre parti in timpul judecatii trebuie, sub pedeapsa neluarii ei in seama, sa fie adusa la cunostinta instantei prin petitie la dosar, iar partii potrivnice prin scrisoare recomandata, a carei recipisa de predare se va depune la dosar o data cu petitia prin care se instiinteaza instanta despre schimbarea domiciliului."

Ar trebui sa ne dati mai multe detalii cu privire la speta... iar executorul, chiar daca insista - ajungand "intr-o locuinta" unde va intalni dovezi clare ca aceasta nu apartine debitorului si ca debitorul nu are nici un fel de bunuri in acel loc/locul "executarii" - va constata "situatia de fapt"/ceea ce sustineti dvs. si va incheia un p.v. cu privire la situatia existenta, consecinta directa fiind posibilitatea incetarii executarii silite.

Executorul are mai multe drepturi...toate prevazute de legea executorilor judecatoresti (cu ultim. modif.), de c.proc. civila, de legea privind reforma in justitie etc.
www.avocatnet.ro/content/art...

In cele din urma, raul pe care il vedeti dvs., s-ar putea transforma intr-un "bine", avantaj-debitor...ce sa zic...eu sunt mai optimista insa, depinde si de alte aspecte ale spetei dvs. pe care nu ni le-ati spus, si in consecinta, nu le cunoastem.

Este vorba de un dosar executional in care debitorul este garant fidejusor pentru o firma care a luat un credit acum 2 ani si firma se afla in insolventa.
In mai se incepe executarea si dupa somatie urmeaza cererea executorului de intrare in incaperi, la domiciliul din cartea de identitate a garantului fidejusor. Se face intampinare la aceasta cerere si se aduce ca proba contractul de vanzare cumparare al apartamentului.Instanta respinge cererea.
In decembrie se face o noua somatie, identica ca si continut, in cadrul aceluiasi dosar si o noua cerere de intrare in aceasi incapere de domiciliu din cartea de identitate a garantului fidejusor. De data aceasta instanta nu tine seama de intampinarea depusa si incuviinteaza cererea executorului.
Precizez ca in ambele cazuri adresa din cartea de identitate a garantului fidejusor nu s-a schimbat si in continuare este aceeasi desi apartamentul s-a vandut unei alte persoane care chiar locuieste la aceasta adresa.
Care sentinta se aplica?
Ce repercursiuni poate suporta executorul daca la acea adresa gaseste o batrana de 80 de ani, propietara a apartamentului, care fiind bolnava de inima , decedeaza in urma interventiei in forta a executorului?
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
florindbro, utilizator
In principiu vina apartine persoanei care in urma vanzarii nu si-a schimbat domiciliul din buletin, putand de altfel sa fie si sanctionat, avand alt domiciliu.
Chiar si normele bancare precizeaza obligatia debitorului de a informa banca cu privire la orice modificare survenita. Privind in ansamblu situatia, se poate banui ca debitorul a vrut sa-si piarda urma, sau ca vanzarea a fost fictiva tocmai pentru a nu putea fi urmarit material. Oricum ar fi, in baza actului emis de politie, care atesta domiciliul actual ca fiind apartamentul pentru care s-a obtinut autorizarea intrari incaperi, disculpa executorul de orice act prezumat a fi abuziv in aceasta speta. Mai mult, el poate cere in instanta, revocarea actului de vanzare a apartamentului(daca debitorul are calitatea de fost proprietar).
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
ContSters7431, utilizator
Nu se poate chiar asa!
Persoana in cauza a vandut imobilul cam in aceeasi perioada in care s-a contractat creditul. Nu poate fi vorba de itentia de se pierde urma. Persoana este garant fidejusor si firma care a contractat creditul a platit la timp ratele inca un an..
Pe de alta parte persoana care este executata a anuntat ca nu mai domiciliaza la aceasta adresa. Din aceasta cauza instanta a respins cererea de intrare in apartament.
Ulterior executorul a insistat si a obtinut o alta sentinta favorabila.
Intrebarea mea e simpla: care dintre cele doua sentinte se aplica?

Alte discuții în legătură

Executorul mă amenință că îmi execută silit bunurile pentru care nu am chitanțe din cauza unei datorii a mamei mele, care locuiește la mine. e corect așa ceva? mitik90eco mitik90eco Buna ziua, mama mea locuiește la mine de vreo 10 ani, a avut o rata care nu o mai poate achita și a venit un executor peste noi. Acest executor m-a ... (vezi toată discuția)
Competente executor judecatoresc nikolos nikolos executorul judecatoresc poate intra [ cu forta sau fara forta ] in fostul meu apt care l-am vandut de 2,7 ani fiicei mele ? eu nemai locuind acolo si adresa ... (vezi toată discuția)
Restante mari intretinere, executare silita NatydeaV NatydeaV Avem un restantier pe scara care a acumulat la intretinere datorii in valoare de 15.000 RON (de 3 ani nu a platit intretinearea). Acum riscam sa ramanem fara ... (vezi toată discuția)