avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1025 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Depunerea la limita a dosarului de pensie - ce act ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Depunerea la limita a dosarului de pensie - ce act normativ se aplica, Legea nr. 19/2000 sau Legea nr. 263/2010?

Buna ziua!

Indeplinesc conditiile de pensionare:
-nascut la 6 .10.1951,si am 27 ani lucrati in gr.II,pana la 1.04.2001).
Am o vechime totala de 37 ani(include si 6 luni de stagiu militar)+3 ani de facultate cu diploma
Cu deosebit respect,va rog sa-mi raspundeti si mie la intrebarile de mai jos:

1)-daca depun dosarul de pensionare cu data de 27.12.2010,si cer pensionarea cu data de 1.01.2011 dupa care lege voi iesi la pensie,-legea 19 sau legea 263?
2)-cu ce data se face inchiderea cartii de munca,cu data cererii de iesire la pensie-01.01.2011,sau pot sa cer o data aproximata la cca.45 de zile de la data depunerii dosarului de pensionare;in acest ultim caz,dupa care lege se calculeaza pensia,legea 19 sau legea 263 ?
2)-daca decizia casei de pensii este emisa dupa 45 zile si transmisa in 5 zile,cind imi inceteaza contractul de munca,fiind bugetar(este pe perioada nedeterminata), cu data de 31.12.2010 sau cu data cind voi primi decizia casei de pensii(dupa aprox.50 de zile )?
3)-pana la primire deciziei de pensionare,mai am calitatea de angajat ?
4)-in aceasta perioada,voi merge la serviciu si cumulez pensia(mai mica decat 1836 lei) cu salariul sau voi fi obligat sa stau acasa din 1.01.2011, fara nici un venit salarial, primind numai pensia, retroactiv? –in acest ultim caz , hotarirea este a angajatorului(bugetar), sau exista o prevedere legala care imi da dreptul sau imi interzice cumulul de pensie si salariu,tinand cont de restrangerile bugetare din ultimul an?
Si o ultima discutie:la o prima citire ,fara a avea la dispozitie normele de aplicare ,norme care uneori dau o alta interpretare textelor de lege,ce aduce in plus sau in minus legea 263 fata de legea 19(de bine sau de rau)?
Va multumesc anticipat si va urez sarbatori linistite si frumoase!
Ultima modificare: Vineri, 24 Decembrie 2010
bebed, utilizator
Cel mai recent răspuns: bebed , utilizator 14:55, 26 Decembrie 2010
Va rog sa precizati total stagiu realizat, cu doar 27 de ani lucrati in grupa II de munca nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta.

bebed a scris:
Si o ultima discutie:la o prima citire ,fara a avea la dispozitie normele de aplicare ,norme care uneori dau o alta interpretare textelor de lege,ce aduce in plus sau in minus legea 263 fata de legea 19(de bine sau de rau)?

Pentru dvs., care ati lucrat in grupa II de munca, Legea nr. 263/2010 nu aduce nimic nou.

Later edit

Ca sa postati intrebari / precizari / completari intr-un topic, folositi butonul “raspunde”, nu butonul “editeaza”.

1. Daca depuneti cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta in 27.12.2010, nu puteti sa solicitati deschiderea drepturilor de pensie la o data viitoare. In cazul dvs. si potrivit art. 83, alin. (4), lit. a) din Legea nr. 19/2000, drepturile de pensie se cuvin si se platesc de la data depunerii cererii. Deci veti iesi la pensie conform Legii nr. 19/2000.

2. Impreuna cu cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta trebuie sa depuneti la casa de pensii si carnetul de munca, in original si in copie. Carnetul de munca trebuie sa fie inchis, cu mentiunea angajatorului “solicita pensionarea…” si purtand stampila ITM “verificat valabilitatea…”.

2. (aveti doua intrebari cu numarul 2) Ei, asta vroiam sa va spun de la inceput, in special pentru ca discutam despre o unitate bugetara: dvs. v-a incetat contractul de munca de drept, potrivit art. 56, alin. (1), lit. d) Codul muncii, de la data de 6 octombrie 2010. Sau cel putin asta trebuia sa se intample. Dar trec peste asta si, ca sa raspund intrebarii dvs., va puteti continua activitatea cu acordul angajatorului. Potrivit prevederilor art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000, "asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."
Prin cererea de solicitarea a iesirii la pensie pe care o depuneti la angajator puteti sa solicitati continuarea activitatii in baza aceluiasi contract de munca, pana la communicarea deciziei de pensie.

3. Daca angajatorul este de acord sa va continuati activitatea, pana la primirea deciziei de pensie veti avea si calitatea de angajat.

4. Depinde exclusiv de angajator, iar temeiul legal este art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000, prevedere pe care am scris-o mai sus.

Ultima modificare: Vineri, 24 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Stimata D-na Gabriela Pintea,
Va multumesc mult pentru aceste clarificari.
Va urez sarbatori linistite si frumoase!
Cu stima ,bebed.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia la limita de varsta - s-a pierdut cererea de pensionare BG BG Am 63 de ani si lucrez din 1985. La inceputul lunii martie am trimis o cerere de pensionare prin posta angajatorului(prin care solicitam pensionarea incepand ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta rodica52 rodica52 Sint nascuta la 14.04.1952 si lucrez la aceeasi companie din 01.11.1972 si as dori sa stiu la 59 si cite luni am dreptul sa imi pregatesc dosarul de ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare la firma privata Dana Flondor Dana Flondor In cazul unui angajat care a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou ... (vezi toată discuția)