avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... comisia de cercetare,sanctionare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

comisia de cercetare,sanctionare disciplinara

buna ziua,am suferit un accident de munca si am necesitat internare in spital,la lichidare cand am primit fluturasul am observat o retinere din salariu ca si penalizare,am banuit ca este din cauza accidentului dar nu primisem nici o hartie prin care sa mi se aduca la cunostiinta acest lucru.
cand am aduc concediul medical la firma am fost chemat la biroul de protectia muncii sa dau o declaratie in legatura cu accidentul in care mi-am recunoscut vina [nepurtarea echipamentului de protectie]
nu trebuia sa fiu chemat la comisie,nu trebuia sa primesc o hartie cu penalizarea respectiva?
am depus la registratura firmei o cerere prin care solicit sa mi se recalculeze salariul si sa mi se dea suma retinta inapoi, am primit raspuns prin posta ca
a avut loc o comisie de cercetare si acolo au luat hotararea sa ma sanctioneze,eu neprimind nici la data de azi o hartie prin care sunt sanctionat.
am o nelamurire legata de cercetarea prealabila a unui angajat si anume>
este obligatorie prezenta angajatului in fata comisiei?
declaratia data de angajat la biroul de protectia muncii in cazul unui accident tine loc de comisie s-au poate fi considerata ca si punctul sau de vedere in cadrul comisiei in cazul in care nu este chemat la comisie?
precizez ca accidentul a avut loc in alt punct de lucru din cadrul sectiei decat in locul unde am fisa postului
va rog frumos s-a ma lamuriti
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 13:51, 29 Decembrie 2010
iata ce i-mi raspunde un lider de sindicat care e si presedinte de federatie in legatura cu cererea mea de a fi sprijinit cu ajutor juridic din partea sindicatului la care platesc cotizatie[cred ca sunt idiot ca le mai platesc cotizatie]


Esti intr-o eroare totala! Nici nu stii pentru ce ai fost sanctionat. Tu vorbesti de sanctiuni pentru abateri disciplinare, iar la tine este vorba de nerespectarea obligatiilor elementare de protectia munci si mai ales a normelor impuse de legea 319/2006, art.22 litera e. Dosarul de cercetare a evenimentului respectiv are alt cuprins si alta metodologie, conform art.128 din legea 319/2006, care de altfel a fost respectat intocmai de comisia de cercetare desemnata. Dosarul poate fi vazut la protectia muncii, dar sa stii comisia a fost indulgenta deoarece ascunderea unui eveniment pe linia protectiei muncii poate fi sanctionata contraventional inaintea oricarei alte cercetari. Am insistat pentru prelungirea contractului tau de munca pentru cateva luni poate inveti intre timp ceva, daca nu, nu.

sa nu mai spun de cum vorbeste cu mine parca am fi pascut oile impreuna,incearca sa i-mi explice moartea caprioarei.
va rog sa ma lamuriti si pe mine ce legatura are art.128 din legea 319/2006 cu cercetarea prealabila s-au sunt eu tampit si nu inteleg ce i-mi recomanda lumea aici pe forum
cum pot raspunde acesti liderii de sindicat in fata legii?
nu doream oricum sa prelungesc contractul de munca,nu la rugat nimeni
Ultima modificare: Marți, 28 Decembrie 2010
jondoe1, utilizator
Va complicati prea tare cu liderul de sindicat.
Acestuia trebuie sa ii atrageti atentia asupra propriilor afirmatii si anume ca nu stiti pentru ce ati fost sanctionat. Exact aceasta este problema ca nu stiti pentru ca nu ati fost informat si cercetat disciplinar. Contestati in termen decizia de sanctionare si la contestatie atasati copia fluturasului prin care santiunea a fost aplicata anterior cercetarii disciplinare
Nu mai semnati nimic. Simpla declaratie nu este cercetare disciplinara. Trebuia sa fiti convocat in scris la cercetare. Asa ca nu mai semnati nimic cu privire la acesta sanctionare.
iata ce imi trimite liderul de sindicat azi pe mail>>>
Sperand totusi ca nu ai probleme de sanatate mintala incerc sa te lamuresc si iti spun inca o data , Codul muncii nu reglementeaza cercetarea evenimentelor pe linia protectiei muncii. De evenimentele pe linia protectiei munci se ocupa legea 319/2006, care reglementeaza inclusiv procedura de desfasurare a anchetei pentru evenimente de protectia muncii. Tu ai avut un asemenea eveniment pe care nu lai declarat la timp ca fiind accident de munca. Declaratia ai dato dupa ce ai fost inregistrat la cabuinetul medical cu accident de munca. Legea 319 cere sanctionarea drastica a celor care nu declara imediat accidentele de munca inclusiv a institutiilor care nu iau masuri inpotriva celor care evita anuntarea unui astfel de eveniment, tocmai pentru a evita urmari nedorite in sanatatea salariatului. Sa spui ca nu ai stiut de faptul ca trebuia sa anunti imediat cabinetul medical, care are program permanent tocmai pentru a interveni in astfel de situatii este o minciuna pe care nu o accept deoarece ai semnat o fisa de instructaj pe proprioa raspundere. Eu nu am tinut niciodata cu patronatul in detrimentul angajatilor dar nici nu pot tolera minciuna si inpostura unuia care vorbeste fara sa stie ce, confundand Codul Muncii cu legea 319, sau Regulamentul de Ordine interioara al societatii. Codul Muncii se numeste legea 53/2003, si reglementeaza cercetarea altor acte de indisciplina, inafara celor de protectia muncii de care se ocupa legea 319/2006 modificata. Studiaza tu legea inainte de a te pronunta cu privire la pregatirea mea pe linia legislatie muncii. Cand te pronunti fara sa stii sau sa gandesti inseamna ca ai pribleme serioase de sanatate mintala. Am sa tin cont de faptul ca nu te intereseaza locul de munca.

deci pana la urma cine are dreptate liderul de sindicat sau cei de aici de pe forum care i-mi spun ca nu sa facut cercetarea corect? in decizia de sanctionare este precizat ca am fost sanctionat conform art.264 alin[1],lit.d,din codul muncii coroborat cu art.22 si 23 alin.[1],lit.a din legea 319/2006
sunt convins ca au procedat gresit oprindu-mi din salariu si apoi dandu-mi decizia
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
jondoe1, utilizator
Codul Muncii
Art. 264. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:

a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare;
c) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10 %;
e) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10 %;
f) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Art. 267. - (1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Avand in vedere faptul ca in decizia de sanctionare este scris ca sunteti sanctionat conf. art. 264 alin 1 lit. d, iar Codul muncii specifica clar ca doar avertismenul se aplica fara cercetare disciplinara, decizia este lovita de nulitate absoluta.
Nu este relevanta discutia dvs. cu liderul de sindicat in legatura cu problema aceasta. Sunteti liber sa alegeti sfaturile care va satisfac de la sindicat sau de pe forum. Contestatia deciziei se face intr-un termen fix asa ca nu ar fi indicat sa il ratati.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Decembrie 2010
adelaida_07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retinere 10% salariu,cercetare prealabila jondoe1 jondoe1 buna ziua,am urmatoarea problema si anume>s-a emis urmatoarea decizie de penalizare pe urmatoarele,art.264 alin.1,lit.d din codul muncii coroborat cu art.22 si ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Costy S Costy S Buna ziua, Ma puteti ajuta cu modelele actelor privind cercetarea disciplinara? Multumesc. (vezi toată discuția)
Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a ... cyan cyan Cine poate face parte din comisia de cercetare disciplinara a salariatilor? Este legal ca din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte seful direct ... (vezi toată discuția)