avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... despagubiri morale
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

despagubiri morale

buna ziua,am si eu o intrebaresi vreau sa ma ajutati.Fratele meu a murit intr un accident de trafic(el fiind pasager)in mai anul acesta.Din cate stiu dosarul e inca la politiesi sigur o sa mai dureze.Ce as vrea sa stiu e daca pot cere direct de la asiguratorul vinovatului despagubirile si daca cineva ne poate da exemplu de cum ar trebui intocmit dosarul.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:58, 21 Decembrie 2010
In ceea ce priveste pretentiile civile, partile din procesul penal pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere (art. 16 ind. 1 C.pr.pen.). Pentru a fi convingatori in sustinerea unor pretentii civile, si in fata asiguratorului, ca si in fata instantei, trebuie sa dovediti eventualele prejudicii solicitate.
De asemenea, recomand studierea cu atentie a contractului de asigurare in ceea ce priveste obligatiile patrimoniale ale asiguratorului in situatia producerii riscului asigurat.
Un avocat ar sustine interesele partii prejudiciate mai bine decat partea, stiind ce "coarda sensibila" sa atinga.
Redau mai jos art. 16 ind. 1 C.pr.pen. introdus prin Legea nr. 202/2010:
Tranzactia, medierea si recunoasterea pretentiilor civile
Art. 161. - In cursul procesului penal, cu privire la pretentiile civile, inculpatul, partea civila si partea responsabila civilmente pot incheia o tranzactie sau un acord de mediere, potrivit legii.
Inculpatul, cu acordul partii responsabile civilmente, poate recunoaste, in tot sau in parte, pretentiile partii civile.
In cazul recunoasterii pretentiilor civile, instanta obliga la despagubiri in masura recunoasterii. Cu privire la pretentiile civile nerecunoscute, pot fi administrate probe.
;)
Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
Corina Capotã, Avocat
Multumesc pt raspuns.As mai avea o nelamurire.In cazul cand despagubirea e bataie de joc in comparatie cu durerea pricinuita(gen 10 sau 20 milioane)se poate aplela in vreun fel criteriu de acordare a despagubirilor.(precizes ca fratele lucra in strainatate cu acte in regula)avand in vedere lipsa orcarui barem la noi in tara de acordare a cestor despagubiri.Multumesc
Puteti solicita ca despagubiri si veniturile nerealizate de fratele decedat cu care isi intretinea familia, dar trebuie sa dovediti cuantumul acestor venituri.
Va recomand consultarea unui avocat care, dupa ce studiaza dosarul cauzei, va poate lamuri cel mai bine in ceea ce priveste ce se poate cere si cam cat, si cum se poate dovedi.
Daca v-ati constituit parte civila in dosar, puteti solicita desemnarea unui avocat din oficiu care sa va reprezinte interesele in dosar. ;)
Incercati inainte de proces sa obtineti adeverinta de venituri a fratelui de la fostul loc de munca,tocmai in vedere obtinerii unor despagubiri in sensul celor aratate de distinsa d-na avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier cu vatamare corporala din culpa ciprian151 ciprian151 sotia mea a suferit un accident rutier in drum spre casa de la servici. O alta masina a intrat pe contrasens si au fost loviti frontal,sotia era insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie cu deces valy2310 valy2310 salut .pe 13 ian.2011 cumnatul meu a provocat un accident de circulatie in urma caruia au murit doua persoane si vatamata o a treia.la dosar au aparut plangeri ... (vezi toată discuția)
Delapidare alexia87 alexia87 Care sunt sansele sa sa ia cu suspendare pentru delapidare? (vezi toată discuția)