avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la limita de varsta

Sint nascuta la 14.04.1952 si lucrez la aceeasi companie din 01.11.1972 si as dori sa stiu la 59 si cite luni am dreptul sa imi pregatesc dosarul de pensionare si cit timp am dreptul legal sa il depun de la data impliniri varstei standart de pensionare si daca de la data depuneri dosarului pina la primirea deciziei mai am dreptul de a lucra.In 2010 varsta de pensionare era de 59ani si 2 luni.Va multumesc antcipat ptr raspuns
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:11, 22 Mai 2011
Limita de varsta in mai 2011 la implinirea varstei de 59 ani si 1 luna.Puteti sa va depuneti dosarul pt..pensionare.Va doresc sanatate si o pensie cat mai lunga.
rodica52 a scris:
Sint nascuta la 14.04.1952 si lucrez la aceeasi companie din 01.11.1972 si as dori sa stiu la 59 si cite luni am dreptul sa imi pregatesc dosarul de pensionare (...)

La 59 de ani si o luna, pensie pentru limita de varsta.

rodica52 a scris:
(...) si cit timp am dreptul legal sa il depun de la data impliniri varstei standart de pensionare(...)

Puteti sa-l depuneti cand doriti dvs., adica si maine, si peste o luna, si peste un an. Drepturi de pensie, insa, veti primi de la data depunerii cererii la casa de pensii (art. 104, alin. 1 si alin. 2 din Legea nr. 263/2010).

rodica52 a scris:
(...) si daca de la data depuneri dosarului pina la primirea deciziei mai am dreptul de a lucra.

Bineinteles, aveti dreptul sa lucrati. Puteti sa cumulati salariul cu pensia intrucat este vorba despre pensie pentru limita de varsta.
Am rugamintea sa continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos).

rodica52 a scris:
De la 1.6.2011 imi depun dosarul de pensie si va rog a ma lamuri daca exista in legea pensiilor o 'portita ' prin care sa mi se interzica a lucra pina la primirea deciziei sau aceasta decizie poate fi luata doar de compania sau societatea in care lucrez.Am intrebat la conducere si mi s a explicat ca nu mai am dreptul de a lucra ptr ca din vara anului 2010 s a schimbat legea .Sa presupunem ca societatea sau compania ar merge pe restructurari atunci cum vor sa si angajeze pe acest post?Oare nu acesta e motivul ptr care nu am dreptul de a lucra pina la primirea deciziei?C u multumiri.

In Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice nu exista nicio prevedere referitoare la continuarea activitatii pana la primirea deciziei de pensie.

Revazand raspunsul meu anterior, am constatat ca la ultima intrebare v-am raspuns gresit, greseala pe care o corectez acum. Nu puteti sa continuati activitate pana la primirea deciziei de pensie intrucat in data de 14 mai 2011 ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. Conditiile sunt doua: varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare. Potrivit art. 56, lit. d) Codul muncii, contractul de munca a incetat de drept.

ART. 56
Contractul individual de munca inceteaza de drept:
.....................................................
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate parţiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare;
.......................................................


Deci nu este vorba despre o lege din 2010, ci despre Legea nr. 53/2003, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 40/2011. Portite nu exista.

Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata partiala - eliminarea diminuarii ioangl ioangl Data nasterii;01.12.1954.Ocupatia;profesor.Sunt la pensie anticipata partiala din 28.05.2010,in baza L19/2000,beneficiind de reducerea varstei standard de ... (vezi toată discuția)
Varsta standard de pensionare in invatamant Simona Armeana Simona Armeana Buna ziua Doresc sa stiu la ce varsta trebuie sa iese la pensie o persoana care a implinit varsta de 59 de ani anul trecut in luna noiembrie , lucreaza in ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta, handicap preexistent calitatii de asigurat anca18 anca18 Buna ziua, Va scriu in numele mamei mele, nascuta pe 14 noiembrie 1961(50 ani impliniti). Lucreaza in campul muncii din 5 mai 1980(31 ani impliniti), din ... (vezi toată discuția)