avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare salariu

Intre nov.2001 si oct.2003 am primit indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani (eram asigurata prin contract la Casa de Pensii in calitate de asociat unic al unei societati). In Iunie 2002 am inceput colaborarea cu 3 firme (apartinand aceluiasi patron) cu care m-am inteles ca in schimbul salariilor pe care le primeam sa-i emit trimestrial o factura pe una dintre societati. Nu am avut incheiat nici un contract in acest sens. In Noiembrie 2003 mi-a incheiat contracte de munca cu timp partial (2 ore) pentru fiecare dintre societati cu salariul minim pe economie la acea perioada. Dar din Ianuarie 2004, refuzand sa-i mai emit facturi pentru salariul meu (care era mult mai mare decat cel din contract), patronul a refuzat sa-mi mai plateasca salariul si sa-mi dea tichetele de masa. Nu mi-a dat nici o decizie scrisa in acest sens. In luna Februarie mi-am inaintat demisia si la sfarsitul lui februarie am plecat. Patronul mi-a impus sa-i dau inapoi toti banii pe care ii primisem in aceasta perioada cu titlu de salariu si pentru care emisesem facturi amenintandu-ma ca ma reclama la politie ca i-am sustras acei bani din firma. Bineinteles ca am refuzat iar el a facut plangere la politie cum ca am sustras acei bani, falsificand ordinele de plata. La expertiza grafologica a reiesit ca eu am completat ordinele de plata (dar eu completam toate ordinele de plata din firme!) iar ca semnatura seamana cu a lui dar ca nu se poate spune cu certitudine ca-i apartine!! Nimeni altcineva din firma nu recunoaste nimic, contabilul a spus ca nici el nu stia de existenta acestor facturi, si in continuare ne aflam in cercetare penala...bineinteles prelungita cat se poate de el...
As dori sa stiu daca, desi au trecut mai mult de 3 ani de cand mi-am depus demisia, as putea sa-l dau acum in judecata si sa-i pretind plata salariilor pentru perioada cat am lucrat la el, avand in vedere ca se recunoaste prin toate declaratiile lui ca am lucrat la el la negru, ca exista o expertiza contabila care dovedeste ca am lucrat acolo si as putea aduce destule dovezi. Nu stiu daca as putea folosi aceasta cercetare penala interminabila ca un motiv de prelungire al termenului de 3 ani (ca din partea politiei nu a luat nimeni nici o masura atunci cand el a declarat ca am lucrat fara acte la el).
Totodata, motivul pentru care el nu a vrut sa-mi incheie contract de munca din momentul in care am inceput sa lucrez acolo a fost faptul ca daca eu incheiam un contract de munca, nu mai puteam beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului. Daca acum l-as da in judecata si mi-as lua banii de la el ar trebui sa restitui indemnizatia primita?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 20:13, 20 Martie 2008
Multumesc mult pentru raspuns... si pentru incurajari...
Am chiar doi avocati, foarte lei si foarte priceputi, am avut si un expert parte, dar dl. patron are foarte multe relatii cu ajutorul carora de 4 ani si jumatate tot trage de timp. Sunt chemata la 7-8 luni odata la politie, se mai schimba anchetatorul... mai dau o declaratie... procurorul respinge dosarul pentru ca nu m-a gasit (!?), intre timp se schimba si procurorul... si uite asa stau incurcata... Mi-au intors mie firma pe toate partile, au luat fiecare bon in parte, nu au gasit neregului catastrofale, s-au legat de faptul ca-n 2002 eram platitor de impozit pe venit si am virat banii in contul de impozit pe profit, am rezolvat cu o simpla cerere de compensare la Administratie si aici nu au mai avut ce zice. In schimb la firmele lui nu s-a facut nici un control, au aparut la dosar niste note contabile din 12.2004 prin care se stornau facturile din 2002 si 2003 (apropo de incheierea ciclului fiscal!!), nu a sesizat nimeni ca si patronul si expertii au declarat ca am fost angajata la negru, si tot asa...
Am fost vizitata de organele de ancheta la serviciu dupa ce in prealabil au avut grija sa-mi sune noul patron acasa si sa-i comunice ce "escroc" a angajat. Din fericire ii spusesem omului ce necazuri aveam iar el, om cu creier, mi-a spus ca pana cand o instanta nu ma declara vinovata nu are de ce se indoi de mine! Culmea este ca pe 1 Iulie m-am angajat la el, pe 7 Iulie am primit citatia acasa iar pe 9 Iulie Politia era la mine la serviciu; contractul meu de munca a fost inregistrat la ITM pe 12 Iulie... de unde stiau ei unde lucrez n-am sa-mi pot explica vreodata!... nici familia mea nu stia!
Prima declaratie pe care am dat-o daca nu aveam avocatul langa mine cred ca-mi legau deja bila de picior...
Ma gandeam ca cea mai buna aparare este atacul... poate daca va incepe si dumnealui sa plateasca amenzi nu o sa i se mai para ca este atat de zmeu. Si daca "relatiile" lui isi dau sema ca este in galeata poate n-o sa-l mai sustina atat...
Dupa ce termin asta (daca scap fara cazier) probabil ca ma voi face jurist!
Mi-ar placea sa avem si noi un sistem ca-n tarile civilizate unde atunci cand se da peste un rechin, pestisorii sunt folositi ca momeala. Au ei o vorba desteapta "este o infractiune prea minora ca sa risipim resursele pe ea"... Ai nostrii... iti dau 3 ani daca ingropi o banca si 10 ani daca furi o gaina.
Va multumesc inca o data si o sa va tin la curent cu ce se mai intampla in actiune. Oricum va fi un caz super tare pentru o lucrare de diploma... daca mai bagam un omor si un viol cred ca avem aproape tot codul penal... sa nu mai zic de procedura!

Si o chestie foarte importanta pe care m-au invatat-o avocatii mei si care m-a ajutat foarte mult: ORICE ITI ADUCI AMINTE PUNE PE HARTIE! CE STII ACUM PESTE UN AN S-AR PUTEA SA UITI!
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2008
Lulica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dubii in privinta vinovatiei inculpatului Lulica Lulica Buna ziua Daca ma poate ajuta cineva as fi recunoscatoare... Exista in legislatia noastra o prevedere potrivit careia un inculpat nu poate fi condamnat decat ... (vezi toată discuția)
Proces recuperare salariu dupa... 8 ani Adeleide Adeleide Buna seara! Va rog mult, am nevoie de o indrumare din partea dvs. In mai 2002 am inceput sa lucrez fara contract de munca la un patron ce detinea 3 firme. ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati daria79 daria79 Buna ziua, Am o problema si as vrea sa ma ajutati daca se poate. In perioada 2008-2009 am lucrat la o firma, iar patronul mi-a facut imputernicire la banca ... (vezi toată discuția)