Buna ziua.As vrea sa stiu care este procedura de urmat in cazul in care am obiectii in legatura cu concluziile raportului de expertiza?Expertul este obligat sa raspunda la respectivele obiectii,sau instanta judeca tinand seama atat de raportul de expertiza cat si de obiectii? Ridicarea de obiectii presupune refacerea raportului de expertiza, aceasta implicand o noua reconvocare a partilor?
Expertul desemnat de instanta in dosarul in care sunt parte,a refuzat sa consemneze in procesul verbal intocmit cu ocazia constatarilor un aspect tehnic important in dezlegarea pricinii,dupa ce in prealabil l-am convins cu mare greutate sa-mi inmaneze si mie un exemplar al acestuia(mi-a spus ca nu este obligat sa-mi dea o copie a procesului verbal) si de asemenea a trebuit sa insist sa treaca numarul si data emiterii unui document pe care l-am predat(am constatat ca la toate expertizele la care am participat,expertii trec numarul si data documentelor predate de parti.In final,expertul a devenit extrem de nervos si nepoliticos,a luat procesul verbal si a plecat fara ca eu sa-l semnez,cu toate ca eu mi-am afirmat dorinta de a face acest lucru,insa cu consemnarea la care m-am referit.
Care credeti ca va fi urmarea si cum credeti ca ar fi indicat sa procedez?
Va multumesc.
Expertul nu e obligat sa va inmaneze vreun document intocmit cu ocazia expertizei.
Acesta are obligatia de a cerceta situatia din teren, intocmeste un raport de expertiza pe care il depune la instanta care a incuviintat expertiza intr-un numar suficient de exemplare pentru instanta si partile din dosar.
Dupa depunerea lucrarii instanta va inmaneaza un exemplar si la cererea partilor se poate acorda un termen pentru studiu si formularea eventualelor obiectiuni.
Obiectiunile se formuleaza in scris si motivat, instanta le cenzureaza si daca sunt intemeiate se transmit expertului pentru completarea sau refacerea expertizei.
Expertul nu este obligat sa va inmaneze personal un exemplar de pe raportul de expertiza,dar este obligat sa depuna la dosar in afara de exemplarul pentru instanta si cate un exemplar pentru parti,care sa fie comunicat acestora de catre aceasta.
Obiectiunile la raportul de expertiza,vor fi analizate de catre instanta,care in urma deliberarii le va admite total sau in parte,ori le va respinge.
Este indicat/recomandabil sa angajati un expert -parte care sa va ajute la formularea lor si sa va faca apararile din punct de vedere tehnic.
In cazul in care obiectiunile vor fi respinse de catre instanta sau in cazul in care raspunsul expertului la acestea, nu va va multumi,aveti posibilitatea sa solicitati efectuarea unei noi expertize,de catre trei experti,iar expertul-parte in aceasta situatie va va ajuta la conceperea obiectivelor si va va face aparile tehnice,inclusiv prin depunerea unui coraport de expertiza.
Va multumesc.Dar faptul ca expertul a refuzat sa consemneze in procesul verbal despre o anumita zona in care s-au efectuat constatari,motivand ca nu are timp, cum poate fi calificat? As vrea sa stiu daca instanta imi va acorda un termen la cerere pentru studiul rapoartelor de expertiza,avand in vedere ca sunt doua,destul de complexe,chiar daca aceste rapoarte au fost depuse la dosar de catre experti cu 5 zile inainte de termenul de judecata,cum prevede procedura?
Va multumesc.
P.S.
Dar faptul ca nu am semnat procesul verbal intocmit cu ocazia efectuarii expertizei ca urmare a refuzului expertului de a consemna ca s-au factut constatari intr-o anumita zona ce urmari are?(ma refer strict la nesemnarea procesului verbal in sine,nu de ulterioarele actiuni pe care le voi intreprinde sau nu dupa elaborarea raportului de expertiza?)Este posibil ca expertul sa nu intocmeasca raportul de expertiza iar la primul termen sa solicite instantei sa se pronunte in legatura cu acest aspect?(de exemplu sa solicite refacerea expertizei,sa solicite sa se abtina,etc?)
Va multumesc.
In cadrul obiectiunilor despre care vorbeam,puteti ridica aceasta obiectiune,instanta urmand a se pronunta.
In general,pronuntarea se face in sedinta publica.
In mod legal,la cererea dvs se poate acorda termen pentru a lua cunostinta de continutul rapoartelor de expoertiza,data pana la care veti depune si eventualele obiectiuni.
Recomanadarea ar fi sa luati legatura cu un avocat si cu un expert-parte pentru ca este evidenta lipsa dvs de calificare juridica.