buna ziua,am suferit un accident de munca si am necesitat internare in spital,la lichidare cand am primit fluturasul am observat o retinere din salariu ca si penalizare,am banuit ca este din cauza accidentului dar nu primisem nici o hartie prin care sa mi se aduca la cunostiinta acest lucru.
cand am aduc concediul medical la firma am fost chemat la biroul de protectia muncii sa dau o declaratie in legatura cu accidentul in care mi-am recunoscut vina [nepurtarea echipamentului de protectie]
nu trebuia sa fiu chemat la comisie,nu trebuia sa primesc o hartie cu penalizarea respectiva?
am depus la registratura firmei o cerere prin care solicit sa mi se recalculeze salariul si sa mi se dea suma retinta inapoi, am primit raspuns prin posta ca
a avut loc o comisie de cercetare si acolo au luat hotararea sa ma sanctioneze,eu neprimind nici la data de azi o hartie prin care sunt sanctionat.
am o nelamurire legata de cercetarea prealabila a unui angajat si anume>
este obligatorie prezenta angajatului in fata comisiei?
declaratia data de angajat la biroul de protectia muncii in cazul unui accident tine loc de comisie s-au poate fi considerata ca si punctul sau de vedere in cadrul comisiei in cazul in care nu este chemat la comisie?
precizez ca accidentul a avut loc in alt punct de lucru din cadrul sectiei decat in locul unde am fisa postului
va rog frumos s-a ma lamuriti
asa voi face,voi actiona in instanta iar pentru acest lucru am cerut ajutorul organizatiei sindicale din care fac parte pentru a-mi asigura asistenta juridica,de fapt am facut ceva in acest sens si am pus o intrebare federatiei din care face parte sindicatul meu pentru a vedea in ce ape se scalda cei de la sindicat,am avut surpriza sa aflu ca presedintele federatiei din care face parte sindicatul meu sa fie chiar liderul de sindicat de la intreprinderea mea,redau mai jos raspunsul pe care l-am primit pe mail de la federatie<>,,Juristul filialei judetene .............. nu poate face servicii juridice membrilor de sindicat, decat la solicitarea sindicatului din care faceti parte. Sindicatul nu asigura asistenta juridica pentru litigiile de munca pe care le declanseaza cineva fara avizul sindicatului. Exista o procedura prin care membri de sindicat pot solicita asistenta din partea sindicatului in timpul unei anchete, pentru a asigura desfasurarea corecta a anchetei respective. Daca pe timpul anchetei nu solicita asistenta din partea sindicatului si da declaratii pe propria raspundere suporta consecintele propriei declaratii considerandu-se ca recunoaste vinovatia nerespectarii ROI. Toate anchetele sunt vizate dupa finalizare de sindicat in baza documentelor si declaratiilor semnate, existente la dosar. O data vizate deciziile, sindicatul nu poate contesta propria viza.
Va multumim pentru intelegere Presedinte Executiv FS .................,,.
ceea ce am citit m-a pus pe gandurii si ma gandesc ca sindicatul a semnat procesul verbal al presupsei cercetari disciplinare,cercetare la care au uitat sa ma invite si pe mine.
pot actiona si sindicatul in instanta daca acesta nu i-mi asigura asistenta juridica si i-si mentine parerea ca eu sunt vinovat[asa reiese din raspunsul dat de ei],cu toate ca ar trebui sa constientizeze ca eu am dreptate si am fost penalizat aiurea,s-au cred ca ma considera un naiv care nu va actiona in instanta daca ei nu i-mi asigura asistenta juridica?
a facut referire la declaratia pe care am dat-o la biroul de protectia muncii si nu pot sa cred ca un lider de sindicat si presedinte de federatie in acelasi timp nu stie[de fapt face pe prostul] ca ROI nu poate fi mai presus de codul muncii si prin raspunsul lor incearca sa te prosteasca in fata.
cum sa actionez?
multumesc
Depuneti direct actiunea in instanta ... viza sindicatului pe o ancheta disciplinara nu-i confera acesteia legalitate .
Intr-adevar, în cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.
azi 26.12 ,am fost la sindicat si am vorbit cu liderul de sindicat rugandu-l s-a i-mi asigure ajutor juridic in instanta pentru a nu angaja un avocat,dar cum am banuit a spus ca nu am dreptate si el nu poate face acest lucru deoarece a semnat procesul verbal al comisiei care a facut cercetarea disciplinara,mi-a spus ca declaratia mea data la protectia muncii in care declaram ca am fost vinovat a fost considerata ca si cercetare disciplinara si din moment ce am declarat asta in declaratie nu se mai poate face nimic si el nu are cum sa ma ajute.
I-am aratat decizia de sanctionare care mi-a sosit prin posta pe data de 22.12,banii fiindu-mi opriti pe data de 05.12 si a dat un telefon si mi-a zis ca bani i-mi vor fi dati inapoi pe data de 20.12 si tot in acelasi timp i-mi vor fi opriti din nou[ma bufnit rasul cand l-am auzit].
va rog sa i-mi mai spuneti o data daca e corect ceea ce au facut si daca declaratia data la protectia muncii poate fi considerata ca si cercetare disciplinara,cum ar trebui sa procedez?
pot actiona si sindicatul in instanta?
multumesc
Nu este îndeplinită condiţia cercetării prealabile în cazul în care angajatorul a procedat doar la luarea unei declaratii din partea salariatului, fără să-i aducă la cunoştinţă învinuirea.