Proprietate comuna a unui imobil este stabilita prin cartea tehnica.
Chiar daca cereti in instanta efectuarea unei expertize care sa delimiteze prop comuna de proprietatile individuale tot la cartea tehnica se va ajunge pt ca este primul lucru care il va cere expertul.
Asa este, dar din cate am observat instantele romanesti arata ca in Codul civil roman nu ar exista un temei legal pentru partajul de folosinta, asa cum este prevazut in Codul civil francez, cu toate ca al nostru cod civil este facut dupa cel din urma.
Nu toate instanele romanesti nu au curajul sa aplice legea si in spiritul ei adica sa mearga la conceptul napoleonian care se afla la baza codului nostru civil si sa dispuna partajul de folosinta, asa cum il reglementeaza si Codul civil francez.
Cele mai multe instante aplica gresit in aceasta situatie principiul Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus = Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem.
Nu am avut niciun proces cu acest obiect si nu cunosc exact cu apreciaza instantele romane partajul de folosinta intr-o atare ipoteza.Depinde foarte mult cu abordeaza avocatul problema, forta argumentelor sale, atat in fapt cat si in drept.
Am citit ceva practica judiciara care era favorabila in sensul celor aratate de mine.
Cert este un lucru, in opinia mea, exista o posibilitate reala de a obtine un partaj de folosinta.