Buna seara! Va rog mult, am nevoie de o indrumare din partea dvs.
In mai 2002 am inceput sa lucrez fara contract de munca la un patron ce detinea 3 firme. Ne-am inteles atunci pe un salariu lunar de 150 EUR/firma, salariu pentru care eu urma sa aduc de pe firma mea niste facturi de diverse prestatii. Atunci nu stiam ca in spatele unor facturi de prestatii trebuie sa se faca un contract si nici patronul respectiv, nici contabilul acestuia nu mi-au spus nimic. Lucrurile s-au desfasurat astfel pana in octombrie 2003. Din noiembrie 2003 patronul, vrand sa ma treaca pe alta functie, mi-a facut contract de munca pentru 2 ore, cu salariu minim, pe 4 din firmele sale. Eu primeam tot 150 EUR/firma si aduceam in continuare facturi. La inceputul lui 2004 am aflat de necesitatea acelui contract de prestari servicii, i-am solicitat patronului sa il facem si pe perioada trecuta si am refuzat sa-i mai aduc facturi pana nu se facem acel contract. Acest lucru l-a enervat foarte tare deoarece i se parea o mare neobrazare din partea mea sa-i pretind acest lucru si a luat refuzul meu drept o amenintare. Nu a vrut sa-mi dea salariul si tichetele de masa pe decembrie 2003 si ianuarie si februarie 2004. La sfarsitul lui februarie 2004 mi-am inaintat demisia si am plecat.
In iulie 2004 am fost chemata la politie deoarece el ma reclamase ca introdusesem fraudulos acele facturi si ca am sustras banii din firme semnand in numele lui. Plata facturilor s-a facut prin banca eu neavand drept de semnatura. Toti cei care lucrau la contabilitate in respectivele firme au dat declaratii ca nu stiu nimic despre acele facturi. In urma expertizei grafologice a rezultat ca “semnatura seamana cu a persoanei imputernicite dar nu se poate preciza cine a efectuat-o”. A urmat un proces lung care s-a terminat in 2010 eu obtinand o condamnare cu suspendare pentru delapidare si obligatia de a-i plati sumele “sustrase” actualizate cu rata inflatiei. Acum cateva zile am primit somatia pentru executare silita. Suma este astronomica.
As dori sa ma ajutati cu raspunsul la cateva intrebari: as avea vreo sansa daca as deschide in acest moment un proces pentru plata salariului pentru perioada lucrata? Stiu ca au trecut mai mult de 3 ani de cand s-a intamplat situatia, dar eu am solicitat astfel de dovezi (pentru plata salariului) pe tot parcursul procesului penal (ultima data in noiembrie 2010) si nu mi s-a dat niciun raspuns. Atat organul de cercetare cat si instanta au considerat ca aceste dovezi sunt neconcludente. In cursul procesului atat patronul cat si ceilalti salariati au declarat ca am lucrat fara forme legale in acea perioada. Totodata in iunie 2009 am primit de la 3 din cele 4 firme decizia de incetare a contractului de munca, decizie in care nu-mi este precizat un termen de contestare. Aceste decizii s-au nascut in urma cererilor mele la ITM pentru copii de pe contracte si de pe statele de salarii. Contracte am obtinut, statele mi s-a raspuns ca nu exista.
Nu ma pot "agata" de faptul ca in toate declaratiile pe care le-am dat din 2004 pana in 2010 am specificat faptul ca nu mi s-a dat salariu si chiar am cerut insistent verificarea acestui lucru? Cei care au cercetat/judecat acest caz nu trebuiau sa cerceteze toate aspectele?
In 2009, cand am solicitat copiile contractelor si ale statelor cineva de acolo nu trebuia sa sesizeze ca acestea nu exista?
Imi cer scuze pentru insistenta...
Nu aveti cum sa va agatati de acest lucru ... dreptul la actiune se naste din momentul in care fostul angajator nu va platit salariul si nu din momnetul in care ati sesizat o institutie publica ... nu vad legatura cu sesizarea la Politie ..nu intra in atributiile Politiei sa faca cercetari cu privire la neplata salariului ...
Recuperare salariu
Lulica
Intre nov.2001 si oct.2003 am primit indemnizatie pentru cresterea copilului pana la 2 ani (eram asigurata prin contract la Casa de Pensii in calitate de ... (vezi toată discuția)