Va rog sa-mi spuneti in ce situatii se poate lasa un bun imobil in mostenire.Mentionez ca nu suntem rude si persoana in cauza ar dorii sa-mi lasa mostenire un apartament. Ce acte ar trebuii intocmite si care ar fi cea mai avantajoasa alegere. Va multumesc frumos.
Revin cu intrebarea. Din punct de vedere legal ce este mai sigur pt.a nu intampina probleme juridice la intrarea in posesie a bunului respectiv. multumesc
...daca nu sunteti rude prin tesament o puteti mosteni cu privire la bun...daca insa respectiva persoana are copii, sot,parinti acestia va pot reduce testamentul, caz in care nu se recomanda aceasta optiune ci se merge pe un contract fie de intretinere, fie de vanzare dupa caz...
Dacă vorbim de moştenire atunci singura modalitate este să vă facă un testament. Dar asta nu vă asigură de faptul că după decesul persoanei care vă face testamentul chiar veţi primi în proprietate prin moştenire apartamentul. Testamentul poate fi revocat de n ori şi tot de atâtea ori poate face altul în favoarea altei persoane. În plus dacă sunt moştenitori rezervatari aceştia pot contesta dispoziţiile testamentare.
Singura modalitate de a vă asigura că veţi fi proprietar pe apartament şi nu veţi avea probleme cu alţi posibili moştenitori este să faceţi un contract de întreţinere cu proprietarul sau proprietarii actuali. Prin contract veţi deveni proprietar din momentul semnării acestuia iar ei vor avea dreptul de a locui acolo cât timp trăiesc. Obligaţia dumneavoastră ca întreţinător va fi de a îngriji cu toate cele necesare traiului pe cel întreţinut. Întreţinerea operează ca şi vânzarea doar că preţul nu este în bani, este în servicii.
Poate sa faca simplu contract de vinzare cumparare fara nici o obligatie :D daca nu sunt alte rude si vrea sa va lase apartamentul inseamna ca are mare incredere in d-voastra si atunci ,pt.a fi sigur ca ramineti cu apart. contractul de v-c este cel mai sigur.Din momentul semnarii sunteti proprietar.Daca insa treceti clauza de intretinere in contract,atunci se schimba datele problemei in sensul ca pot sa-si mentina uzufructul(adica sa foloseasca apart. cit traiesc si d-voastra sa nu aveti voie sa locuiti acolo)desi sunteti proprietar,aveti doar nuda proprietate,platiti impozit pe el,dar folosinta o veti avea la decesul uzufructuarului.Daca vrea doar sa va faca testament,nu aveti siguranta ca veti mosteni ceva pt. ca poate sa schimbe oricind testamentul si nu trebuie sa va anunte,testamentul fiind un act unilateral de vointa!si care poate fi atacat de ceilalti mostenitori ,pina la rude de gradul IV inclusiv.Dupa parerea mea contractul de vinzare-cumparare fara alte obligatii e cel mai sigur.Bafta!
marcelutza : nu toate rudele pot contesta testamentul (ati spus rudele pana la gradul IV inclusv), ci doar mostenitorii rezervatari (daca va referiti la reductiunea liberalitatilor). Cu privire la alte aspecte (conditii de fond, forma) aveti dreptate.
Pot sa las testament?
tut
As putea sa las un testament pentru nepoata mea in cazul in care eu nu am copii si nu am fost casatorita? As dori sa ii las ce am eu si testamentul sa nu ... (vezi toată discuția)