avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune sau nu?

Acum 2 luni m-am angajat la o firma.
La semnarea contractului de munca, mi s-a spus ca salariul va fi de 8.5mil si ca acest contract este pe perioada nedeterminata.
Aditional am semnat si un contract pentru cursuri de formare profesionala, am intrebat clar unde se vor face aceste cursuri, mi s-a raspuns ca la sediul lor in Bucuresti se fac cursurile si se da examenul.
Sub pretextul ca nu este directorul sa semneze actele si nu au timp se le completeze, le-am completat aproape in alb fara partea unde se sepecifica salariul programul de lucru, data etc. Am completat doar datele personale, semnatura etc.

Dupa o luna de zile m-am tot dus sa obtin un exemplar din contract, si am tot fost amanat pe diverse motive.
Avand suspiciuni in privinta firmei pe motiv ca angajati mai vechi nu isi primisera
salariile de luni de zile, si dispareau rand pe rand, fiind chemati la firma si concediati.
Am tot insistat, si dupa 2 luni de munca mi s-a dat acest exemplar in care am constatat ca salariul era trecut, salariul minim pe economie 4 mil.
Data in care am semnat contractul era diferita, precum si data in care am inceput munca.
In afara de asta era doar pe o luna de zile.

Probelma este ca pot sa ii dau in judecata civil dar obtin doar salariul minim trecut de ei in contract, si nu 8.5 mil pe luna bani in mana cum au promis.

Se poate considera inselatorie, fapta persoanei care mi-a promis 8.5 luna, un contract pe perioada nedeterminata si cursuri in Bucuresti dar dapa ce am semnat contactul, la completat cu altceva decat ceea ce a spus? urmand ca aceste cursuri sa se tina in Buzau (nu m-as fi dus nicodata in Buzau pentru cursuri care le obtineam mai ieftin in Bucuresti langa casa mea, nu as fi semnat acel contract de cursuri pentru angajare de 1 luna 4 mil cand insasi cursurile costau 4 mil si se opreau din salariu)

Aceasta problema este destul de veche la acesta firma si nu sunt singurul in aceasta situatie, dar cum am mai spus dosarele in civil impotriva lor au fost solutionate conform contractelor cu salariul minim pe economie.

Ce doresc sa stiu este daca se poate incadra la inselatorie?

Cat despre ITM am depus plangere si astept raspunsul, iar la judecata in civil probabil o sa ne adunam mai multi si o sa ii dam in judecata pentru daune banesti(Litigii de munca).
Cel mai recent răspuns: BogdanMo , utilizator 15:41, 23 Decembrie 2010
Incercati sa faceti o plangere penala.
Succes!
Greseala va apartine pentru ca ati semnat acte"in alb"
Nu aveti cum sa dovediti de unul singur eventuala fapta.
Luati legatura si cu ceilalti angajati,aflati in aceiasi situatie si formulati plangere impreuna,indicand si probele pe care le solicitati in dovedirea acesteia.
Va fi foarte greu,de dovedit plangerea penala sau eventualele daune pe care le-ati putea solicita, in civil
deci este vina mea ca am inca incredere in oameni?
unde mai pui ca parea si firma serioasa, cu 800 de angajati etc.
plus ca dupa luni de zile dupa ce nu gasesti de munca, nu prea iti permiti sa faci nazuri.

Multumesc pt raspunsuri.
O zi buna!

BogdanMo a scris:

deci este vina mea ca am inca incredere in oameni?
unde mai pui ca parea si firma serioasa, cu 800 de angajati etc.
plus ca dupa luni de zile dupa ce nu gasesti de munca, nu prea iti permiti sa faci nazuri.

Multumesc pt raspunsuri.
O zi buna!

Chiar daca raspunsul nu va convine,este categoric,DA
Costurile bunei credinte,vecina cu naivitatea sunt enorme.
Imi pare rau...
BogdanMo a scris:

Se poate considera inselatorie, fapta persoanei care mi-a promis 8.5 luna, un contract pe perioada nedeterminata si cursuri in Bucuresti dar dapa ce am semnat contactul, la completat cu altceva decat ceea ce a spus?

Raspunsul este negativ.:( Infractiunea de inselaciune presupune prezentarea neconforma realitatii a unei fapte in scopul obtinerii unui beneficiu, pe cand aici este vorba de o intentie. Ei au facut o promisiune de care nu s-au tinut, cand au zis ca va vor da un salariu mai mare.

Dumneavoastra puteti deschide un litigiu de munca daca aveti niste martori / inscrisuri (chiar mailuri), care sa dovedeasca ca intelegerea contractuala era pentru o valoare baneasca superioara. Aveti un exemplu de persoana fara avocat care a castigat aici [ link extern ]
[ link extern ]

Situatia dumneavoastra este complicata de faptul ca aveti un contract semnat la 400 de lei, asa ca probele trebuie sa fie neindoielnice in sensul sumei de 850 lei. Totusi incercati!
Ultima modificare: Joi, 23 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Munca fara contract As dori si eu cateva informatii, eventual o rezolvare a unei probleme legate de munca fara contract. Firma X a "angajat" o persoana in vederea comercializarii ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac impotriva unui sef abuziv, mincinos? Andra1919 Andra1919 Buna ziua! De aproape 3 luni mi-am schimbat locul de munca. Mi s-au promis 1000 de lei lunar si conditii foarte bune (aeroterma iarna, ventilator vara, buna ... (vezi toată discuția)
Trecerea de la ctr perioada det la ctr perioada nedeterminata pikso23 pikso23 Buna dimineata, As dori sa aflu daca , in cadrul aceleiasi companii, atunci cand treci de la perioada determinata la perioada nedeterminta, aceasta nu este ... (vezi toată discuția)