avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 350 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... incalcarea art.6 din Conventie si a art.4 din 7
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

incalcarea art.6 din Conventie si a art.4 din 7

Buna Ziua
Intrebarea mea ar fi daca am fost amendat contraventional pentru o fapta prin proces verbal de contraventie ulterior pot fi cercetat pentru aceeasi fapta daca in rechizitoriu este trecut exact aceelasi lucru ca in procesul verbal de contraventie?
Am citit de cazul Tsonyo Tsonev contra Bulgaria 2376/03 din 14 ian 2010 prin care contraventia este coniderata ca unproces penal.
Ma pot folosii de acest lucru?
Am fost amendat pentru disturbarea ordini si linistii publice adaugandu-se in procesul de contraventie ca am amenintat pe cineva iar mai apoi mi s-a facut dosar de ultraj contra bunelor moravuri 321
Cel mai recent răspuns: frank_kvitta , utilizator 21:55, 23 Decembrie 2010
puteti invoca acel caz insa opinia mea este ca gresiti cand spuneti ca sunteti cercetat de doua ori pt aceeasi fapta. sunt doua fapte diferite.
Da, Tsonyo Tsonev vs. Bulgaria este perfect aplicabil in speta dumneavoastra. Amenda contraventionala daca nu a fost contestata este o hotarare definitiva in sensul Articolului 4 din Protocolul 7 la Conventie. Nu este vorba de art.6 din Conventie in cazul dvs!


Articolul 4 - Dreptul de a nu fi judecat sau pedepsit de doua ori
Nimeni nu poate fi urmărit sau pedepsit penal de către jurisdicţiile aceluiaşi Stat pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost deja achitat sau condamnat printr-o hotărâre definitivă conform legii şi procedurii penale ale acestui Stat


Pedeapsa este considerata penala in sensul CEDO daca este penala cf legii statului (ceea ce nu este cazul, dreptul roman trateaza distinct contraventiile) sau daca in natura sa este aplicabila tuturor, pedeapsa avand un scop educativ, sau un scop de reprimare (ceea ce este cazul).

Prin urmare, fiind vorba de aceeasi fapta penala, nu puteti fi de doua ori urmarit. Suprapunerea intre regimul contraventiilor si art. 321 Cod Penal este contrar Conventiei.
Puteti cita exact considerentele hotararii CEDO?
[ link extern ]

La 11 noiembrie 1999, reclamantul a fost implicat intr-un incident in care, conform raportului politiei chemate la fata locului, a spart usa unui vecin, a patruns in apartamentul acestuia si l-a lovit cu pumnii. Urmare a raportului politiei, primarul orasului Gabrovo l-a amendat contraventional pe reclamant pentru tulburarea linistii si ordinii publice cu 50 de leva (25 euro). Sanctiunea contraventionala a devenit definitiva, nefiind contestata in instanta.

Ulterior, parchetul a inceput urmarirea penala si l-a trimis in judecata pentru violare de domiciliu si loviri si alte violente, in legatura cu evenimentele din 11 noiembrie. Judecatoria Gabrovo l-a achitat pentru violare de domiciliu si l-a condamnat pentru loviri si alte violente la pedeapsa cu inchisoarea de 18 luni. Soluţia a fost menţinuta in apel de Tribunalul Gabrovo si in recurs de Curtea Suprema de Justitie a Bulgariei.

In fata Curtii Europene, reclamantul a invocat incalcarea articolelor 6 din Convenţie şi 4 din Protocolul nr. 7 la Convenţie (care garantează dreptul de a nu fi urmarit sau condamnat penal de doua ori pentru aceleasi fapte – ne bis in idem).

Curtea, prin hotararea pronuntata la 14 ianuarie 2010, a constatat incalcarea ambelor articole.
Era intereseant de vazut chiar considerentele Curtii Europene deoarece se pare ca a fost achitat...si nu condamnat...

De asemenea, nu cunoastem legea bulgara.

Se mai ridica inca o intrebare.Dreptul partii vatamate de a obtine condamnarea persoanei care a savarsit o infractiune asupra sa.
Si inca o problema ar mai fi si aceea ca dreptul la obtinerea de daune materiale si morale in procesul penal ( fara a se achita taxe de timbru ca in civil) este cumva incalcat si partii vatamate.

Cu alte cuvinte, dupa parerea mea, aplicarea unei sanctiuni nepenale afecteaza grav drepturile si libertatile fundamentale ale partii vatamate din proces...

Din aceste motive, se poate considera ca ar trebui analizate in amanunt considerentele hotararii CEDO...dupa ce se vor citi in intregime...

Alte discuții în legătură

Care e pedeapsa? danaa1 danaa1 Care este pedeapsa pentru furt calificat si distrugere? Va fi o pedeapsa cu suspendare sau pedeapsa cu executare? Persoanele ce au savarsit infractiuniile de ... (vezi toată discuția)
Dosar cedo ioana_2009 ioana_2009 Buna ziua. Doresc sa depun o plangere la CEDO ca urmare a pierderii unui proces penal in care s a judecat un accident rutier. In urma accidentului mie mi s ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo acte neincepere urmarire penala parchet! mircea_1973 mircea_1973 Buna ziua ! Care art. din conventie se incalca in cazul in care nu se rezolva in mod favorabil (justificat) plangerea impotriva actelor procurorului de ... (vezi toată discuția)