avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Delimitare proprietate comuna
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Delimitare proprietate comuna

O proprietate comuna in intelesul Legii nr. 230/2007 poate fi delimitata pe cale judecatoreasca, in caz de neintelegere cu Asociatie de proprietari?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 14:46, 31 Martie 2008
Da, asa este, anumite instante, nu toate, admit partajul de folosinta dar numai pentru situatia in care exista coproprietari in indiviziune, si numai provizoriu pana la un partaj definitiv.

Atunci cand este vorba numai de un partaj de folosinta asupra unei coproprietati comune fortate si perpetue unde exista mai multi coproprietari care au o cota parte indiviza, asa cum este cazul unei Asociatii de prorietari, in afara existentei unei conventii incheiata prin buna invoiala de catre toti membrii acestei entitati, instantele, si ma refer in special la cele din Bucuresti, prefera sa respinga aceste actiuni.

Daca aveti hotarari judecatoresti prin care s-a dispus partajul de folosinta intr-un condominiu asupra unei coproprietati fortate si perpetue, va rog sa imi spuneti si mie, indiferent de instanta.
Va multumesc

Ceea ce am in aceasta problema nu este chiar recent si am studiat acum cativa ani ultima oara.
Cred ca ar trebui procedat la o conventie in care o parte mare din proprietari sa fie de acord ( nu toti).
Sigur ca pt instante poate fi comod sa respinga actiunea insa depinde si ce anume vreti sa impartiti.De pilda, daca e vorba de acoperis si nu te lasa sa pui o antena pe acoperis ar merge (zic eu) si fara acordul celorlati intr-o cota majoritara.Desi, acolo (pe topic ) am considerat ca este mai comod sa aseze antena pe bloc si sa fie el dat in judecata.
Problema trebuie studiata de la caz la caz si stiu si eu ca nu este deloc simpla.Dar trebuie determinare si argumente juridice si faptice.Sustineri ferme si logica in desfasurarea procesului.
Judecatorii inteleg lucrurile atunci cand sunt bine expuse.
E rau ca exista precedente negative ( asa cum spuneti) si aceasta se datoreaza si avocatilor care nu si-au dat silinta in mod suficient ( zic eu) la acel moment.
Eu iau un proces daca imi convin toate circumstantele, altfel, evit.Din pacate, nu toti avocatii gandesc ca mine si rezultatele lor pot sa afecteze si alti avocati in rezultate.E trist dar adevarat.

avocat Claudiu Lascoschi
Sa admitem ca intervine o conventie intre proprietari si se face un partaj de folosinta, trecand peste cartea tehnica a constructiei. Ce se va intampla cind apare un nou proprietar si el va dori sa se foloseasca de partile comune asa cum sunt ele definite in cartea tehnica?
Partajul de folosinta se face intre apartamentele din condominiul respectiv, iar conventia intervenita intre coproprietari cred ca trebuie facuta in forma autentica, la notar, sau cuprinsa intr-o sentinta judecatoreasca. La aparitia unor noi proprietari, fie prin transferul proprietatii asupra unora dintre apartamente, fie prin exitnderea condominiului cu noi apartamente (prin mansardare, de exemplu), noii proprietari vor lua la cunostinta de existenta acestui partaj de folosinta (ca o situatie de fapt) ininte de dobandirea proprietatii, putand decide sa nu devina coproprietari in aceste conditii. Schimbarea acestei situatii de fapt (in sensul de a folosi partile comune cum sunt ele definite in cartea tehnica a constructiei ori intr-o alta impartire) cred ca va putea fi facuta in acelasi mod cum s-a facut partajul de folosinta initial, adica prin act notarial sau prin sentinta judecatoreasca.
Conventia incheiata de catre coproprietari ii este opozabila si noului dobanditor al apartamentului.
Prin conventie se stabileste si schimbarea destinatiei spatiului in conditiile stabilite de lege pt schimbarea destinatiei spatiului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Natura juridica a terenurilor aferent proiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor omihalache69 omihalache69 Terenul aferent preoiectiei balcoanelor de la parterul blocurilor este proprietatea indiviza a proprietarilor de apartamente sau a primariilor? Daca luam in ... (vezi toată discuția)
Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna? elga50 elga50 [b]Numai cu acordul tuturor proprietarilor.[/b] Iata ce ne spune [b]Legea nr. 60/ 2012 [/b]privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune fortatÃ( curte comunÃ)!!!! Cristina  Oros Cristina Oros sPETÃ: CE SOLUIȚIE DÃ INSTANȚA DE JUDECATÃ ÎN CAZUL ÎN CARE SE SOLICITÃ IEȘIREA DIN INDIVIZIUNE FORȚATÃ, EX. CURTE ... (vezi toată discuția)